Το ΟΠΑΠ Final 8 είναι προ των πυλών, με προφανή φαβορί και αουτσάιντερ, αλλά το Κύπελλο προσφέρει πάντα σε όλους δικαίωμα στο όνειρο κι αφήνει μια αμφιβολία σε όσους προεξοφλούν τελικό αιωνίων.

Όλα τα ζευγάρια των προημιτελικών έχουν περισσότερο ή λιγότερο ξεκάθαρο ποια ομάδα θα ορίσει με την απόδοσή της το αποτέλεσμα ή θα δώσει δικαιώματα. Στο Παναθηναϊκός AKTOR-ΑΕΚ Betsson ο νικητής θα ήταν υπό συζήτηση αν αυτή γινόταν στις 20 Νοεμβρίου, όταν χρειάστηκε η κλάση του Ναν και του Σλούκα (που μαζί κοστίζουν όσο τρεις φορές το μπάτζετ της «Ένωσης») για να μην πάθουν οι «πράσινοι» ό,τι τους συνέβη πρόσφατα από τον Άρη. Από τότε, ασφαλώς, έχουν αλλάξει πάρα πολλά εκατέρωθεν…

Final 8: Τα φαβορί και το δικαίωμα στην αμφιβολία

Ο Παναθηναϊκός έχει μετατραπεί από ένα γκρουπ καλών παικτών σε ένα πολύ λειτουργικό σύνολο με πλούσιο ταλέντο στην επίθεση και απρόσμενα αποτελεσματικό στην άμυνα. Η δε ΑΕΚ από την ομάδα που έμοιαζε ικανή σε μια βραδιά να απειλήσει ακόμη και τους «αιώνιους» εκτροχιάστηκε πλήρως από αποχωρήσεις (Καμπενγκέλε), τραυματισμούς (Κουζμίνσκας, Τίλμαν, Φλιώνης), διαρκείς προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ και εμφανίζεται πλέον με νέο προπονητή (Ζούρος) που προσπαθεί να βάλει σε τάξη το… οργανωμένο χάος του προκατόχου του (Πλάθα). Το λευκό πράσινο απουσιολόγιο και το γεμάτο κιτρινόμαυρο, σε συνδυασμό με τη δίψα για τίτλο από τον Εργκίν Αταμάν και τους παίκτες του, καθιστούν το ενδεχόμενο έκπληξης πολύ μικρό. Υπαρκτό μεν, αλλά στα όρια του αδύνατου…

Ο δεύτερος χρονικά προημιτελικός, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Άρη, είναι ασφαλώς πολύ πιο ανοιχτός, παρότι κι εδώ υπάρχει φαβορί, με βάση την εικόνα των δύο ομάδων, τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα. Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη έχει κερδίσει τον θαυμασμό για την πορεία της στο Eurocup και τις υπερβατικές νίκες, τύπου ΟΑΚΑ, που έκανε στο πρωτάθλημα, αποδίδοντας πολύ πάνω από το άθροισμα του ατομικού ταλέντου των παικτών της. Τολιόπουλος και Χάρελ (κυρίως αλλά όχι μόνο) έχουν τραβήξει τα βλέμματα με τις εμφανίσεις τους και ο κόσμος του Άρη, που δεν έλειψε ούτε στις πιο μαύρες εποχές από το Παλέ αλλά τώρα το κατακλύζει σε κάθε ευκαιρία, δικαιούται να πιστεύει σε υπερβάσεις. Έστω και χωρίς τον πολύτιμο Γκάλινατ.

Final 8: Τα φαβορί και το δικαίωμα στην αμφιβολία

Ο ΠΑΟΚ έχασε το δρόμο του πριν την πρόκληση του Game 3 με την Τόφας από έναν συνδυασμό ατυχιών και λαθών, οι προσθαφαιρέσεις δεν έχουν βοηθήσει στο έργο του Φώτη Τακιανού να δημιουργήσει ένα σύνολο με επαρκείς αυτοματισμούς, ωστόσο ακόμη και στο χαμένο ντέρμπι της πόλης την Κυριακή έδειξε κατά διαστήματα ένα καλό πρόσωπο, που δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Στα ζευγάρια της Παρασκευής υπάρχουν επίσης φαβορί. Ο Ολυμπιακός κόντρα στο Περιστέρι bwin θα επιδιώξει να κερδίσει με τη μικρότερη δυνατή καταπόνηση, αφού εφόσον θέλει τον τίτλο θα πρέπει να δώσει τρία παιχνίδια σε ισάριθμες μέρες. Οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν να πατούν και πάλι γερά και στο ιατρικό δελτίο υπάρχει πλέον μόνο το όνομα του Μιλουτίνοφ αλλά αυτό τελικά έχει βάλει στο ροτέισον δύο ψηλούς που προσφέρουν διαφορετικά-από τον Φαλ-χαρακτηριστικά.

Final 8: Τα φαβορί και το δικαίωμα στην αμφιβολία

Το μέγεθος και η σκληράδα της ομάδας παραμένουν τα μεγάλα της «όπλα», όπως φυσικά και το know-how των μεγάλων αγώνων. Το Περιστέρι bwin, στον αντίποδα, μοιάζει με μια μικρογραφία του Ολυμπιακού, ίσως και λόγω της παρουσίας του Βασίλη Σπανούλη. Μια ομάδα που δεν έχει κανέναν σταρ, δεν ξεχειλίζει από ταλέντο, αλλά διαθέτει εξαιρετική συνοχή και σκληράδα, με την προσθήκη του Ζερμέιν Λοβ αντί του Τζέιλεν Χαντς (μετά τον τραυματισμό του τελευταίου) να αναβαθμίζει όλο το σύνολο. Αν η ομάδα των δυτικών προαστίων διέθετε και λίγο περισσότερο μέγεθος (γιατί εκεί πραγματικά υστερεί του Ολυμπιακού) θα μπορούσε να έχει λίγες παραπάνω-από τις ίδιες λίγες-ελπίδες για την έκπληξη.

Το καρέ θα κλείσει ο νικητής του προημιτελικού ανάμεσα σε Προμηθέα και Πανιώνιο. Οι Πατρινοί διαθέτουν, ασφαλώς, πλεόνασμα ποιότητας, αφού οι ξένοι τους, με πρώτους τους Κάουαν και Χέιλ, κάνουν τεράστια διαφορά σε αυτό το επίπεδο.

Final 8: Τα φαβορί και το δικαίωμα στην αμφιβολία

Ο Πανιώνιος, ωστόσο, δίχως υπερβολή έχει ισάξιο, ου μην και ανώτερο, ελληνικό κορμό. Παίκτες με την ποιότητα και την εμπειρία των Γκίκα, Βεργίνη, Κακλαμανάκη και Βουγιούκα θα ήταν πολυτέλεια και για ομάδα της Basket League. Άλλωστε εκεί ανήκει η ομάδα της Νέας Σμύρνης, όχι μόνο… ιστορικά αλλά και βάσει της φετινής πορείας στην πολύ ανταγωνιστική Elite League. Αν το σκορ δεν ανέβει στα επίπεδα που η πολύ ελκυστική ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου συνηθίζει να φτάνει, τότε ο Πανιώνιος μπορεί να διεκδικήσει την υπέρβαση που στις λεπτομέρειες έχασε πέρσι κόντρα στην ΑΕΚ.

ΥΓ: Οι αρχές έχουν κάνει το παν προκειμένου το Final 8 να διεξαχθεί ειρηνικά και με φίλους όλων των ομάδων στις κερκίδες. Όχι στα… λόγια, αλλά με συντονισμένες ενέργειες, προκειμένου να μην βρεθούν στο γήπεδο «ακατάλληλα» άτομα που θα απειλούσαν τη γιορτή. Όσοι με βεβαρημένο μητρώο αποπειράθηκαν να βρουν θέση στο γήπεδο, αποκλείστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να είναι αυτό το Final 8 καλύτερο από το περσινό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x