Stories

Έρλινγκ Χάαλαντ: Το... ρομπότ που μας κάνει να σκεφτούμε το στοιχειωμένο ρεκόρ του Ντίξι Ντιν

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ κάνει πλάκα στην πρώτη του σεζόν στην Premier League, βάζοντας σε σκέψεις για το απόλυτο ρεκόρ του Ντίξι Ντιν από το 1928.

Η μετάβαση από την Bundesliga στην Premier League κρύβει, συχνά, κινδύνους. Διαφορετικά πρωταθλήματα, διαφορετική νοοτροπία, διαφορετικός ανταγωνισμός. Έτσι αρκετοί έσπευσαν να συστήσουν υπομονή όταν η Μάντσεστερ Σίτι απέκτησε τον Έρλινγκ Χάαλαντ των 86 γκολ σε 89 ματς μέσα σε 2,5 χρόνια με την Ντόρτμουντ.

Fast forward κάτι λιγότερο από έναν χρόνο μετά και ο Νορβηγός έχει βαλθεί να αποδείξει πως είναι κάποιου είδους... ρομπότ, όπως τον αποκαλούν χαριτολογώντας διεθνώς, που δημιουργήθηκε για να καταστρέφει άμυνες!

Δεν έχει μπει καν ο Μάιος, όμως ο 23χρονος επιθετικός έχει σπάσει ήδη το ρεκόρ για τα περισσότερα γκολ σε μία σεζόν στην Premier League, έχοντας 33 σε 29 αγώνες, επτά ματς στροφές πριν το φινάλε της χρονιάς!



Στα 32 είχε σταματήσει το... θαυματουργό 2018 ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ενώ αποτελεί θέμα χρόνου να δούμε να σπάει και το ρεκόρ για σεζόν με 42 αγωνιστικές – που είχε η κορυφαία αγγλική κατηγορία έως το 1995.

Από 34 γκολ είχαν μετρήσει τις σεζόν 1993/94 και 1994/95 αντίστοιχα οι Άντι Κόουλ και Άλαν Σίρερ, απολογισμός που προβλέπεται να φτάσει για πλάκα, εάν είναι φυσικά υγιής, ο Χάαλαντ.

Το ερώτημα λοιπόν είναι τώρα πόσο πιο ψηλά μπορεί να φτάσει ο Σκανδιναβός όχι μόνο φέτος αλλά και τις επόμενες χρονιές. Που θα έχει πάρει και το κολάι...

Κοιτάζοντας στην εποχή της Α’ Κατηγορίας, πριν δημιουργηθεί η Premier League, βλέπουμε πως η αμέσως προηγούμενη καλύτερη επίδοση είναι τα 37 γκολ του Ρον Ντέιβις με τη Σαουθάμπτον το 1967. Νούμερο που επίσης δείχνει να... έχει ο Νορβηγός.



Τόσα είχε και ο θρυλικός Τζίμι Γκριβς τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ενώ φτάνοντας στο 1961 βρίσκουμε και την πιο πρόσφατη... 40άρα, με τα 41 τέρματα που είχε πετύχει ο θρύλος της Τότεναμ και της Τσέλσι με τους «μπλε».

Πάνω από 40 τέρματα, είχαν σημειωθεί μόνο προπολεμικά μέχρι τότε. Τα είχε σημειώσει (42) το 1935 ο Τεντ Ντρέικ με τη φανέλα της της Άρσεναλ.

Κάπου εκεί όμως, εντοπίζεται και το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Τη σεζόν 1927/28, η κραταιά τότε Έβερτον είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα χάρη σε... 60 γκολ σε 39 ματς από τον Ντίξι Ντιν!

Χάαλαντ: Το ρομπότ και το ρεκόρ του Ντίξι Ντιν

Ο εμβληματικός φορ των 383 τερμάτων σε 433 συμμετοχές με τα «ζαχαρωτά» μεταξύ 1924 και 1938, το άγαλμα του οποίου κοσμεί το “Goodison Park”, έσπασε όλα τα κοντέρ και έθεσε ένα ρεκόρ που κανένας δεν έχει καταφέρει ούτε έστω να απειλήσει. Ο Τομ Γουέαρινγκ της Άστον Βίλα άγγιξε την 50άρα το 1931 αλλά σταμάτησε στα 49 γκολ, με τον Ντιν να σημειώνει 44 την αμέσως επόμενη σεζόν.

Ασφαλώς το να σπάσει ο Χάαλαντ ένα τέτοιο ρεκόρ σε μία εποχή, κοντά έναν αιώνα αργότερα, που το ποδόσφαιρο είναι τόσο διαφορετικό μοιάζει ουτοπικό, ωστόσο και για τα 40 γκολ του Γκερντ Μίλερ στην Bundesliga υπήρχε η ανάλογη άποψη μέχρι που ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έβαλε 41 πρόπερσι!

Με δεδομένο ότι ο νεαρός Νορβηγός κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ της Premier League από την πρώτη του σεζόν, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δούμε και την πρώτη... 40άρα σύντομα – όχι απαραίτητα φέτος, φυσικά. Το να απειληθεί το ρεκόρ του θρυλικού Ντίξι Ντιν μοιάζει απίστευτα μακρινό, όμως ένας πιτσιρικάς με 204 γκολ πριν κλείσει τα 23 του χρόνια, έχει κάθε δικαίωμα να μας κάνει να το κουβεντιάζουμε...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x