Stories

Χρήστος Ζαφείρης: Το wonderkid που είχαμε... μες στα πόδια μας και τώρα μαγεύει με τη Σλάβια Πράγας!

Ο Χρήστος Ζαφείρης αγωνίζεται με την εθνικής Νορβηγίας και εντυπωσιάζει με τη Σλάβια Πράγας και το sport-fm.gr παρουσιάζει την περίπτωση ενός ταλαντούχου παίκτη, που στην Ελλάδα γνωρίζουν ελάχιστοι.

«Η Ελλάδα χάνει τα δικά της παιδιά». Μια φράση χιλιοειπωμένη στη χώρα μας που τείνει να γίνει κουραστική, αν και η κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη και διαφορετική. Όπως αυτή του Χρήστου Ζαφείρη, ενός ποδοσφαιριστή που είναι 20 χρονών και εντυπωσιάζει στην Τσεχία με τις εμφανίσεις του με μια από τις ισχυρότερες ομάδες του πρωταθλήματος, τη Σλάβια Πράγας.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο το όνομά του ελάχιστοι το γνωρίζουν και αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμα. Ο 20χρονος ταλαντούχος μέσος με πλούσιο επιθετικό ρεπερτόριο, αλλά και συνεπής στα ανασταλτικά του καθήκοντα φαίνεται να είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα, αλλά για αυτό ευθύνεται το ταλέντο που έχει και η ποδοσφαιρική παιδεία που έχει λάβει στη Νορβηγία και στη συνέχεια στην Τσεχία.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, η ιστορία του έχει πολλά κεφάλαια και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, αλλά η κρίση στην Ελλάδα έστειλε τον ίδιο σε ηλικία εννέα ετών και την οικογένεια του στο εξωτερικό. Η αγάπη του μικρού, τότε, Χρήστου για την μπάλα δεν έφυγε ποτέ και τα άλματα προόδου που έκανε ήταν εντυπωσιακά, ενώ είναι και διεθνής με τη U21. Όχι της Εθνικής Ελλάδας, αλλά εκείνη της εθνικής Νορβηγίας, δείγμα ότι στο εξωτερικό κάτι κάνουν καλύτερα από εμάς. Προφανώς, αυτό δεν αποτελεί είδηση, αλλά οι πιθανότητες να χτυπάει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα το κεφάλι του στον… τοίχο το επόμενο διάστημα είναι αρκετές.

Το sport-fm.gr αναλύει την περίπτωση του Χρήστου Ζαφείρη, ο οποίος είναι έτοιμος να «εκραγεί» ποδοσφαιρικά και να αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο, ενώ βάζει στην κουβέντα και το θέμα της συμμετοχής του με την εθνική Νορβηγίας.

Τα πρώτα του βήματα, ο Παναθηναϊκός και το εξωτερικό


Η αγάπη του Ζαφείρη για τη «στρογγυλή Θεά» εμφανίστηκε από πολύ μικρή ηλικία και έκανε τα πρώτα του βήματα στην ακαδημία του Παναθηναϊκού, όντας και φίλος της ομάδας.

Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν όπως θα τα περίμενε ο ίδιος, αλλά κυρίως η οικογένεια του. Η οικονομική κρίση που «τσάκισε» την Ελλάδα τους ανάγκασε να ψάξουν στο εξωτερικό ένα καλύτερο αύριο και αυτό έγινε στη Νορβηγία το 2011, μια δεδομένα πολύ δύσκολη κατάσταση για να διαχειριστεί ένα παιδί στην ηλικία των εννέα ετών, το οποίο όμως, όπως φάνηκε στη συνέχεια, δεν το έβαλε… κάτω.

Εντάχθηκε στην ακαδημία της Φόρνεμπου και το ταλέντο του ήταν τόσο εμφανές, σε σημείο που η Βαλερένγκα, ομάδα υψηλότερου επιπέδου, κινήθηκε άμεσα και τον έβαλε στις ακαδημίες της, ως ένας παίκτης που έχει όλα τα εφόδια να κάνει το βήμα παραπάνω.

Η ευεργετική απόφαση να κάνει ένα βήμα πίσω


Ο Ζαφείρης βελτίωσε σημαντικά σημεία του παιχνιδιού του, «ψήθηκε» σε ένα πολύ καλό ποδοσφαιρικό περιβάλλον, αλλά το Γενάρη του 2020 πήρε την απόφαση να αποχωρήσει, αφού έβλεπε και ο ίδιος ότι ο χρόνος συμμετοχής δεν θα ήταν αυτός που έπρεπε για να συνεχίσει τα βήματα προόδου που έκανε.
Χρήστος Ζαφείρης: Το wonderkid της Σλάβια εντυπωσιάζει
Έτσι, πήρε την απόφαση να πάρει μεταγραφή στη Γκρόρουντ της δεύτερης κατηγορίας και δικαιώθηκε στον απόλυτο βαθμό. Πραγματοποίησε 50 συμμετοχές με τρία γκολ και πέντε ασίστ με την πρώτη ομάδα, προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις που έχει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ενώ η αγωνιστική του εικόνα τον έφερε ξανά στα μπλοκάκια των ομάδων της πρώτης κατηγορίας και όχι μόνο!

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2019 η Τσέλσι τον κάλεσε να δοκιμαστεί στις ακαδημίες, αλλά δεν κατάφερε να γίνει μέλος της, συνεχίζοντας την ποδοσφαιρική του καριέρα στη Νορβηγία. Μάλιστα, όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από τη μη παρουσία του στους «μπλε», αλλά εκμεταλλεύτηκε τις εμπειρίες που σύλλεξε με αποτέλεσμα η Χάουγκεσουντ να τον κάνει δικό της τον Αύγουστο του 2021.


Η απογείωση με τη Σλάβια και οι εθνικές ομάδες


Στη Χάουγκεσουντ έκανε τη διαφορά και αυτό φαινόταν, σχεδόν, σε κάθε παιχνίδι. Σε 32 παιχνίδια είχε πέντε γκολ και ισάριθμες ασίστ, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν ένας μέσος σε μικρή ηλικία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και υψηλή τεχνική κατάρτιση που θα αποχωρούσε από τη Νορβηγία αργά ή γρήγορα για να εκτοξεύσει την καριέρα του.

Αυτό, έγινε τον Ιανουάριο του 2023 με τη Σλάβια Πράγας να δίνει το ποσό των τριών εκατ. ευρώ στην Χάουγκεσουντ για να τον κάνει δικό της, ενώ ο Ζαφείρης έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο μέχρι το 2027 και πήρε τη φανέλα με το «10».

Στην επτά φορές πρωταθλήτρια Τσεχίας αποτελεί το wonderkid που εντυπωσιάζει με την απόδοσή του. Την περσινή σεζόν κατέκτησε το κύπελλο, ενώ συνολικά μετράει δυο γκολ και έξι ασίστ σε 34 συμμετοχές. Μάλιστα, φέτος οι αρμοδιότητες του έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, με τον ίδιο να φαίνεται πως το απολαμβάνει. Στο χθεσινό (08/10) ντέρμπι με τη Σλοβαν Λίμπερετς πέτυχε ένα εκπληκτικό γκολ στο τέλος και λύτρωσε την ομάδα του στη νίκη με 3-2, η οποία ήρθε με ολική ανατροπή από 2-0.

Μάλιστα, έχει αγωνιστεί και στα δυο παιχνίδια της τσεχικής ομάδας στον 7ο όμιλο του Europa League εκεί όπου μετράει ισάριθμες νίκες και είναι στην κορυφή, με τον Ζαφείρη να μοιράζει ασίστ στη νίκη με 2-0 κόντρα στη Σερβέτ, ενώ ήταν στο βασικό σχήμα στην ευρεία επικράτηση με 6-0 κόντρα στη Σερίφ Τιρασπόλ.

Ο 20χρονος έχει αξία 4,5 εκατ. ευρώ στο transfermarkt, ενώ όσον αφορά την εθνική ομάδα, στην οποία θα αγωνίζεται, έχει επιλέξει αυτή της Νορβηγίας. Έχει συμμετάσχει σε αγώνες όλων των ηλικιακών κατηγοριών, πλην των ανδρών, ενώ έχει φορέσει το παρελθόν σε τρεις περιπτώσεις τη φανέλα της Ελλάδας σε επίπεδο u16 το 2019. Αν και μπορεί να αλλάξει ακόμη και τώρα εθνική ομάδα, όπως όλα δείχνουν, ο Ζαφείρης θα συνεχίσει να αγωνίζεται με την εθνική Νορβηγίας, ενώ το καλοκαίρι ήταν βασικό στέλεχος στο Euro U21.

Ένα παιδί με τεράστιο μέλλον, αλλά πάνω απ’ όλα με ψυχική δύναμη, την οποία απέκτησε από μικρός καθώς μπήκε στα δύσκολα από… νωρίς. Τα δείγματα γραφής που έχει αφήσει είναι εξαιρετικά και στην Ελλάδα δεν θα αργήσει να γίνεται γνωστός, ακόμη και αν δεν αγωνιστεί με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Στην τελική, είναι κανείς βέβαιος πως αν παρέμενε στη χώρα μας θα ήταν ο παίκτης που είναι σήμερα;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x