sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Στα μισά του δρόμου: Πώς μπήκαν οι ομάδες στα playoffs, τι έκαναν, πού ήταν… πέρυσι και πρόπερσι!

Τα playoffs της Super League βρίσκονται στα μισά του δρόμου και με την 6η αγωνιστική σήμερα, Πρωτομαγιά, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό προορισμό: Την Ευρώπη! Ο Νίκος Ράλλης αναλύει.

Super League: Στα μισά του δρόμου τα playoffs!

Τα playoffs της Super League βρίσκονται από τις 17 Απριλίου, με την ολοκλήρωση της 5ης αγωνιστικής, στα μισά του δρόμου και με την 6η «στροφή» σήμερα, Πρωτομαγιά, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό προορισμό: Την Ευρώπη! 

Μία και τέσσερις αγωνιστικές, δηλαδή, ακόμα, για να πέσει η καρό σημαία και να μάθουμε όλους, και τους τρεις εκπροσώπους μας στο Europa Conference League της επόμενης σεζόν -με δεδομένο, φυσικά, ότι δεν τίθεται καν θέμα για τον σίγουρο πρωταθλητή Ολυμπιακό, που θα είναι στο Champions League.

Διότι, το ζητούμενο, κακά τα ψέματα, από την έναρξη και του φετινού μίνι πρωταθλήματος, ήταν η Ευρώπη, αφού ο ΠΑΟΚ μόνο μαθηματικές ελπίδες είχε -και έχει- για να προλάβει τον Ολυμπιακό και να διεκδικήσει τον τίτλο. Οι Πειραιώτες είναι στο +11 από τον «δικέφαλο του Βορρά» και σύντομα θα «σφραγίσουν» το 47ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Ακόμη και με αυτή την προβληματική αν μη τι άλλο εικόνα τους τον τελευταίο καιρό, ελάχιστοι πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να κινδυνέψουν σοβαρά στη διαδικασία των playoffs, όπου μπήκαν με «αέρα» 12 βαθμών από την ομάδα της Θεσσαλονίκης, όντας, δε, στην κορυφή ασταμάτητα από την 6η αγωνιστική. Έτσι, από την επαναθέσπισή τους το 2020, αλλά και με τον πρώτο της κανονικής περιόδου «μέσα», είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά, που δεν βλέπουμε στο μίνι πρωτάθλημα, πέρα από τη μάχη για τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια», και μια μάχη για τον τίτλο, που θα έδινε ακόμη μεγαλύτερο -τεράστιο για την ακρίβεια- ενδιαφέρον στη διαδικασία. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. 
Super League: Στα μισά του δρόμου τα playoffs!
Τα πράγματα, λοιπόν, αναφορικά με το… 1-2 έχουν ξεκαθαρίσει. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ. Από εκεί και κάτω, ένας χαμός! 

Μετά από πέντε αγωνιστικές η βαθμολογία έχει ως εξής:

Ολυμπιακός 70
ΠΑΟΚ 59
Άρης 53
Παναθηναϊκός 51
ΑΕΚ 51

Ο «τίμιος» ΠΑΣ Γιάννινα έχει μείνει αρκετά πίσω, με 43 βαθμούς, οπότε βγαίνει από την όποια κουβέντα, ενώ πρέπει να θυμίσουμε ότι ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν την ερχόμενη Τετάρτη το τρίτο σερί μεταξύ τους παιχνίδι τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, το εξ αναβολής της 4ης αγωνιστικής, στην Τούμπα. Εκεί οι «ερυθρόλευκοι» έχουν τη δυνατότητα να «σφραγίσουν» και μαθηματικά το πρωτάθλημα.

Πάμε τώρα στον χαμό και στους τρεις, που διεκδικούν τις δύο τελευταίες θέσεις για την Ευρώπη. 

Καταρχήν πρέπει να σημειωθεί το εξής: Αν ο Παναθηναϊκός κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας και ΔΕΝ τερματίσει στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος, τότε παίρνει το «εισιτήριο» από τον 4ο της βαθμολογίας. Αυτό σημαίνει και κάτι ακόμα: Τα playoffs ολοκληρώνονται στις 17 Μαΐου, ενώ ο τελικός διεξάγεται τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 21 του μήνα. Αν οι «πράσινοι», στο χειρότερο σενάριο για αυτούς, τερματίσουν στην 5η θέση, τότε ΑΕΚ ή Άρης, που θα είναι στην 4η, θα πρέπει να περιμένουν το αποτέλεσμα του τελικού πριν πανηγυρίσουν την έξοδό τους στην Ευρώπη. Στον τελικό, δηλαδή, θα είναι με τον… ΠΑΟΚ!

Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής περιλαμβάνει δύο ματς-φωτιά: Παναθηναϊκός-Άρης και ΠΑΟΚ-ΑΕΚ! Αυτήν τη στιγμή δεδομένα το προβάδισμα το έχει ο Άρης, που είναι στο +2 από τις δύο αθηναϊκές ομάδες, οι οποίες, μάλιστα, την άλλη Κυριακή κοντράρονται στο ΟΑΚΑ, σε ένα ματς, ενδεχομένως και ανάλογα με τα σημερινά αποτελέσματα, που θα είναι «τελικός»! Παναθηναϊκός και ΑΕΚ είναι μαζί στους 51 βαθμούς, αλλά στην ισοβαθμία το «τριφύλλι» υπερέχει. Ωστόσο, σε περίπτωση νίκης απέναντι στον Άρη και όχι νίκης της ΑΕΚ στην Τούμπα, οι «πράσινοι» θα έχουν κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή τους στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από το Κύπελλο, και ο «δικέφαλος» θα παραμείνει με την πλάτη στον τοίχο. Από την άλλη, αν ο Άρης πάρει αποτέλεσμα στη Λεωφόρο, τότε θα διατηρήσει εκείνος το προβάδισμα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε δει αρκετές φορές στα φετινά playoffs το πράγμα να… αλλάζει!





Αρκεί να αναλογιστούμε ότι οι ομάδες μπήκαν στο μίνι πρωτάθλημα ως εξής:

Ολυμπιακός 65
ΠΑΟΚ 53
ΑΕΚ 46
Άρης 45
Παναθηναϊκός 42

Με ματς λιγότερο, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν μαζέψει στα playoffs πέντε και έξι βαθμούς αντίστοιχα, και από εκεί πέρα, σε πέντε παιχνίδια, ο 3ος αυτήν τη στιγμή Άρης οκτώ, ο 4ος Παναθηναϊκός εννέα και η ΑΕΚ πέντε! Από τους τρεις, δηλαδή, που κονταροχτυπιούνται για τα δύο τελευταία ευρωπαϊκά «εισιτήρια», η ΑΕΚ έχει τις μεγαλύτερες απώλειες, εξού και κινδυνεύει να μη βγει Ευρώπη, με τον Παναθηναϊκό να κάνει αήττητη πορεία και τον Άρη να έχει μόνο την ήττα στην πρεμιέρα των playoffs από τον Ολυμπιακό, στο Φάληρο. Αξίζει να θυμίσουμε εδώ ότι τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Άρης είχαν αμφότεροι μεγάλες νίκες, αλλά και τις «γκέλες» με ΠΑΣ Γιάννινα (0-0), ειδάλλως θα είχαν ξεμακρύνει από την ΑΕΚ στο +2 και στο +4 αντίστοιχα! Για τους κιτρινόμαυρους», καταλαβαίνει κανείς, η 6η αγωνιστική είναι από τις πλέον κρίσιμες. Πρέπει να πάρουν αποτέλεσμα στην Τούμπα, έστω ισοπαλία, διαφορετικά το πράγμα ζορίζει! 

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τη θέση των ομάδων ανά αγωνιστική στα playoffs. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, όπως βλέπετε, είναι σταθερά στο 1-2. Ο Άρης από 4ος έπεσε 5ος και στη συνέχειαεκτοξεύτηκε στην 3η θέση, ο Παναθηναϊκός από 5ος είναι 4ος και η ΑΕΚ από 3η, όταν ξεκίνησε η διαδικασία, έχει υποστεί καθίζηση, πέφτοντας στην 5η θέση. 

Αυτό το πάνω-κάτω, όμως, δείχνει ακριβώς αυτό: Ότι στα φετινά playoffs το πράγμα… αλλάζει σε μία Κυριακή! Μετά από την 6η αγωνιστική, για παράδειγμα, μπορεί ο Παναθηναϊκός να είναι 3ος και η ΑΕΚ 4η, με τον Άρη εκτός Ευρώπης! Και την άλλη βδομάδα να έχουμε πάλι… ροντέο και αλλαγές! Φαίνεται πως πάμε για φινάλε-θρίλερ και ενδεχομένως την τελευταία αγωνιστική, στις 17 Μαΐου, να κρίνονται ακόμη ένα ή και τα δύο «εισιτήρια»!

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, εξάλλου, να δούμε πώς ήταν οι ομάδες στην αντίστοιχη φάση, δηλαδή στα μισά των playoffs, πέρυσι και πρόπερσι, διότι το φετινό «φαινόμενο», για παράδειγμα, με τον 3ο να πέφτει 5ος και τούμπαλιν δεν υπήρχε!

Πέρυσι, λοιπόν, σε σχέση με το φετινό… ροντέο, μετά από πέντε αγωνιστικές η βαθμολογία είχε ως εξής:

Ολυμπιακός 79
Άρης 57
ΠΑΟΚ 57
ΑΕΚ 55 
Παναθηναϊκός 50

Και δείτε, επίσης, χαρακτηριστικά τη σταθερότητα πέρυσι. Μόνο ο ΠΑΟΚ «έφτιαξε» τη θέση του. Μπήκε 4ος στα playoffs και τερμάτισε 2ος, με τον συμπολίτη να χάνει την ευκαιρία να είναι εκείνος 2ος, πάνω από τον μεγάλο του αντίπαλο. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός ήταν στα ίδια σχεδόν σε όλη τη διαδικασία: 4η και 5ος αντίστοιχα. Φυσικά, πέρυσι και φέτος είναι θέμα πρεστίζ και μόνο το πού θα τερματίσουν οι ομάδες από τη 2η έως την 4η θέση, αφού δεν υπάρχουν… καλά «εισιτήρια». Και τα τρία οδηγούν στον 2ο προκριματικό οδηγούν του Conference!
Super League: Στα μισά του δρόμου τα playoffs!
Η τελική βαθμολογία των playoffs πέρυσι:

Ολυμπιακός 90
ΠΑΟΚ 64
Άρης 61
ΑΕΚ 60 
Παναθηναϊκός 53

Πρόπερσι, δε, σε εκείνη την «περίεργη» χρονιά, με τα playoffs να διεξάγονται μέσα στο κατακαλόκαιρο λόγω της πανδημίας, ήταν ακόμη μεγαλύτερη η σταθερότητα! Ο ΠΑΟΚ «μπήκε» 2ος και τερμάτισε 2ος, η ΑΕΚ «πάλεψε» να τον ξεπεράσει, αλλά παρέμεινε στην 3η θέση, το ίδιο και ο Παναθηναϊκός στην 4η και ο Άρης στην 5η! Ελάχιστες ήταν και πάλι οι διαφοροποιήσεις στις θέσεις των ομάδων ανά αγωνιστική. Η μεγάλη διαφορά τότε ήταν το ελληνικό ποδόσφαιρο «έβγαζε» πέντε ομάδες στην Ευρώπη, και γινόταν ουσιαστική «μάχη» για τη 2η θέση, αφού και εκείνη οδηγούσε στα προκριματικά του Champions League. Ό,τι, δηλαδή, θα συμβεί του χρόνου ξανά, μετά τη φετινή επιτυχία της Ελλάδας να τερματίσει στη 15η θέση της κατάταξης της UEFA. 
Super League: Στα μισά του δρόμου τα playoffs!
Όσο για τη βαθμολογία στα μισά των playoffs (μετά την 5η αγωνιστική), ήταν η εξής τότε:

Ολυμπιακός 81
AEK 59
ΠΑΟΚ 59
Παναθηναϊκός 50
Άρης 38

Και έκλεισε έτσι:

Ολυμπιακός 91
ΠΑΟΚ 73
AEK 69
Παναθηναϊκός 58
Άρης 42
Super League: Στα μισά του δρόμου τα playoffs!
Καταλαβαίνει κανείς βάσει των παραπάνω ότι τα φετινά playoffs είναι από τα πλέον ενδιαφέροντα σε ό,τι έχει να κάνει με την Ευρώπη, αφού ενδέχεται μέχρι και την τελευταία αγωνιστική όλα να παίζονται! Ενθαρρυντικό αυτό για το πρωτάθλημά μας, και ενόψει της επόμενης σεζόν, όπου επιστρέφουμε στους πέντε εκπροσώπους και πράγματι θα υπάρχουν «καλά εισιτήρια», με τον πρωταθλητή και τον δευτεραθλητή στον β' προκριματικό του Champions League, τον Κυπελλούχο στον γ' προκριματικό του Europa και τον τρίτο και τον τέταρτο της βαθμολογίας στον β' προκριματικό γύρο του Conference.

Τα αποτελέσματα των «τριών» στα playoffs και το πρόγραμμα μέχρι το φινάλε:

1η αγωνιστική

Ολυμπιακός-Άρης 2-1
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-1

2η αγωνιστική

Άρης-Παναθηναϊκός 0-0
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-1

3η αγωνιστική

Άρης-ΠΑΣ Γιάννινα 0-0
Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-1
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-1

4η αγωνιστική

ΠΑΣ Γιάννινα-Παναθηναϊκός 0-0
ΑΕΚ-Άρης 1-2

5η αγωνιστική

Άρης-ΠΑΟΚ 1-0
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0
ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ 2-3

6η αγωνιστική

Παναθηναϊκός-Άρης
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

7η αγωνιστική

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός
Άρης-Ολυμπιακός

8η αγωνιστική

ΠΑΟΚ-Άρης
ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

9η αγωνιστική

Άρης-ΑΕΚ
Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα

10η αγωνιστική

ΑΕΚ-Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός
ΠΑΣ Γιάννινα-Άρης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x