Unpopular Opinions

Unpopular opinions: Ο παίκτης-κλειδί του Ολυμπιακού φέτος δεν θα είναι ο Σλούκας ή ο Βεζένκοφ

Η νέα στήλη του sport-fm.gr μιλά για το… αθόρυβο βαρόμετρο του νέου Ολυμπιακού.

Το sport-fm.gr εγκαινιάζει τη στήλη Unpopular Opinions. Όπως προδίδει το όνομά της, εδώ δεν θα διαβάσετε τα απολύτως αναμενόμενα, αλλά πράγματα που πάνε κόντρα στην κοινή γνώμη, για κάποιους και… κόντρα στη λογική. Ποδαρικό κάνει ο Χρήστος Ρομπόλης με μια «αιρετική» άποψη για το νέο Ολυμπιακό…

Υπάρχουν οι καλοί παίκτες, υπάρχουν οι επιδραστικοί και οι πολύτιμοι. Οι έννοιες αυτές δεν είναι απαραίτητο πάντα να ταυτίζονται, καθώς για παράδειγμα ο Τζρου Χόλιντεϊ ή ο Ντρέιμοντ Γκριν δεν ήταν οι καλύτεροι παίκτες των πρωταθλητών Μπακς ή στη δυναστεία των Γουόριορς αντίστοιχα, αλλά η προσφορά τους ήταν καταλυτική και κάποιος μπορεί εύκολα να φανταστεί ότι δίχως αυτούς τα δάχτυλα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του Κρις Μίντλετον, του Κέβιν Ντουράντ και του Στεφ Κάρι ίσως να είχαν μείνει γυμνά.

Στο νέο Ολυμπιακό δεν αμφιβάλλει κανείς πως οι δύο καλύτεροι παίκτες της ομάδας, αυτοί που αν έβγαιναν τώρα στην αγορά θα γίνονταν ανάρπαστοι, είναι ο Κώστας Σλούκας κι ο Σάσα Βεζένκοφ. Με μια πρώτη ματιά όμως στα φιλικά για τη νέα σεζόν, όσο… επισφαλή μπορεί να είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτά, ο παίκτης που θα είναι «κλειδί» για τη λειτουργία της ομάδας, ακόμη περισσότερο κι από τους δύο αυτούς παίκτες, είναι άλλος. Κάποιος που δεν έλαμψε αλλά φάνηκε χρήσιμος στο περσινό ρόστερ, που η παραμονή του ίσως ξένισε αρκετούς και που έχει το μικρότερο συμβόλαιο από τους ξένους της ομάδας. Ο Λιβιό Ζαν Σαρλ!

Unpopular opinions: Ο πολυτιμότερος παίκτης του Ολυμπιακού

Πριν αρχίσετε να… βαράτε, διαβάστε το σκεπτικό: Ουδείς ισχυρίζεται πως ο Γάλλος είναι ο πιο ποιοτικός παίκτης ή το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του ρόστερ. Είναι ίσως όμως πιο απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου από οποιονδήποτε άλλο. Κι εξηγούμαστε:

Ο Ζαν-Σαρλ μοιάζει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, αναγκαίος σχεδόν σε όλα τα σχήματα του Ολυμπιακού. Ως «4άρι» δίπλα στον θηριώδη Μουστάφα Φαλ προσφέρει σβελτάδα στη front line, καθώς ο συμπατριώτης του δεν παύει να είναι ένα κορμί 2,20μ. με τις όποιες δυσκολίες στην ταχύτητα, την άμυνα με αλλαγές, τις περιστροφές ή τις επιστροφές συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Ως «4άρι» δίπλα στον Χασάν Μάρτιν καλύπτει το έλλειμα ύψους (αλλά και έκρηξης στο πρώτο διάστημα μετά το χειρουργείο) που έχει ο δίμετρος Αμερικανός σέντερ. Παράλληλα, με την ικανότητά του στο μακρινό σουτ αλλά και την πάσα μπορεί να προσφέρει περισσότερους χώρους για να… ξεμοναχιάσουν οι σέντερ τους αντιπάλους τους εκμεταλλευόμενοι το επιθετικό τους παιχνίδι.

Τα υπόλοιπα «4άρια» του Ολυμπιακού δεν προσφέρουν αυτό το πακέτο. Ο Σάσα Βεζένκοφ παρά τη βελτίωση στην αθλητικότητά του δυσκολεύεται στην άμυνα κοντά στο καλάθι απέναντι σε πιο δυνατούς αντιπάλους, ενώ αντίστοιχη αδυναμία έχει και ο Γιώργος Πρίντεζης, ακόμη περισσότερο πλέον στα 36,5 του χρόνια. Γι’ αυτό θα δούμε φέτος συχνά τον Βούλγαρο να «κατεβαίνει» στο «3» για να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικό του σουτ και να αποφύγει αντιπάλους στο «4» που θα δυσκολευτεί να αναχαιτίσει.

Unpopular opinions: Ο πολυτιμότερος παίκτης του Ολυμπιακού

Επιπροσθέτως, όπως είδαμε και πέρσι, ο Ζαν-Σαρλ θα πάρει λεπτά και στο «5», με παρτενέρ τον Βεζένκοφ ή τον Πρίντεζη, στα στάδια των αγώνων που ο Ολυμπιακός θα θέλει να πιέσει ή να τρέξει με χαμηλά σχήματα. Κι όπως έχει φανεί μέχρι τώρα, ο Γάλλος δεν είναι ο παίκτης που θα… εκβιάσει καταστάσεις, που θα απαιτήσει μπάλες ή θα κάνει «μουτράκια» αν μείνει στον πάγκο.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, γιατί ο Γιώργος Μπαρτζώκας εξ αρχής εισηγήθηκε με κλειστά μάτια την παραμονή του Ζαν-Σαρλ και στο φετινό Ολυμπιακό. Γιατί μπορεί να μην αποτελεί τον παίκτη που θα αφήσει το στίγμα του στην ιστορία της ομάδας, θα λατρέψει ο κόσμος, θα «κόψει» εισιτήρια ή θα πουλήσει φανέλες, αλλά είναι αυτός που θα κάνει τη δουλειά που θα του αναθέσει ο προπονητής, θα «κουμπώσει» καλύτερα με τα χαρακτηριστικά των υπολοίπων ψηλών και θα βοηθήσει το σύνολο να είναι πιο αποτελεσματικό.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x