sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι αποφάσεις και η υποδειγματική ανασταλτική λειτουργία: Τα σημεία από την εμφάνιση του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός έφυγε αλώβητος από την «OPAP Arena» κόντρα στην ΑΕΚ και το sportfm.gr επισημαίνει τα σημεία-κλειδιά από την «ερυθρόλευκη» εμφάνιση.

Ο Ολυμπιακός έκανε μία από τις πιο σοβαρές εμφανίσεις του και έφυγε αλώβητος (0-0) από την «OPAP Arena», δείχνοντας πως αν είναι αυτός που πρέπει ανασταλτικά, μπορεί να βάλει φρένο σε κάθε ομάδα και να ελέγξει το τέμπο του αγώνα.

Διότι οι Πειραιώτες ήταν πιο επικίνδυνοι, αλλά του έλειψαν οι σωστές αποφάσεις στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου για να βρει το γκολ. Είχαν, όμως, μια άψογη αμυντική συμπεριφορά και έδειχναν ικανοί να εκμεταλλευτούν το κάθε λάθος, ενώ τους βοήθησε σημαντικό η διαχείριση από τον πάγκο και τον Ανιγκό.

Το sportfm.gr επισημαίνει τα σημεία-κλειδιά από την «ερυθρόλευκη» εμφάνιση…

-Το πλάνο πέτυχε, αλλά και… απέτυχε στην επίθεση: Ο Ολυμπιακός είχε σωστό πλάνο κόντρα στην ΑΕΚ, για δεύτερη φορά φέτος και ξανά στην «OPAP Arena». Κατάφερε με την τριάδα του άξονα να κόψει το κάθετο ποδόσφαιρο των «κιτρινόμαυρων», οδηγώντας το παιχνίδι αρκετά στα πλάγια, ενώ την ίδια ώρα «υποχρέωσε» τον αντίπαλο να ψάξει με αρκετά γεμίσματα τους φορ. Κάπως έτσι, οι Πειραιώτες άρχισαν να παίρνουν μέτρα στο γήπεδο, με τον Σαμασέκου να κάνει εκπληκτικό παιχνίδι τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά, βάζοντας στο παιχνίδι τους Μπακαμπού, Φορτούνη. Ο πρώτος ήταν και που έφτιαξε τη μεγάλη φάση των ερυθρόλευκων στο πρώτο μέρος, αλλά αποτελούσε και έναν παίκτη που πρέσαρε σωστά και παραμόνευε για τα, αρκετά, ομολογουμένως λάθη των αμυντικών.



Βέβαια, οι παίκτες του Αλμέιδα έδωσαν τα δικαιώματά τους με την αρκετή φλυαρία τους και τα λάθη τους μεσοαμυντικά, αλλά επιθετικά ο Ολυμπιακός δεν πήρε τόσο καλό βαθμό. Του έλειψαν οι σωστά αποφάσεις στα σωστά σημεία: Ο Μπιέλ δεν είχε ψυχραιμία να σκοράρει ουσιαστικά σε κενή εστία, ο Μασούρας έκανε κακή σέντρα σε γρήγορη κόντρα και με την αντίπαλη άμυνα ανοργάνωτη, ο Κασάμι έκανε… δυο ημέρες μέχρι να κοντρολάρει και τον πρόλαβε ο Άμραμπατ που είχε καταπιεί χιλιόμετρα για 90 λεπτά, ενώ ο ίδιος μπήκε αλλαγή στο φινάλε! Ο Ολυμπιακός ήταν προσηλωμένος στο πλάνο του, με άψογη διαχείριση, έπαιξε και με τα νεύρα της Ένωσης και την εξουδετέρωσε, βγάζοντας ουσιαστικά εκτός αγώνα τον Τσούμπερ, αλλά και τους Ελίασον, Πινέδα που μπήκαν στη συνέχεια.

-Πρώτη φορά τέτοια αμυντική συμπεριφορά από τους «ερυθρόλευκους»: Πρέπει να πάμε αρκετά πίσω για να θυμηθούμε παρόμοια αμυντική συμπεριφορά από τον Ολυμπιακό σε ντέρμπι. Ίσως να πρέπει να φτάσουμε στο περασμένο ματς με την ΑΕΚ (1-3) στην «OPAP Arena» ή και σε εκείνο με τον Παναθηναϊκό στο «Γ. Καραϊσκάκης» που έληξε χωρίς τέρματα (0-0). Διότι ανασταλτικά οι Πειραιώτες παίρνουν πολύ καλό βαθμό, έχοντας παροπλίσει τον πιο φορμαρισμένο παίκτη της ΑΕΚ (σσ. Τσούμπερ), ενώ εξουδετέρωσαν ουσιαστικά και τον ποδοσφαιριστή που κάνει τις περισσότερες δουλειές στο γήπεδο (σσ. Λιβάι Γκαρσία). Φυσικά, ο Λιβάι είχε δύο καλές ευκαιρίες, αλλά όλες εκτός από αυτή των καθυστερήσεων είναι υπό πίεση και τα τελειώματά του δεν είναι καλά.



Για να φτάσει ο Ολυμπιακός στο μηδέν και να κάνει αυτός την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα να φανεί σχετικά ακίνδυνη και να δημιουργήσει ελάχιστες προϋποθέσεις, έπρεπε να βάλει στο κομμάτι του αγώνα όλους τους παίκτες του. Ακόμη και ο Μπιέλ έδωσε βοήθειες ανασταλτικά, ενώ έκαναν μεστό παιχνίδι οι αμυντικοί του. Με μεγάλο κέρδος τον Ντόη που μπήκε στο ημίχρονο αντί του τραυματία Μπα, κερδίζοντας τις περισσότερες μονομαχίες και «σβήνοντας» την κακή παρένθεση του αγώνα στο Κύπελλο σε αυτό το ματς.

-Οι αλλαγές του Ανιγκό ήταν… to the point: Μετά από εκείνη την εμφάνιση του Ολυμπαικού με τον ΠΑΟΚ στο ντεμπούτο του, ο Ζοσέ Ανιγκό έκανε εξαιρετική διαχείριση απέναντι και στην ΑΕΚ. Σε αντίθεση με άλλα ματς, όπως για παράδειγμα αυτό με την Ένωση στο Φάληρο προ εβδομάδων. Διότι με την τακτική προσέγγιση του Γάλλου τεχνικού, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να ελέγξουν τον ρυθμό και να δείξουν εικόνα κανονικού Ολυμπιακού τηρουμένων των αναλογιών, μιλώντας για τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ο Ζοσέ Ανιγκό δε, ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμος από τον πάγκο και με τις κινήσεις του, φρόντισε να φρεσκάρει την ομάδα του. Οι αλλαγές του ήταν to the point. Εκτός από την πρώτη που έγινε στην ανάπαυλα με τον τραυματία Μπα να αποχωρεί και τον Ντόη να μπαίνει στη θέση του. Έβγαλε τον Μπιέλ εκτός στο 64’ ρίχνοντας τον Μασούρα στη θέση του, ενώ δώδεκα λεπτά αργότερα έριξε τους Κασάμι, Αραμπί αντί των Σαμασέκου, Μπακαμπού. Ο Ελ Αραμπί έδωσε μεγάλες βοήθειες, ο Κασάμι ανασταλτικά αλλά όχι δημιουργικά! Για να μπει ο Βρουσάι στη συνέχεια, ώστε να βγάλει τον εξουθενωμένο Χουάνγκ. Όπως έπρεπε τα έκανε ο Γάλλος και του έπιασαν όλα.



-Το 4-3-3 που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και νωρίτερα: Άργησε να το καταλάβει, αλλά ίσως και να έπρεπε νωρίτερα να το… αλλάξει ο εκάστοτε προπονητής στον Ολυμπιακό. Διότι συχνά-πυκνά το κλασικό 4-2-3-1 δεν έπιανε τόπο, ενώ δεν λειτουργούσε και το σχήμα με τα τρία δεκάρια. Τώρα, το 4-3-3 με σφιχτό άξονα όχι απλά λειτούργησε, αλλά έκανε τους Πειραιώτες να πατάνε γερά στα πόδια τους μέσα στο γήπεδο και όταν πιέζονταν από τους «κιτρινόμαυρους», δεν τους έπιανε ο… γνωστός πανικός που επιδεικνύουν μέσα στη σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι» προσαρμόστηκαν στις ανάγκες του αγώνα, διάβασαν το ματς από πριν και δεν παρέκλιναν στιγμή από το αρχικό πλάνο τους για να φτάσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα γοήτρου.

-Ο Ολυμπιακός έβγαλε επιτέλους τσαγανό και τσαμπουκά: Το μεγάλο κέρδος για τους Πειραιώτες, πέρα από την εξαιρετική εμφάνιση ορισμένων ποδοσφαιριστών όπως αυτή του Ροντινέι, του Σαμασέκου, του Εμβιλά και του Φορτούνη, ήταν ότι έβγαλε μέσα στο χορτάρι αυτό που (απο)ζητούσαν… άπαντες! Τσαγανό και τσαμπουκά! Δεν άφησαν την ΑΕΚ να πάρει τις πρώτες, αλλά ορισμένες φορές και τις δεύτερες μπάλες, ενώ είχαν και οργάνωση πίσω από την μπάλα που τους έκανε να βγαίνουν υποδειγματικά στην κόντρα και να είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τους «κιτρινόμαυρους».

Αυτό που μένει πλέον για τους Πειραιώτες, είναι να κάνουν το ίδιο και στις δύο εναπομείνασες αγωνιστικές, παίζοντας για την αξιοπρέπειά τους αλλά και για την τρίτη θέση. Με δύο ντέρμπι να απομένουν, αυτό με τον Παναθηναϊκό εντός έδρας και εκείνο με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x