Αλέξης Σαββόπουλος

Άρης με δημιουργική… ασάφεια

Τα φιλικά γίνονται για να κάνουν δοκιμές οι προπονητές και να τεστάρουν την ετοιμότητα των παικτών τους και την λειτουργικότητα του συστήματος.

Ο Άρης μια μόλις εβδομάδα πριν από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος και δέκα μέρες πριν από το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι προκάλεσε σκεπτικισμό με την εμφάνισή του στο φιλικό με τον Βόλο. Λαμβάνοντας υπόψη φυσικά όλα τα ελαφρυντικά ότι είναι αδύνατο για μια νέα ομάδα, σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, να έχει τα επίπεδα προσαρμογών και ομοιογένειας που απαιτούνται.

Αυτό δεν αναιρεί ότι χθες δεν λειτούργησαν πολλά πράγματα σωστά και ο Άρης έμεινε στο μηδέν. Το βασικότερο είναι η εφαρμογή του 4-3-3 που φάνηκε και χθες να αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα. Ο ‘Ενινγκ έχοντας πλέον και τον Ματίγια στη διάθεσή του επέλεξε να βάλει τον ισπανό στο «έξι» προωθώντας λίγο πιο μπροστά τον Τζέγκο που είχε δοκιμαστεί και κρίθηκε επαρκής ως μονό αμυντικό χαφ.

Κίνηση που προφανώς αποσκοπούσε στο να έχει καλύτερη κατοχή και κυκλοφορία. Αυτή αναλώθηκε όμως μέχρι το κέντρο αφού ο Ισπανός γύριζε πολύ κοντά στα στόπερ να πάρει την πρώτη μπάλα, με συνέπεια η διάταξη ουσιαστικά να μετατρέπεται σε 3-4-3 και το κέντρο να μένει άδειο με τους Τζέγκο και Σάσα πιο ψηλά.

Η αργή ανάπτυξη έκανε έτσι τον Άρη ακίνδυνο αφού δεν υπήρχε σωστή μεταφορά της μπάλας στην επίθεση και ταυτόχρονα τον έκανε ευάλωτο στην κόντρα επίθεση όταν γινόταν κάποιο λάθος αφού υπήρχαν αποστάσεις μεταξύ χαφ και άμυνας. Με λίγα λόγια το 4-3-3 με αυτούς τους τρεις, φάνηκε να θέλει ακόμη πολύ δουλειά και ίσως επαναπροσδιορισμό των ρόλων αφού κανένα από τα δυο χθεσινά «οκτάρια» δεν έχει την κάθετη πάσα.

Απόρροια όλων αυτών, ο Λόπεθ να μην τροφοδοτείται επαρκώς και να απομένουν οι εμπνεύσεις των δυο ακραίων, Γκάμα και Φετφατζίδη με τον τελευταίο να συγκλίνει πολλές φορές προς τον άξονα ώστε να καλύψει το δημιουργικό κενό. Ο Άρης πήρε χθες ελάχιστα πράγματα και από τους δυο μπακ (Σάκιτς, Σενγκέργκη) αν και για τον νεαρό υπάρχουν πολλά ελαφρυντικά.

Γενικά κατέστη σαφές ότι η αφομοίωση του 4-3-3 και η εκτέλεση του πλάνου ανάπτυξης της ομάδας χρειάζεται ακόμη αρκετές προσαρμογές. Εκτός και αν ο Ένινγκ επιστρέψει στην περσινή πετυχημένη συνταγή του 4-2-3-1 με δυο αμυντικούς μέσους από την στιγμή που τα 6/11 της ενδεκάδας παραμένουν τα ίδια. Παραμένει προφανώς κι αυτό πάντα μια επιλογή.

Το καλό στην ιστορία είναι ότι η εμφάνιση μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά. Τα φιλικά γίνονται για να κάνουν δοκιμές οι προπονητές και να τεστάρουν την ετοιμότητα των παικτών τους και την λειτουργικότητα του συστήματος. Ο Ένινγκ δηλαδή είχε την δυνατότητα χθες, λίγες μέρες πριν ο Άρης μπει στα επίσημα παιχνίδια, να δει αδυναμίες και ανορθογραφίες και να προσπαθήσει να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις του.

Ο χρόνος δεν είναι αρκετός αλλά η διαπίστωση των προβλημάτων και η επεξεργασία τους μπορεί να λειτουργήσει προς την έγκαιρη επιδιόρθωσή τους. Το υλικό δεν είναι κακό, σε καμία περίπτωση και θα γίνει πιο… πλούσιο με την προσθήκη και του Χατζισαφί τις επόμενες μέρες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x