sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Άλισον VS Κουρτουά: Το crash test των δύο «βουνών»

Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης θα κοντραριστούν στον τελικό του Champions League στο Παρίσι και πολλά θα περάσουν από τα… χέρια των δύο τερματοφυλάκων τους.

Κάθε μεγάλο παιχνίδι, όπως είναι οι τελικοί του Champions League, γεννά πρωταγωνιστές. Δεν είναι λίγες οι φορές που υπάρχουν ποδοσφαιριστές που είναι… αντί-εμπορικοί ή άλλοι που μπαίνουν ως αλλαγή και πετυχαίνουν ένα κρίσιμο γκολ ή έχουν μια κομβική αντίδραση που σώζουν την ομάδα τους.

Ωστόσο, κατά μεγάλο ποσοστό οι ομάδες οφείλουν πολλά στους τερματοφύλακές τους. Διότι στην συνολική πορεία τους ως τον τελικό του Champions League, η Λίβερπουλ και η Ρεάλ Μαδρίτης είχαν σημαντική συμβολή από τους δύο πορτιέρε.

Μιλάμε για δύο γκολκίπερ, για τους οποίους οι ομάδες τους πλήρωσαν ένα σημαντικό πσό για να τους αποκτήσουν. Η Λίβερπουλ ξόδεψε 62,5 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της από τη Ρόμα το 2018, με τον Βραζιλιάνο να έχει συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2027. Το ίδιο καλοκαίρι η Ρεάλ Μαδρίτης έβγαλε από τα ταμεία της 35 εκατ. ευρώ και απέκτησε τον Κουρτουά από την Τσέλσι, με τον Βέλγο να έχει συμβόλαιο ως το 2026.

Ο Άλισον Μπέκερ και ο Τιμπό Κουρτουά έβαλαν το… χεράκι τους για την τρελή πορεία των δύο αντιπάλων ως το Παρίσι. Αμφότεροι έπαιξαν από 12 παιχνίδια στα αστέρια, δηλαδή σε όλα ως τώρα και μένει να φανεί αν το 13ο θα είναι το τυχερό τους, με τα στατιστικά τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση να είναι σχεδόν ίδια.



Ο Άλισον και ο Κουρτουά κράτησαν από τέσσερις φορές ανέπαφη την εστία τους. Ο Βραζιλιάνος δύο φορές στη φάση των ομίλων (Ατλέτικο Μαδρίτης, Πόρτο) και άλλες τόσες στα νοκ-άουτ παιχνίδια (Ίντερ, Βιγιαρεάλ). Ο Βέλγος κράτησε το μηδέν τέσσερις φορές, όλες στη φάση των ομίλων (Ίντερ δις, Σέριφ Τίρασπολ, Σαχτάρ Ντόνετσκ) και καμία στα νοκ-άουτ. Ο Άλισον δέχτηκε 13 γκολ σε 12 αναμετρήσεις, ο Κουρτουά ένα περισσότερο στον ίδιο αριθμό αγώνων.

Πάμε, όμως, να εξετάσουμε σε βάθος τα στατιστικά των δύο τερματοφυλάκων στο απόλυτο crash test. Για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα, τότε θα εξετάσουμε τους αριθμούς τους στα ματς πρωταθλήματος που αγωνίστηκαν, αφού μιλάμε για μια σειρά παιχνιδιών.



Αμφότεροι αγωνίστηκαν σε 36 αγώνες σε Premier League και La Liga, αντίστοιχα. Οπότε όλο αυτό είναι βολικό, αφού μιλάμε για ίδιο αριθμό παιχνιδιών. Πρώτα, θα τσεκάρουμε ορισμένα πιο απλά στατιστικά και μετά θα μπούμε σε πιο… ειδικά.

Ο Άλισον έχει δεχτεί πέντε γκολ λιγότερα από τον Κουρτουά, ενώ και το ποσοστό γκολ ανά αγώνα που δέχεται είναι μικρότερο. Βέβαια, ο Βραζιλιάνος έχει δεχτεί 19 τελικές λιγότερες από τον Βέλγο, με τον κίπερ της Ρεάλ να έχει περισσότερες επεμβάσεις και ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό. Μία νίκη περισσότερη για τον τερματοφύλακα της Λίβερπουλ, έχοντας επίσης περισσότερα clean sheets. Ο Κουρτουά έχει βγάλει ένα από τα τρία πέναλτι, ο Άλισον ακόμη δεν έχει δει αντίπαλη ομάδα να στήνει την μπάλα στα έντεκα βήματα.



Πάμε τώρα και στα πιο εξειδικευμένα στατιστικά, που δείχνουν περισσότερα για τους δύο τερματοφύλακες και το στιλ παιχνιδιού τους. Ο Άλισον είναι τερματοφύλακας που του αρέσει να παίζει περισσότερο με τα πόδια, ενώ είναι καλύτερος στις μεγάλες μπαλιές. Την ίδια ώρα, ο Κουρτουά υπερτερεί στις πάσες που έχουν μικρότερη απόσταση. Μάλιστα, ο κίπερ της Λίβερπουλ έχει ασίστ και πάσες που οδήγησαν σε τελική προσπάθεια, με αυτόν της Ρεάλ να μην έχει!

Οι δύο τερματοφύλακες διαφέρουν στο γεγονός πως ο ένας (Άλισον) είναι δεξιοπόδαρος και ο άλλος (Κουρτουά) αριστεροπόδαρος. Ο Βραζιλιάνος έχει ποικιλία στο παιχνίδι του, παίζοντας είτε συρτές και χαμηλές πάσες, είτε ψηλές. Ο Βέλγος από την άλλη παίζει κυρίως είτε συρτά, είτε ψηλά προς τους συμπαίκτες του, αφήνοντας στην άκρη τις χαμηλές πάσες (αυτές που δεν σηκώνονται δηλαδή σε μεγάλο ύψος από το χορτάρι).

Ο Άλισον ρισκάρει πάντα περισσότερο, έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό του, σε σχέση με τον Κουρτουά κάτι που φαίνεται και από το γεγονός πως ο πορτιέρε της Λίβερπουλ έχει ρισκάρει να κάνει 3 ντρίμπλες, με τις 2 να είναι, όμως, επιτυχημένες, με αυτόν της Ρεάλ να μην έχει πάρει αυτό το ρίσκο.

Την ίδια ώρα, φαίνονται άλλες δύο… συνήθειες των δύο προπονητών. Ο Κουρτουά δείχνει να είναι ελαφρώς καλύτερος στις εξόδους αλλά ο Άλισον παίζει σε μεγάλη διάρκεια του αγώνα εκτός περιοχής, ως λίμπερο και έχει πολλές περισσότερες επεμβάσεις έξω από το κουτί σε προσπάθειες αντεπιθέσεων των αντιπάλων.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x