«Ο αντίπαλος δεν μας πίεζε ιδιαίτερα και μας άφηνε να κυκλοφορούμε την μπάλα από την άμυνά μας. Ομως είχε πολύ κλειστή άμυνα. Κι εμείς δεν δίναμε γρήγορο ρυθμό στην μπάλα. Επίσης ένα λάθος που κάναμε ήταν ότι από τα μπακ η μπάλα δεν πήγαινε στον δεύτερο στόπερ, αλλά στον πρώτο, και έτσι χάναμε χρόνο στην εκδήλωση της επίθεσης. Αν και είχαμε δηλαδή τη δυνατότητα να παίξουμε πιο γρήγορα, εμείς χάναμε σε ταχύτητα, γιατί έπρεπε η μπάλα να γυρίσει από όλα τα πόδια στην άμυνα». Ενα μικρό αλλά και ενδεικτικό απόσπασμα από τις παρατηρήσεις που έκανε Σέρα Φερέρ στους παίκτες του για το παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Ο Φερέρ μιλάει πάντα συγκεκριμένα και ξέρει τι θέλει να πει. Αυτό είναι το υπ' αριθμόν ένα στοιχείο που με έχει κάνει να τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Αν παρακολουθήσετε τις συνεντεύξεις Τύπου, ο Ισπανός είναι ο μόνος που μιλάει με όρους ποδοσφαιρικούς. Μιλάει για ποδόσφαιρο. Αναλύει όσο του επιτρέπει ο χρόνος και ο χώρος, λάθη, αδυναμίες, προτερήματα, ικανότητες.
Ακτινογραφεί ένα κομμάτι του παιχνιδιού, αυτό που κρίνει ως πλέον σημαντικό και στέκεται σε αυτό. Μοιάζει κυριολεκτικά μονταρισμένος. Σαν οι δηλώσεις του να έχουν βγει από μηχάνημα. Δεν θα τον ακούσεις ποτέ να αναφέρεται αφηρημένα ή να χρησιμοποιεί χιλιοειπωμένες εκφράσεις που έχουν γίνει κλισέ. Για μερικούς θα τολμούσα να πω ότι έχουν γίνει σουξέ. «Στο πρώτο μέρος δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε ή βελτιωθήκαμε στο δεύτερο μέρος και όλα πήγαν ευτυχώς καλά» και άλλα τέτοια τετριμμένα από τον Φερέρ δεν θα τα ακούσεις. Δεν χρειάζεται να ανατρέξεις σε περιοδικά όπως το «Σύμπαν» και τα «Αστρα» για να μάθεις πια αόρατη δύναμη έσπρωξε την ομάδα στο δεύτερο ημίχρονο με αποτέλεσμα να βελτιωθεί, ούτε χρειάζεται να ψάξεις να βρεις ποιος ανάδρομος Ερμής την επηρέασε και είχε τα χάλια της στα πρώτα 45 λεπτά. Ανοίγει μπροστά σου το βιβλίο του ματς ο άνθρωπος και σου εξηγεί. Ο Ισπανός είναι σχολαστικός, λεπτολόγος, λεπτομερειακός. Ισως είναι έτσι ο χαρακτήρας του. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά και δεν μπορώ να πω. Από την άλλη, υποψιάζομαι ότι απλά έχει καταλάβει πού βρίσκεται. Οτι πατά σε μια χώρα όπου η ανάγκη πολλές φορές απαιτεί να ξεκινήσουμε από τα βασικά.
Σε μια χώρα που δεν είναι προηγμένη ποδοσφαιρικά, και αρκετά από τα βασικά κεφάλαια αυτού του αθλήματος οι παίκτες του ή τα έχουν διδαχθεί λάθος ή τα αγνοούν. Εχω μιλήσει με ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ ο οποίος μου εξομολογήθηκε ότι η δουλειά που κάνει ο Φερέρ για να βελτιώσει σε ατομικό επίπεδο το υλικό του δεν έχει στην κυριολεξία προηγούμενο. Περνάει τους πάντες και τα πάντα από μικροσκόπιο. Υπάρχουν παίκτες που για να διορθώσουν αδυναμίες βράδιασαν στους Θρακομακεδόνες. Κοιτάζει να καλυτερέψει τη νοοτροπία τους, τσεκάρει αντιδράσεις και συμπεριφορές, τεστάρει αντοχή νεύρων και κορμιών. Και είναι ακόμη στην αρχή. Το ξέρει ο Ισπανός και γι' αυτόν τον λόγο δεν έχει χαλαρώσει καθόλου από την πρώτη μέρα που φόρεσε την κιτρινόμαυρη φόρμα.
Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το τι θα κάνει φέτος η ΑΕΚ, αν θα τερματίσει πρώτη, δεύτερη, το σημαντικό είναι ότι γίνεται δουλειά. Αν η διοίκηση τον βοηθήσει αγοράζοντας ποδοσφαιριστές-αξίες, αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο, ανεξάρτητο. Αυτό που οφείλουν οι διοικούντες είναι να τον στηρίξουν. Γιατί έπειτα από χρόνια στην «Ενωση» ένας δουλευταράς προπονητής, που γνωρίζει το αντικείμενο, προσπαθεί όχι το εύκολο, να φτιάξει δηλαδή ομάδα, αλλά το δύσκολο. Να χτίσει!