Μιχάλης Λεάνης

Πρωτάθλημα ή τίποτα!

SportDay

Aν ο Ιούλιος Βερν ήταν ο ξεναγός μας και μας ταξίδευε με τη μηχανή του χρόνου περίπου 360 μέρες πίσω –στη μεταγραφική περίοδο του περσινού Γενάρη–, θα διαβάζαμε στις εφημερίδες του τότε για τη μεταγραφή του Ματ Νταρμπισάιρ στον Ολυμπιακό και του Βαβρζίνιακ στον Παναθηναϊκό.

Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν ακόμα έναν επιθετικό για να λύσουν το πρόβλημα στην κορυφή της επίθεσης και οι «πράσινοι» έναν κεντρικό αμυντικό για να θωρακίσουν την αδύναμη αμυντική τους γραμμή. Ενα χρόνο μετά και οι δύο ταλαιπωρούνται ακόμα. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα, ο Νταρμπισάιρ βοήθησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου και μετά κέρδισε επάξια τον τίτλο του «Αγγλου ασθενούς».

Την επιστροφή του στα γήπεδα την περιμένουν ακόμα. Στην άλλη μεριά της όχθης ο Βαβρζίνιακ αποδείχθηκε λάθος επιλογή, μια και ο παίκτης πιάστηκε ντοπέ και απομακρύνθηκε. Και από αγωνιστικής άποψης, πάντως, δεν ήταν αυτό που αναζητούσε ο Παναθηναϊκός. Για τις ίδιες ακριβώς θέσεις κινούνται μεταγραφικά και σήμερα οι «αιώνιοι». Ας μείνουμε, όμως, στο πέρυσι, όταν εκτός από πρωτάθλημα και Κύπελλο έτρεχαν και οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Ο Ολυμπιακός είχε να παίξει με τη Σεντ Ετιέν για το τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, η οποία ως όνομα δεν προκαλούσε φόβο. Δεν ενισχύθηκε και αποκλείστηκε σχεδόν με κατεβασμένα τα χέρια από μια ομάδα που είχε να επιδείξει αρετές στους τομείς της τεχνικής κατάρτισης και της φυσικής κατάστασης, αλλά ως σύνολο δεν ήταν κάτι εξαιρετικό όσον αφορά το κύρος και την εμπειρία της.

Ο Παναθηναϊκός στο Τσάμπιονς Λιγκ θα αντιμετώπιζε ένα μεγαλύτερο όνομα, τη Βιγιαρεάλ. Χωρίς την απαραίτητη ενίσχυση και αυτός αποχώρησε από τον θεσμό με συνοπτικές διαδικασίες. Φέτος η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται. Ο Ολυμπιακός κυνηγά τον Μπεν Αρφά, ελπίζοντας ότι θα έχει αίσιο τέλος το νέο του μεταγραφικό σίριαλ. Εναν παίκτη, όμως, που δεν δικαιούται συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Την ίδια ώρα ο ΠΑΟ δεν ανοίγει τα χαρτιά του και αν τελικά δεν προχωρήσει σε μεταγραφή λίγοι θα εκπλαγούν. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι αμφότεροι έχουν ασπαστεί το δόγμα «πρωτάθλημα ή τίποτα». Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις δεν είναι απλώς σε δεύτερη μοίρα, αλλά εκτός προγραμματισμού. Θα μου πείτε, πόσες πιθανότητες έχει ο Ολυμπιακός απέναντι στην Μπορντό;

Λιγότερες από 50-50. Αλλά το πόσο λιγότερες εξαρτάται όχι από την Μπορντό αλλά από τον ίδιο τον Ολυμπιακό. Σπουδαία η γαλλική ομάδα, αλλά της λείπουν η εμπειρία και η βαριά φανέλα. Πράγμα που μετράει πολύ στα νοκ άουτ παιχνίδια. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη αντιμετωπίζει τη Ρόμα, η οποία φέτος παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις στην απόδοσή της. Του δίνεται, λοιπόν, η ευκαιρία να της κάνει τη ζημιά.

Αν ενισχυθεί σημαντικά, οι πιθανότητες αυξάνονται. Και σκεφθείτε πως αν το καταφέρει, μετά έχει να αντιμετωπίσει μια εκ των Σταντάρ Λιέγης ή Σάλτσμπουργκ. Ομάδες σίγουρα του χεριού του. Και αυτόν, όμως, δείχνει να μην τον πολυενδιαφέρει. Το πρωτάθλημα για τους «αιώνιους» έχει μετατραπεί σε αυτοσκοπό. Οσο για την Ευρώπη; Ο,τι είναι να γίνει ας γίνει και βλέπουμε πάλι από του χρόνου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x