Η διαβολοβδομάδα που ολοκληρώθηκε για τον Παναθηναϊκό αποτέλεσε ένα τεράστιο βήμα προόδου μετά το πισωγύρισμα της ήττας από την Ζαλγκίρις. Το ταμείο έγραψε μεν 1-1, αλλά ο τρόπος που ήρθαν η ήττα από τη Ρεάλ και η νίκη επί της Άλμπα δίνουν πολύ μεγαλύτερη αξία στην προσπάθεια των «πράσινων».

Ο Παναθηναϊκός είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο μια ομάδα σε εξαιρετικό μομέντουμ και προερχόμενη από τέσσερις σερί νίκες, αλλά επίσης την οργή, το αίσθημα αδικίας, την απογοήτευση, την εξάντληση αλλά και τον τραυματισμό του Μακ που του άφησε ως κατάλοιπα το βράδυ της Τρίτης. Η άριστη διαχείριση της δύσκολης αυτής συνθήκης συνιστά ένα γιγαντιαίο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για μια ομάδα που μέσα από τέτοιες καταστάσεις μπορεί να ωριμάσει.

Ο Γιώργος Βόβορας, που σίγουρα πιστώνεται την εξαιρετική ψυχολογική (πέρα από αγωνιστική) προετοιμασία της ομάδας μετά από όσα συνέβησαν δύο μέρες πριν, παρουσίασε μια ομάδα που μόνο καταρρακωμένη δεν εμφανίστηκε στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε ενέργεια και συγκέντρωση από το πρώτο λεπτό, αντιλήφθηκε πως η άμυνα θα ήταν προαπαιτούμενο για να κερδίσει και τα κατάφερε περίφημα. Το γεγονός ότι κράτησε στους 69 πόντους μια ομάδα που στα τέσσερα τελευταία της ματς στην Ευρωλίγκα είχε μέσο όρο 95 πόντους (!) τα λέει όλα.

Με μπροστάρη τον δεκαθλητή Σαντ-Ρόος στην περιφέρεια, ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας τον Παπαγιάννη (που στο νέο του κορμί βγάζει εύκολα 65 λεπτά στο παρκέ μέσα σε δύο μέρες, ενώ πέρσι αγκομαχούσε για ένα ποιοτικό 20λεπτο) και απίστευτη προσήλωση από τον αρχηγό Παπαπέτρου μέχρι τον Κασελάκη και τον Φόστερ, οι «πράσινοι» βραχυκύκλωσαν μια από τις πιο ελκυστικές στο μάτι επιθέσεις της Ευρωλίγκας. Η μισή δουλειά είχε γίνει και η άλλη ήταν η ευστοχία από την περιφέρεια. Ο Παναθηναϊκός του 35% σούταρε με 44% πίσω από τα 6,75μ., ενώ όταν στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ρενέσες επέλεξε ζώνη για να μπλοκάρει τις… βόλτες του Παπαπέτρου και να μπερδέψει την επίθεση των γηπεδούχων, αυτοί είχαν 7/11 (11/18 στο δεύτερο ημίχρονο).

Ο Νέντοβιτς και η μοναδική του ικανότητα να γυρίζει τον διακόπτη ακόμη και σε μια βραδιά που αρχίζει για τον ίδιο στραβά, έκανε τα δικά του στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Σέρβος μαζί με τον Παπαπέτρου, που έπαιξε εξαιρετικά κάνοντας υπερωρίες 73 λεπτών στο παρκέ σε φουλ ένταση απέναντι σε Ρεάλ και Άλμπα, είναι ξεκάθαρα τα σημεία αναφοράς της ομάδας, ειδικά στην επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός απέχει πολύ ακόμη από το να θεωρηθεί διεκδικητής μιας θέσης στα playoffs. Όμως με το πρόσωπο που παρουσίασε στη διαβολοβδομάδα δείχνει πως αρχίζει να πλησιάζει στην ομάδα που μπορεί (βάσει χαρακτηριστικών) και πρέπει (λόγω περιορισμών μπάτζετ) να γίνει για να σταθεί κάτι παραπάνω από αξιοπρεπώς σε μια δύσκολη από πολλές απόψεις διοργάνωση.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube