Να, λοιπόν, που έμελλε μέσα σε μία ημέρα, μέσα σε μερικές ώρες βασικά, να… σκάσουν, όχι μία, αλλά δύο «βόμβες» στο Μουντιάλ, με τον αποκλεισμό του Βελγίου και της Γερμανίας!

Για το πρώτο, μιλάμε, πλέον, ξεκάθαρα για τέλος εποχής. Μπορούμε να κάνουμε λόγο, ωστόσο, ακόμη πιο ξεκάθαρα, και για απόλυτη αποτυχία, σε όλα τα επίπεδα. Η πιο χρυσή φουρνιά στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια μια τρύπα στο νερό. Το γεγονός ότι έδινε το «παρών» στα τελευταία μεγάλα ραντεβού και έφτασε να είναι για καιρό στην πρώτη θέση του παγκόσμιου ranking, για αυτή την ομάδα, με αυτούς τους παίκτες, δεν είναι… τίποτα! Απόδειξη, αν θέλετε, ότι, τελικά, οι παραδοσιακές δυνάμεις είναι εκείνες, οι οποίες, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται, φτάνουν στην πηγή και πίνουν νερό. Οι… Δανίες, οι Ελλάδες και τα Βέλγια εμφανίζονται μια στο τόσο, ενώ σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου ΠΟΤΕ δεν έχει πάρει την κούπα αουτσάιντερ -εκτός, ίσως, από την Ουρουγουάη, αλλά το μακρινό 1950, όταν το ποδόσφαιρο ήταν εντελώς διαφορετικό.

Το βήμα παραπάνω, λοιπόν, δεν έγινε για το Βέλγιο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει στα γερμανικά γήπεδα το 2024, και λογικά θα περάσουν πάλι χρόνια, ίσως και δεκαετίες, για να δούμε ανταγωνιστικούς «κόκκινους διάβολους». Από την άλλη, ο κρότος, φυσικά, που κάνει ο αποκλεισμός της Γερμανίας και μάλιστα, για δεύτερο σερί Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι ακόμη μεγαλύτερος. Και δικαιότατος, όπως και εκείνος του Βελγίου.



Δεν είναι, για να είμαστε πιο ακριβείς, δίκαιο το γεγονός ότι αποκλείστηκαν οι δυο τους. Αλλά θα ήταν πέρα για πέρα άδικο να μείνουν εκτός Μαρόκο και Ιαπωνία! Ειδικά το πρώτο, παίζει πολύ ωραίο και έξυπνο ποδόσφαιρο, είναι… φουλ επικίνδυνο, και μπορεί να εκτεθώ και να δούμε κάνα ξέσπασμα την Τρίτη (06/12, 17:00), όπως με την Κόστα Ρίκα, αλλά αν οι Ισπανοί «κατέβουν» με αυτό το αδικαιολόγητα υπεροπτικό ύφος κόντρα στους Αφρικανούς, θα γελάσουμε. Το ρεαλιστικό σενάριο, όμως, λέει ότι η «φούρια ρόχα» θα περάσει εύκολα στα προημιτελικά, ενώ… γλίτωσε και τη Βραζιλία! Κανείς, όμως, ειδικά σε αυτήν τη διοργάνωση, δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Σκεφτείτε μόνο ότι κάποια στιγμή απόψε έμεναν εκτός και οι Γερμανοί, αλλά και οι Ισπανοί

Ακόμη μεγαλύτερη αδικία, δε, για να πάμε και στην Ιαπωνία, θα ήταν να αποκλειστεί αυτή η απίθανη ΟΜΑΔΑ. Με κεφαλαία, για ευνόητους λόγους. Όταν φέρνεις «τούμπα» και νικάς κοτζάμ Γερμανία και Ισπανία, το απόλυτα δίκαιο είναι να προχωρήσεις και να ονειρεύεσαι, μάλιστα, και το βήμα παρακάτω. Το εμπόδιο της -προβληματικής και σήμερα, παρά την πρόκριση- Κροατίας μόνο ανυπέρβλητο δεν είναι για τους «σαμουράι» και πάμε για ένα πολύ μεγάλο και αμφίρροπο ματς το απόγευμα της Δευτέρας (05/12, 17:00). Θα ήταν άδικο, λέω εγώ, πέρα από το ποδοσφαιρικό κομμάτι, και για τον υπέροχο ιαπωνικό λαό, που παραδίδει δωρεάν μαθήματα πολιτισμού και στο Κατάρ και πίσω στη χώρα της Άπω Ανατολής, να πικραθεί απόψε.



Το έχουμε πει αμέτρητες φορές και ίσως κάπου γινόμαστε κουραστικοί: Η… χειμερινή διοργάνωση του Κατάρ δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες! Το σύγχρονο ποδόσφαιρο βασίζεται στην ένταση και την αθλητικότητα. Σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, λοιπόν, σαν το φετινό, όπου ήδη οι παίκτες, ειδικά οι πρωτοκλασάτοι, έχουν βγάλει μισή σεζόν Νοέμβρη μήνα με τους συλλόγους τους, αν δεν τα έχεις αυτά, πάνε περίπατο και τα ονόματα και η βαριά φανέλα. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η Γερμανία είναι μια νέα ομάδα, τρομερά ταλαντούχων πιτσιρικάδων κυρίως, και δεν αποκλείεται να τρίβουμε τα μάτια μας με την πάρτη τους τα επόμενα χρόνια. Είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων τα «πάντσερ» να επιστρέψουν σύντομα στην κορυφή. Τώρα, όμως, οι πιτσιρικάδες δεν ήταν έτοιμοι να τα βάλουν με… σαμουράι!

Πιτσιρικάδες, φυσικά, έχει και η Ισπανία, και ακόμη περισσότερους. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν εκείνοι έχουν τον χαρακτήρα και την ψυχολογία να το πάνε μέχρι τέλους. Σε επίπεδο νοοτροπίας, ωστόσο, η σημερινή τους εικόνα δεν μπορεί παρά να προβλημάτισε τον Λουίς Ενρίκε. Δεν «κατεβαίνεις» έτσι σε ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ακόμη και αν έχεις απέναντί σου τη… Σρι Λάνκα, πόσω μάλλον εκείνη, που μερικές ημέρες πριν έστειλε αδιάβαστη μία ομάδα με τέσσερις κατακτήσεις και οκτώ τελικούς στην πλάτη της! Σε κάθε περίπτωση, έχετε στην άκρη του μυαλού σας ότι το Μουντιάλ ξεκίνησε, ουσιαστικά, με την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων και θα… φουντώσει από εδώ και πέρα, με τα νοκ άουτ. Τώρα ξεκινάει το Παγκόσμιο Κύπελλο, τώρα θα δούμε ποιος θέλει και μπορεί πραγματικά.

Υ.Γ.: Επειδή το κάναμε… Super League, η φάση του δεύτερου γκολ της Ιαπωνίας έχει προκαλέσει πολύ λογικά χαμό. Εγώ βλέπω την μπάλα για χιλιοστά μέσα. Μόνο η τεχνολογία μπορούσε να το «δει» αυτό, όπως και έγινε. Αλλά είναι σίγουρα μια φάση, που θα μείνει στην ιστορία, όπως το γκολ του Τζεφ Χαρστ, 56 χρόνια πριν…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube