Ο Λεμπρόν Τζέιμς στρογγυλοκάθεται από τα ξημερώματα στην κορυφή του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών με 38.390 πόντους καταρρίπτοντας μια επίδοση που μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζε ακατάρριπτη. Αυτή του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, που είχε κάνει κατάληψη για σχεδόν 39 χρόνια, από τις 5 Απριλίου του 1984, στην πρώτη θέση.

Με τον «βασιλιά» να έχει καταστρατηγήσει τους νόμους της φύσης και διανύοντας τα 39 να έχει επιδόσεις, στατιστικές και αθλητικές, το ερώτημα είναι πού θα αφήσει ο ίδιος τον πήχη για τις επόμενες γενιές. Ο σούπερ σταρ των Λέικερς δεν δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να αποσυρθεί σύντομα, αφού όραμά του είναι να παίξει στην ίδια ομάδα με τον γιο του, Μπρόνι, που βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του σχολικού του βίου. Συνεπώς φαίνεται πως ο Λεμπρόν θα σπάσει και το φράγμα των 40.000 πόντων στην καριέρα του. Και μιλάμε μόνο για regular season, αφού συνολικά έχει καταρρίψει από πέρσι τον Φλεβάρη το ρεκόρ πόντων και πλέον έχει 46.021 (ο δεύτερος Τζαμπάρ είναι στους 44.149).



Ποιος από τους… επόμενους μπορεί να τον ξεπεράσει; Η εύκολη απάντηση είναι κανένας, αφού ο Λεμπρόν συνδύασε την είσοδό του στη λίγκα σε πολύ νεαρή ηλικία (χωρίς να πάει σε κολέγιο), με ελάχιστους σοβαρούς τραυματισμούς, συνέπεια στην απόδοση και μακροβιότητα καριέρας. Από τους εν ενεργεία, αν εξαιρέσουμε τον Καρμέλο Άντονι (28.289) που τυπικά δεν έχει ακόμη αποσυρθεί, ο Κέβιν Ντουράντ με 26.684 πόντους είναι ο πλησιέστερος αλλά πολύ… μακριά. Στα 34 του, ωστόσο κι έχοντας χάσει πρακτικά δύο σεζόν λόγω τραυματισμών, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός του. Ομοίως και για τον Στεφ Κάρι, που είναι στους 21.183 πόντους, αλλά κλείνει τα 35 τον επόμενο μήνα, έχει χάσει πολλά παιχνίδια λόγω τραυματισμών (είναι και αυτή την περίοδο λαβωμένος), ενώ έχασε χρόνο πριν μπει στο ΝΒΑ με την τριετή παρουσία του στο κολέγιο.

Ίσως τις πιο ρεαλιστικές ελπίδες για να τα καταφέρει έχει ο Λούκα Ντόντσιτς. Κι αυτό γιατί μπήκε στο πρωτάθλημα στα 19 και εξ αρχής είχε πολύ υψηλά νούμερα, ενώ διανύοντας τον πέμπτο χρόνο του στη λίγκα δεν έχει ταλαιπωρηθεί από σοβαρούς τραυματισμούς και με τον τρόπο που αγωνίζεται χρησιμοποιώντας περισσότερο την τεχνική και το μυαλό παρά το κορμί του, μπορεί να έχει μια πολύ μακρά καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Σλοβένος σταρ των Μάβερικς έχει ήδη 8.531 πόντους και αν συνεχίσει υγιής και με τις ανάλογες επιδόσεις με τις τωρινές, μπορεί να απειλήσει τον Λεμπρόν Τζέιμς. Πάντως ο ίδιος δεν δείχνει τόση «ζέση». Όταν ρωτήθηκε τον Ιανουάριο αν σκοπεύει να κάνει καριέρα 20 ετών για να κυνηγήσει το ρεκόρ αυτό, απάντησε χαμογελώντας «… προτιμώ να πάω να αράξω στη φάρμα μου στη Σλοβενία».

Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Στα 28 του έχει ήδη 15.706 πόντους στην κανονική περίοδο απέχοντας λιγότερους από 4.500 πόντους από το Top 50 (50ος ο Αντουάν Τζέιμισον με 20.042), ωστόσο άρχισε να «γράφει» μεγάλα νούμερα σε πόντους από την τέταρτη σεζόν του στο ΝΒΑ. Αν και με αυτόν τον τύπο, ποτέ μη λες ποτέ, αν βάλει κάτι στο μυαλό του...



Ίσως ο άνθρωπος που θα κάνει το νέο θρόνο του «βασιλιά» Λεμπρόν να τρίζει δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στο πρωτάθλημα (Βίκτορ Γουεμπανιάμα;). Ίσως ακόμη και να μην έχει γεννηθεί καν. Όσο κι αν το παιχνίδι χρόνο με το χρόνο προσφέρει υψηλότερα σκορ, πιο γρήγορο ρυθμό, πιο χαλαρές άμυνες στην regular season και όσο αν οι 50άρες πέφτουν «βροχή» φέτος και δεν αναμένεται να κοπάσουν σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τζέιμς δεν δείχνει διάθεση να πατήσει φρένο. Με το κίνητρο που συνεχίζει να βρίσκει να αγωνίζεται με το ίδιο πάθος και (σχεδόν) την ίδια αθλητική ικανότητα σαν κι αυτή που πρωτοεμφανίστηκε στη λίγκα το 2003, φαντάζει ικανός να τοποθετήσει το ρεκόρ σε επίπεδα που δεν θα μπορέσει ποτέ κανείς να τολμήσει να σκεφτεί πως θα σπάσει. Όπως τους 100 πόντους του Γουίλτ Τσάμπερλεϊν, τις 30 ασίστ του Σκοτ Σκάιλς ή τις 1.192 σερί συμμετοχές του Έι Σι Γκριν.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube