Το Copa America αναμένεται να ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, στις 13 Ιουνίου, με την Βραζιλία να αναλαμβάνει την διοργάνωση που είχε μείνει... ορφανή μετά την αδυναμία της Κολομβίας και της Αργεντινής να φέρουν εις πέρας την αποστολή που τους είχε ανατεθεί..

Αυτή όμως δεν θα είναι η πρώτη και πιθανότατα ούτε και η τελευταία που μια έκδοση του εν λόγω θεσμού που αντιμετωπίζει προβλήματα. Το 2001, μπορεί να μην υπήρχε κορωνοϊός, όμως οι Κολομβιανοί αντιμετώπιζαν σοβαρά θέματα ασφάλειας, με αποτέλεσμα η CONMEBOL να προχωρήσει στην αναβολή του τουρνουά έντεκα ημέρες πριν τη σέντρα.

Η Βενεζουέλα προθυμοποιήθηκε να αναλάβει εκείνη τη διεξαγωγή της διοργάνωσης αλλά ο χρόνος ήταν ελάχιστος, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία της Νότιας Αμερικής να επιμείνει στην αναβολή.

Κάπου εκεί ήρθε η συνειδητοποίηση ότι τον επόμενο χρόνο ήταν προγραμματισμένο του Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, με αποτέλεσμα η CONMEBOL να προχωρήσει σε επική... κ@λ@τούμπα, αποφασίζοντας να διεξαχθεί κανονικά το τουρνουά στην Κολομβία! Οι αρχές της τελευταίας διαβεβαίωσαν πως θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δώδεκα ομάδων που θα συμμετείχαν.

Κι εκεί ξεκινούσαν τα νέα προβλήματα. Η εθνική ομάδα του Καναδά, που μαζί με το Μεξικό ήταν καλεσμένη στον θεσμό, είχε αποδεσμεύσει τους διεθνείς της. Η δε Αργεντινή, αρνήθηκε να στείλει τους διεθνείς της, υποστηρίζοντας πως δέχονταν απειλές για τη ζωή τους.



Έτσι, προσκλήθηκαν η Κόστα Ρίκα και, για πρώτη –και τελευταία φορά μέχρι σήμερα- η Ονδούρα...

Η τελευταία μάζεψε ομάδα άρον άρον, με μπόλικες απουσίες καθώς διεξαγόταν την περίοδο εκείνη η τελική φάση του πρωταθλήματος της χώρας. Η δε μετακίνησή της στην Κολομβία, έγινε λίγες ώρες πριν το πρώτο της ματς, με κολομβιανό αεροσκάφος!

Comandante, Amado Guevara…

Και μόνο το ότι οι παίκτες του Ραμόν Μαραδιάγκα φάνηκαν ανταγωνιστικοί στην πρεμιέρα με τους Κοσταρικανούς (ήττα με 1-0), έμοιαζε με θαύμα.

Ωστόσο, το 2-0 επί της Βολιβίας χάρη σε δύο γκολ του Αμάντο Γκεβάρα για το ματς της 2ης αγωνιστικής, έφερε την Ονδούρα κοντά σε μία μεγαλειώδη πρόκριση!



Για να έρθει βέβαια αυτή, θα έπρεπε να σημειωθεί ακόμη ένα θετικό αποτέλεσμα με αντίπαλο την Ουρουγουάη, την τελευταία αγωνιστική. Για καλή τύχη της «σταχτοπούτας» του θεσμού, η «σελέστε» εμφανίστηκε μπλαζέ. Ο Γκεβάρα χτύπησε ξανά, αυτή τη φορά τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη, με το τελικό 1-0 να στέλνει την Ονδούρα στα προημιτελικά ως 2η! Και οι Ουρουγουανοί βέβαια προκρίθηκαν, ως καλύτεροι 3οι...

«Εγώ, ο Μεγάλος Φελίπε...»

Στα νοκ άουτ, η πρόκληση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Μπορεί να έλειπαν τα μεγάλα της αστέρια, ωστόσο η Βραζιλία αποτελούσε ένα εκ των φαβορί με παίκτες όπως ο Έμερσον, ο Ντίντα, ο Ρόκε Ζούνιορ, ο Λουιζάο, ο Ρόσεμπακ, ο Ντενίλσον, ο Ζαρντέλ και ο Ζουνίνιο.

Παρ’ όλα αυτά, η απίθανη ομάδα της Ονδούρας, που αποτελείτο κυρίως από παίκτες που αγωνίζονταν εντός συνόρων, κατάφερε όχι απλώς να υπερκεράσει το εμπόδιο της «σελεσάο» αλλά να το κάνει και με άνεση, νικώντας με 2-0!

Και τα δύο γκολ των νικητών ήρθαν στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 57’, μετά από κεφαλιά που πήγε στο δοκάρι, ο Μπελέτι απέτυχε να διώξει την μπάλα και αντί αυτού, την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του.

Η αντίδραση των Βραζιλιάνων δεν ήρθε ποτέ, ενώ στο 82’ οι δύο ομάδες έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολή των Κάρκαμο και Έμερσον, που αρπάχτηκαν.

Εντέλει, στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Μαρτίνες διαμόρφωσε το τελικό 2-0 μετά από υποδειγματική αντεπίθεση, σφραγίζοντας την τεράστια πρόκριση της ομάδας του.



«Εγώ, ο Μεγάλος Φελίπε, θα μείνω στην ιστορία ως ο προπονητής που αποκλείστηκε από την Ονδούρα» είχε πει μετά το ματς ο Φελίπε Σκολάρι, που όμως είχε φροντίσει να παραδεχτεί πως «όσο φρικτό κι αν είναι, έπαιξαν καλύτερα από εμάς και άξιζαν να νικήσουν». Ο «Φελιπάο» μάλιστα, είχε δει το ματς από τις κερκίδες, καθώς είχε αποβληθεί. Αργότερα πάντως, παραδέχτηκε πως η ήττα εκείνη τον είχε βοηθήσει να διαπιστώσει τι έπρεπε να αλλάξει, προκειμένου να δημιουργηθεί η ομάδα που θα κατακτούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο έναν χρόνο αργότερα.



Οι ενδεκάδες των δύο ομάδων

Βραζιλία (Φ. Σκολάρι): Μάρκος, Μπελέτι, Κρις, Ζουάν, Λουιζάο (46’ Ζουνίνιο Περναμπουκάνο), Άλεξ (46’ Ζουνίνιο Παουλίστα), Κόστα (65’ Ζαρντέλ), Έμερσον, Ντενίλσον, Γκιλιέρμε, Ζούνιορ.

Ονδούρα (Ρ. Μαραδιάγκα): Βαγιαντάρες, Καμπαγιέρο, Κάρκαμο, Μεδίνα, Πέρες, Μπερντάρντες, Ντε Λεόν (88’ Ισαγκίρε), Γκεβάρα, Τούρσιος (68’ Ροντρίγκες), Μαρτίνες, Γκαρσία.

Φινάλε με... χάλκινο μετάλλιο

Η ξέφρενη πορεία της παρέας του Νταβίντ Σουάζο (ο μοναδικός που έπαιζε στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Κάλιαρι) σταμάτησε στα ημιτελικά.
Οι –μετέπειτα πρωταθλητές- Κολομβιανοί επιβλήθηκαν με 2-0 και έστειλαν την Ονδούρα στον μικρό τελικό, όπου συνάντησε ξανά την Ουρουγουάη.

Το 2-2 σε 120 λεπτά αγώνα έφερε τη διαδικασία των πέναλτι, με το τελικό 5-4 να ανεβάζει στο βάθρο τους Ονδουριανούς. Το... χάλκινο μετάλλιο μπήκε στο παλμαρέ τους, μαζί με το Gold Cup του 1981 και θα το θυμούνται για πάντα οι ίδιοι αλλά και οι... Βραζιλιάνοι!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ο ήρωας της Γεωργίας που έβγαζε 800 ευρώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη!