Eurobasket

Ντεμιρέλ: «Δεν κινδυνεύει το ευρωπαϊκό μπάσκετ»

Την πεποίθηση πως το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι σε καλό δρόμο εξέφρασε ο πρόεδρος της FIBA Europe, Τουργκάι Ντεμιρέλ.

Ικανοποίηση εκφράστηκε από πλευράς FIBA Europe για το Ευρωμπάσκετ που σήμερα ολοκληρώνεται. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Τουργκάι Ντεμιρέλ, δήλωσε βέβαιος πως το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι σε καλό δρόμο, αν και δεν έγινε καμία αναφορά (δεν έγιναν καν δεκτές ερωτήσεις που δεν αφορούσαν τη διοργάνωση) για τη διαμάχη με την Ευρωλίγκα ή το φορμάτ των προκριματικών.

Παράλληλα οι υπεύθυνοι της FIBA κλήθηκαν να μιλήσουν για τη μικρή προσέλευση, αλλά και για το επίπεδο της διαιτησίας.

Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, Χρήστος Ρομπόλης

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών του Ευρωμπάσκετ:

Τουργκάι Ντεμιρέλ (πρόεδρος FIBA Europe): «Το σύστημα που καθιερώσαμε το 2015 με τη διεξαγωγή των αγώνων σε τέσσερις χώρες αποδείχτηκε πετυχημένο, γιατί υπήρχαν πολλοί θεατές στα γήπεδα. Ίσως όχι τόσοι όσο στο 2015, γιατί το γήπεδο ήταν μεγαλύτερο και όλα τα ματς ήταν sold out. Χαρήκαμε που είδαμε νέα αστέρια να ανατέλλουν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, το οποίο είναι το καλύτερο στην παραγωγή νέων παικτών. Θέλω να ευχαριστήσω τις διοργανώτριες χώρες και ειδικά τις τέσσερις ομάδες που έφτασαν στους τελικούς. Είδαμε κάποιους μεγάλους αστέρες που ίσως να έπαιξαν για τελευταία φορά στο Ευρωμπάσκετ, όπως ο Πάου Γκασόλ που έγινε πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης».

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι σε κίνδυνο, απάντησε: «Δεν θεωρώ πως το ευρωπαϊκό μπάσκετ κινδυνεύει. Θα γίνεται μεν το Ευρωμπάσκετ κάθε τέσσερα χρόνια, αλλά θα έχουμε τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Ευρωμπάσκετ. Πιστεύω πως για το Ευρωμπάσκετ του 2021 όλες οι ισχυρές εθνικές ομάδες θα είναι παρούσες στην τελική φάση. Θεωρώ πως όλοι θα το συνηθίσουν, όπως στο ποδόσφαιρο. Κι εκεί το Euro γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Θεωρώ, λοιπόν, πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος».

Για την απουσία των ΝΒΑερ είπε: «Το ότι δεν έρχονται κάποιοι παίκτες του ΝΒΑ έχει να κάνει με προσωπικά ζητήματα. Άλλοι είναι τραυματίες, άλλοι είναι κουρασμένοι, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τις εθνικές ομάδες».

Καμία Νόβακ (εκτελεστικός διευθυντής FIBA Europe): «Συγχαίρω τις ομάδες που έφτασαν ως εδώ και τις οικοδέσποινες χώρες. Έγινε πολύ σημαντική δουλειά και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Το Ευρωμπάσκετ έγινε σε πολύ υψηλό επίπεδο και είδαμε να πρωταγωνιστούν ομάδες που δεν περίμεναν πολλοί. Αυτό είναι απόδειξη πως υπάρχει ανάπτυξη».

Όσο για το αν θα διατηρηθεί το σύστημα με τέσσερις διοργανώτριες χώρες είπε: «Δεν έχουμε ακόμη ανοίξει αυτή τη συζήτηση. Θα πρέπει πρώτα να το συζητήσουμε στο συμβούλιο. Το 2017 είχε ενδιαφερθεί μία χώρα για να αναλάβει όλο το τουρνουά, αλλά δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσουμε για το 2021».

Για το επίπεδο της διαιτησίας είπε: «Θυμάστε όλοι πως και το 2015 είχαμε παράπονα για τις διαιτησίες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εμπλέκονται στην αξιολόγηση των διαιτητών. Πάντα υπήρχαν παράπονα για τη διαιτησία και πάντα θα υπάρχουν, σε όλα τα αθλήματα. Για να ξέρετε, πάντως, τα παράπονα που έχουμε δεχτεί για τη διαιτησία σε αυτό το Ευρωμπάσκετ είναι λιγότερα από ό,τι το 2015».

Ομέρ Ονάν (γενικός γραμματέας τουρκικής ομοσπονδίας): «Είχαμε ένα τουρνουά υψηλού ανταγωνισμού και είμαστε περήφανοι για την επιτυχία του Ευρωμπάσκετ. Θα θέλαμε η εθνική μας ομάδα να είχε φτάσει ως εδώ, αλλά η τουρκική ομάδα μάς έκανε περήφανους με την προσπάθειά της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή, τις ομοσπονδίες και τις αρχές της Κωνσταντινούπολης για τη βοήθειά τους. Επίσης ευχαριστώ το τουρκικό κοινό που ήταν δίπλα μας και γέμισε το γήπεδο».

Για τις πολλές άδειες θέσεις είπε: «Ο αποκλεισμός της ομάδας μας δεν βοήθησε κι αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν. Επίσης υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη και πολύς κόσμος απέφυγε τα ταξίδια».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x