Euroleague

Ο Παναθηναϊκός που… όλα τα μπορεί

Οι «σκούπες» της ΤΣΣΚΑ έμειναν στην αποθήκη. Ο Παναθηναϊκός θύμισε-έστω και με καθυστέρηση-ομάδα έξι αστέρων και πλέον απειλεί να το ξανακάνει. Κι όπως έδειξε… μπορεί!

Ο Παναθηναϊκός δεν έγινε υπερομάδα εν μια νυκτί επειδή «γονάτισε» την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ. Ούτε όμως ήταν… ομαδούλα όταν έχανε με κάτω τα χέρια δις στη Μόσχα, κι ας έδινε τέτοια εντύπωση.

Η χθεσινοβραδινή εικόνα των «πράσινων» πιστοποίησε αυτό που όλοι γνωρίζαμε. Ότι αδίκησαν τους εαυτούς τους με το πρόσωπο που εμφάνισαν κυρίως στο πρώτο, αλλά και εν μέρει στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς. Και το ότι μπορούσαν να αποδώσουν πολύ καλύτερα αποδείχτηκε περίτρανα το βράδυ της Δευτέρας. Οι «σκούπες» της ΤΣΣΚΑ έμειναν στις… αποθήκες και ο Παναθηναϊκός έδειξε πως παρά τη χαώδη διαφορά μπάτζετ, εμπειρίας, ποιότητας, λύσεων και ψυχολογίας που χώριζε τις δύο ομάδες, είναι αποφασισμένος να παλέψει μέχρι τελικής πτώσεως και αν πέσει, να το κάνει μαχόμενος και περήφανος για την προσπάθειά του.

Ο παράγων ΟΑΚΑ λειτούργησε και πάλι ευεργετικά. Στο γήπεδο αυτό ακόμη κι αντίπαλοι που μοιάζουν ανίκητοι δείχνουν ξαφνικά τρωτοί. Δεν είναι κάτι… μεταφυσικό, αλλά ο Παναθηναϊκός είναι άλλη ομάδα μπροστά στο κοινό του. Η ώθηση που του δίνει αυτό δίνει φτερά στα πόδια των παικτών, γεμίζει ενέργεια το ρεζερβουάρ τους ακόμη κι όταν αυτό δείχνει να στερεύει, κάνει μεγάλες ομάδες να βραχυκυκλώνουν και σπουδαίους παίκτες να μοιάζουν λιγόψυχοι. Το ένιωσαν φέτος στο πετσί τους Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Ολυμπιακός, Ρεάλ Μαδρίτης και τώρα ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ομάδες, δηλαδή, επιπέδου Final Four...

Όλα ξεκίνησαν από την ψυχολογία, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό… Ο Παναθηναϊκός είχε καλύτερο πλάνο και στις δύο πλευρές του παρκέ. Η άμυνά του, που δέχτηκε 96,5 πόντους στα δύο πρώτα ματς της σειράς, περιόρισε την ΤΣΣΚΑ στους 85. Μάλιστα η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είχε 53 πόντους στα τρία πρώτα δεκάλεπτα, ενώ στον πρώτο αγώνα είχε 77 και στον δεύτερο 72. Οι περιστροφές ήταν καλύτερες και πιο γρήγορες, η ρακέτα θωρακίστηκε καλύτερα, στα ριμπάουντ υπήρχε καλύτερος έλεγχος απέναντι σε μια πολύ πιο ψηλή ομάδα και οι Μοσχοβίτες τελείωσαν τον αγώνα με λιγότερες ασίστ (23) και περισσότερα λάθη (15) από τα δύο προηγούμενα ματς (27-14 και 28-11 αντίστοιχα).

Και στην επίθεση, όμως, η βελτίωση ήταν τεράστια και το «τριφύλλι» ξεπέρασε τον εαυτό του. Ο Παναθηναϊκός που είχε 37 ασίστ και 29 λάθη στα δύο πρώτα ματς, κατέγραψε 26 ασίστ, επίδοση που αποτελεί για εκείνον φετινό ρεκόρ για την Ευρωλίγκα (!) και την καλύτερη μετά τις 31 που είχε στις 25/10/2013 κόντρα στη Λαμποράλ Κούτσα, ενώ έκανε μόλις 13 λάθη. Και μπορεί να υπήρχε δυσαναλογία στα δίποντα (8/25) και τα τρίποντα (16/31), αλλά καταγράφηκε η τρίτη καλύτερη φετινή επίδοση της ομάδας πίσω από τα 6,75μ. με 51,6%, πίσω μόνο από τους θριάμβους στο ΟΑΚΑ κόντρα σε Φενέρ (18/26, 69,2%) και Αρμάνι (9/16, 56,3%).

Ο Παππάς απέδειξε πως μπορεί να γίνει ο ηγέτης της μετα-Διαμαντίδη εποχής, ο αρχηγός στάθηκε ως συνήθως στο ύψος του, Γκιστ και Φώτσης πάλεψαν με τα θηρία και κέρδισαν πολλές μάχες, ο Μαυροκεφαλίδης και ο Γιάνκοβιτς πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες… Οι έξι τους, ποτισμένοι από την αύρα της εξάστερης φανέλας, αρκούσαν και περίσσευαν για να νικήσουν την ομάδα των 42 εκατ. ευρώ.

«Κάναμε ένα βήμα, τώρα πάμε να κάνουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο», δήλωσε μετά τον αγώνα ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, για τον οποίο υπήρχαν αμφιβολίες ακόμη και για τη θέση του αν ερχόταν τρίτη με διαφορά ήττα από την ΤΣΣΚΑ. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορεί να το κάνει…

Η απάντηση είναι… γιατί όχι; Με σαφώς ανεβασμένη ψυχολογία πλέον, τη γνώση πως τελικά η ΤΣΣΚΑ δεν είναι όσο άτρωτη πίστευε, σε ένα ΟΑΚΑ που θα είναι κατάμεστο (αν και οι 12.000 της Δευτέρας μόνο λίγοι και… ήσυχοι δεν ήταν) και πιθανότατα ενισχυμένος με τον Νέλσον, ο Παναθηναϊκός δείχνει ικανός για το 2-2 το βράδυ της Τετάρτης (21:45). Πόσες και πόσες φορές στο παρελθόν, άλλωστε, αυτή η ομάδα έχει αποδείξει πως για εκείνη τίποτα δεν είναι απίθανο; Από τον τελικό της Μπολόνια το 2002, μέχρι τους προημιτελικούς με την Μπαρτσελόνα το 2011, η ιστορία του «τριφυλλιού» είναι γεμάτη υπερβάσεις. Και μπροστά του έχει την πρόκληση για τη μεγαλύτερη όλων…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x