sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο καθοριστικός Βεζένκοφ και ο «σκασμένος» Λι: Πέντε σημεία από το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός!

Δείτε τα πέντε συμπεράσματα από τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στον πρώτο τελικό της Basket League (73-70).

Πολλά υποσχόμενος ήταν ο πρώτος τελικός της Basket League.

Σε ένα πολύ δυνατό ντέρμπι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες των τελευταίων δευτερολέπτων, ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να νικήσει με σκορ 73-70 τον Παναθηναϊκό και να πάρει προβάδισμα με 1-0 στη μάχη για τον τίτλο!

Αυτή ήταν η 14η συνεχόμενη νίκη των κυρίαρχων «ερυθρόλευκων» απέναντι στον μεγάλο τους αντίπαλο, και οι «πράσινοι» όμως έχουν πολλά να πάρουν από το συγκεκριμένο ματς, δείχνοντας πολύ ανταγωνιστική εικόνα.

Δείτε τα πέντε σημεία από τον πρώτο τελικό:

Ο καθοριστικός Βεζένκοφ: Προφανώς μία ομάδα δεν είναι… ένας παίκτης, όμως είναι ασφαλές να πούμε πως στο ρόστερ του Παναθηναϊκού δεν υπάρχει ισάξιος παίκτης του Σάσα Βεζένκοφ. Ο MVP της Ευρωλίγκας μπήκε «φουριόζος» στο ματς και έβαλε 16 πόντους στην πρώτη περίοδο, περισσότερους από όλη την ομάδα των «πρασίνων» στο ίδιο διάστημα. Με αυτόν τον τρόπο, ο Βούλγαρος φόργουορντ έδωσε στον Ολυμπιακό το δικαίωμα να πάρει τα ηνία του αγώνα από πολύ νωρίς, βάζοντας τον Παναθηναϊκό στη δύσκολη θέση να κυνηγάει από τα πρώτα λεπτά. Όταν ο Βεζένκοφ σταμάτησε να… «πυροβολεί» από παντού, οι «πράσινοι» ξαναμπήκαν στο ματς, όμως ήταν πολύ απαιτητικό γι’ αυτούς σε θέμα ενέργειας το διαρκές «κυνήγι» των γηπεδούχων. Ο Βούλγαρος φόργουορντ τέλειωσε το ματς με 20 πόντους, και κερδίζει το άτυπο βραβείο του MVP του αγώνα.



Η προσωπικότητα του Ολυμπιακού: Πολλές φορές τη φετινή σεζόν, ο Ολυμπιακός έχει δείξει πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει υπό πίεση. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δημιουργήσει ομάδα με ισχυρή προσωπικότητα, που έχει μάθει να νικά ακόμη και στα άσχημα βράδια της. Αυτό χρειάστηκε να το αποδείξει πολλές φορές στο πρώτο ματς των τελικών. Η πρώτη από αυτές ήταν στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, όταν ο Παναθηναϊκός ενώ βρισκόταν πίσω με μεγάλες διαφορές σε όλη τη διάρκεια, πλησίασε στον έναν πόντο (41-40). Η «ερυθρόλευκη» αντίδραση ήταν άμεση, με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να τρέχει ένα 20-8 που έφερε ξανά τη διαφορά σε διψήφια τιμή (61-48). Όταν οι φιλοξενούμενοι πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά (65-66), ο Ολυμπιακός είχε και πάλι το καθαρό μυαλό να βρει τις λύσεις που χρειαζόντουσαν για να φτάσει στη νίκη, κάτι το οποίο έλειψε στο τέλος από τον Παναθηναϊκό.

Η έλλειψη καθαρού μυαλού στον Παναθηναϊκό: Το… ακριβώς ανάποδο από το προηγούμενο σημείο, ισχύει για τους «πράσινους». Ο Παναθηναϊκός πολλάκις φέτος, τόσο απέναντι στον Ολυμπιακό όσο και γενικότερα, έχει δείξει αδυναμία να διαχειριστεί τις λεγόμενες «ειδικές καταστάσεις», τα κρίσιμα δηλαδή σημεία. Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη έχοντας κάνει ένα μεγάλο comeback πήρε το προβάδισμα 2 λεπτά πριν το τέλος με τρίποντο του Γκριγκόνις (65-66), δείχνοντας ικανή να φύγει με «διπλό» από το ΣΕΦ. Παρόλα αυτά, ακολούθησε μία σειρά κακών επιλογών από πλευράς των φιλοξενούμενων, με πιο χαρακτηριστική από όλες το φάουλ που κάνει ο Αγραβάνης στον Γουόκαπ στην αμέσως επόμενη φάση. Ο Έλληνας φόργουορντ έπεσε άτσαλα πάνω στον Αμερικανό ενώ ο χρόνος της επίθεσης έληγε και ο τελευταίος θα έμενε με την μπάλα στα χέρια. Αντίθετα, ο Γουόκαπ πήγε στις βολές και επανέφερε το προβάδισμα του Ολυμπιακού, που δεν ξαναχάθηκε ποτέ.



Ο «σκασμένος» Λι: Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Χρήστος Σερέλης, είναι η λειψανδρία του Παναθηναϊκού στα γκαρντ. Τα λάθη επί λαθών στις δηλώσεις παικτών έφεραν το «τριφύλλι» με τον Πάρις Λι ως μοναδική αξιόπιστη λύση στη θέση «1», κάτι που από το πρώτο ματς φάνηκε πόσο μεγάλο πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει, ειδικά εφόσον ο αντίπαλος έχει να αντιπαρατάξει παίκτες όπως ο Σλούκας και ο Γουόκαπ. Ο Πάρις Λι αναγκάστηκε να παίξει σχεδόν 38 λεπτά, όντας με διαφορά ο παίκτης που αγωνίστηκε περισσότερο ανάμεσα στα ρόστερ των δύο ομάδων. Ο Αμερικανός ήταν συγκινητικός με 14 πόντους και 8 ασίστ, αλλά ειδικά προς το τέλος έδειξε σκασμένος, χάνοντας κάποια κρίσιμα σουτ και ολοκληρώνοντας το ματς με 2/10 τρίποντα, κάτι που σίγουρα είναι απότοκο και της κούρασης. Με δεδομένο ότι η σειρά είναι ακόμη στο πρώτο παιχνίδι, αυτό σίγουρα πρέπει να προβληματίσει τον Παναθηναϊκό ενόψει της συνέχειας.

Ο ανταγωνιστικός Παναθηναϊκός: Πριν ξεκινήσει η σειρά, η επικρατούσα άποψη ήταν πως ο πιστοποιημένα ανώτερος φέτος Ολυμπιακός θα κάνει «περίπατο» στους τελικούς. Η πρώτη περίοδος έμοιαζε να επιβεβαιώνει αυτό το σενάριο, όμως οι υπόλοιπες τρεις ήταν διαφορετική ιστορία. Οι «πράσινοι» απέδειξαν πως δεν ήρθαν στους συγκεκριμένους τελικούς για να χάσουν με κάτω τα χέρια, έβαλαν πολύ δύσκολα στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα και έχασαν τη νίκη στις λεπτομέρειες των τελευταίων δευτερολέπτων, βγάζοντας και κάποιους απρόβλεπτους πρωταγωνιστές, όπως ο Π. Καλαϊτζάκης. Ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι σε ντέρμπι «αιωνίων» οι δυναμικές μπορούν να ανατραπούν, αν και σίγουρα η σειρά δυσκολεύει γι’ αυτόν ακόμη περισσότερο μετά από αυτή τη χαμένη ευκαιρία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x