NBA

Playoffs Δύσης: Οι τραυματισμοί Κάρι και Ντόντσιτς θα παίξουν ρόλο;

Το sport-fm.gr συνεχίζει τα preview για τα playoffs με δύο ζευγάρια της Δύσης: Γουόριορς-Νάγκετς και Μάβερικς-Τζαζ.

Μετά τα δύο πρώτα ζευγάρια της Ανατολής, το sport-fm.gr περνά στην ανάλυση των δύο πρώτων ζευγαριών της Δύσης για τα playoffs του ΝΒΑ. Εκεί όπου κάποιοι τραυματισμοί μπορεί να παίξουν ρόλο, αλλά και εκεί που σίγουρα θα απολαύσουμε μεγάλες μάχες ανάμεσα στις παρέες του Στεφ Κάρι και του Νίκολα Γιόκιτς από τη μια και σε αυτές του Λούκα Ντόντσιτς και του Ντόνοβαν Μίτσελ από την άλλη.

Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς (53-29)-Ντένβερ Νάγκετς (48-34)


Δύο από τις πιο ελκυστικές στο μάτι ομάδες αναμετρώνται για μια θέση στα ημιτελικά της Δύσης. Οι Γουόριορς θεωρητικά έχουν το πάνω χέρι, ωστόσο τα ερωτηματικά για τη συμμετοχή ή την κατάσταση του Στεφ Κάρι μετά τον τραυματισμό του αλλά και οι τρεις νίκες σε τέσσερις φετινές αναμετρήσεις των Νάγκετς δημιουργούν αμφιβολίες για το αν τελικά το φαβορί είναι τόσο ισχυρό.

Ο ηγέτης της ομάδας του Στιβ Κερ έχασε τα έντεκα τελευταία ματς της regular season και είναι άγνωστο αν θα εμφανιστεί από το Game 1 στη σειρά, αλλά και πώς θα παρουσιαστεί μετά από απραξία ενός μήνα. Συν τοις άλλοις, Κάρι, Τόμπσον και Γκριν έχουν-λόγω τραυματισμών-αγωνιστεί μόλις 11 λεπτά μαζί (!) όλη τη σεζόν και ουδείς γνωρίζει αν η σπουδαία χημεία τους που οδήγησε την ομάδα σε τρία πρωταθλήματα μέσα σε μια πενταετία θα ξαναβρεθεί άμεσα ή θα πάρει χρόνο.

Playoffs Δύσης: Γουόριορς-Νάγκετς, Μάβερικς-Τζαζ

Το παρήγορο για τους Γουόριορς είναι πως πλέον υπάρχουν λύσεις πέραν των Big Three. Τζόρνταν Πουλ και Άντριου Γουίγκινς θα ήταν κάλλιστα πρώτα βιολιά σε άλλες ομάδες, ενώ ρολίστες όπως οι Κουμίνγκα, Λι, Πέιτον και Μπιέλιτσα έχουν αντιληφθεί πλήρως τι απαιτείται από αυτούς και το Γκόλντεν Στέιτ μπορεί να καυχιέται πως είναι η δεύτερη καλύτερη άμυνα του ΝΒΑ (πίσω μόνο από Σέλτικς) και η πρώτη επίθεση σε πόντους από ασίστ.

Οι Νάγκετς έχουν να αντιπαρατάξουν τον Γιόκιτς και ίσως μόνο αυτόν. Το απόλυτο φαβορί για back-to-back MVP «κουβάλησε» την ομάδα πάνω στο… αγύμναστο κορμί του γράφοντας ιστορικά νούμερα και καλύπτοντας μόνο του τις απουσίες των Τζαμάλ Μάρεϊ και Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ. Λούνεϊ και Γκριν είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούν να τον περιορίσουν αισθητά και οι Γουόριορς δείχνουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες αν εκθέσουν αμυντικά τα αργά του πόδια με τη γεμάτη κίνηση επίθεσή τους.

Ενδεικτικό της πολυτιμότητας του «Τζόκερ» στους Νάγκετς είναι πως η διαφορά στο net rating (το +/- ανά 100 κατοχές) με τον ίδιο στο παρκέ είναι +16,3, μεγαλύτερο από κάθε άλλον παίκτη στο ΝΒΑ. Η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη, +22,6 πόντους ανά 100 κατοχές, στις τέσσερις αναμετρήσεις με τους Γουόριορς, οι οποίοι στα 56 λεπτά που ο Σέρβος ήταν στον πάγκο ήταν στο +19.

Πέρα, φυσικά, από την απόδοση του Γιόκιτς, η ανταγωνιστικότητα των Νάγκετς στη σειρά θα εξαρτηθεί από το supporting cast, που θα τροφοδοτηθεί αρκετά από τον ίδιο απέναντι σε μια άμυνα που θα είναι προσαρμοσμένη πάνω του. Ωστόσο Γκόρντον, Μπάρτον, Μόρις, Γκριν και Χάιλαντ δεν έχουν αποδείξει πως μπορούν με συνέπεια να αποτελέσουν στηρίγματα του MVP.

Γι’ αυτό και οι Γουόριορς έχουν, τελικά, τον πρώτο λόγο να πάρουν τη σειρά και χωρίς να φτάσουν σε έβδομο παιχνίδι.

Ντάλας Μάβερικς (52-30)-Γιούτα Τζαζ (49-33)


Το πιο ισορροπημένο ζευγάρι της Δύσης, με διαφορά. Το όποιο μομέντουμ έδειχναν να έχουν οι σαφώς πιο… φορτσάτοι Μάβερικς (με 20 νίκες στα 27 τελευταία παιχνίδια τους) πήγε περίπατο μετά τον τραυματισμό του Λούκα Ντόντσιτς στο τελευταίο ματς της regular season. Ο απόλυτος ηγέτης του Ντάλας υπέστη θλάση στη γάμπα και εγείρονται ερωτηματικά για την παρουσία του αλλά και τη φόρμα του από την αρχή της σειράς.

Κι ασφαλώς χωρίς ή με λαβωμένο Ντόντσιτς τα πράγματα αλλάζουν. Μιλάμε, άλλωστε, για τον πρώτο μεταξύ των «Μαβς» σε πόντους (28,4), ριμπάουντ (9,1), ασίστ (8,7) και κλεψίματα (1,2), για τον άνθρωπο που διαχειρίζεται το 36,8% των κατοχών τους και πρακτικά το απόλυτο βαρόμετρο της ομάδας. Το παρήγορο για την ομάδα του Τζέισον Κιντ είναι πως η περιφερειακή γραμμή μοιάζει πλέον πιο «γεμάτη», με τον Σπένσερ Ντινγουίντι να «κουμπώνει» ιδανικά δίπλα στον Ντόντσιτς, αλλά και τον Τζέιλεν Μπράνσον να δίνει λύσεις στην επίθεση.

Playoffs Δύσης: Γουόριορς-Νάγκετς, Μάβερικς-Τζαζ

Οι Τζαζ μετά από δύο απογοητευτικούς αποκλεισμούς στα playoffs την προηγούμενη διετία, έκαναν μια πιο… ήσυχη κανονική περίοδο και ελπίζουν αυτή τη φορά να έχουν αφήσει το καλύτερο για το τέλος. Ο κορμός της ομάδας παραμένει αναλλοίωτος με εξαίρεση την απώλεια του λαβωμένου (και εν συνεχεία… φευγάτου με ανταλλαγή) Τζο Ινγκλς, αλλά τα δύο σημεία αναφοράς της ομάδας, ο Ντόνοβαν Μίτσελ στην επίθεση και ο Ρούντι Γκομπέρ στην άμυνα, είναι κοινό μυστικό πως παραμένουν «σκοτωμένοι». Αν βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, αν πάρουν βοήθειες από Μπογκντάνοβιτς, Κόνλεϊ, Κλάρκσον και λοιπούς, αλλά και αν τα ποσοστά στα τρίποντα δεν καταποντιστούν όπως σε παλαιότερες post seasons, η Γιούτα μπορεί να διεκδικήσει την πρόκριση.

Σε κάθε περίπτωση τα προγνωστικά είναι παρακινδυνευμένα και ούτε η regular season μάς έκανε σοφότερους. Εκεί οι δύο ομάδες είχαν από δύο νίκες και μάλιστα αμφότερες κερδίζοντας και χάνοντας εντός κι εκτός έδρας. Επιπροσθέτως, αναμετρώνται η καλύτερη επίθεση (Τζαζ) με την έβδομη καλύτερη άμυνα (Μάβερικς). Καμία έκπληξη, λοιπόν, αν φτάσουμε μέχρι και σε Game 7 για να δούμε ποιος θα επιβιώσει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x