NBA

Playoffs Ανατολής: Σέλτικς-Νετς και Γκρίζλις-Τίμπεργουλβς για γερά νεύρα

Σέλτικς-Νετς και Γκρίζλις-Τίμπεργουλβς συνθέτουν δύο αμφίρροπα ζευγάρια σε Ανατολή και Δύση. Το sport-fm.gr αναλύει.

Οι νίκες στα πρώτα play in έβγαλαν δύο πολύ σπουδαία ζευγάρια στον πρώτο γύρο των playoffs. Σέλτικς-Νετς και Γκρίζλις-Τίμπεργουλβς είναι ανοιχτά σε προγνωστικά. Το sport-fm.gr, που ήδη ανέλυσε τα πρώτα ζευγάρια σε Ανατολή και Δύση, επιχειρεί μια ανάλυση στις πολύ ενδιαφέρουσες σειρές που έχουμε μπροστά μας.

Μπόστον Σέλτικς (51-31)-Μπρούκλιν Νετς (44-38)


Αναμφίβολα το πιο αμφίρροπο και ενδιαφέρον ζευγάρι της Ανατολής, ου μην και όλων των playoffs. Οι δύο ομάδες συναντώνται για δεύτερη σερί σεζόν στον πρώτο γύρο, αλλά με αντίστροφους όρους φέτος, καθώς οι Σέλτικς είναι δεύτεροι και με πλεονέκτημα έδρας, ενώ οι Νετς ως έβδομοι και μέσω play in.

Η Βοστώνη είναι ξεκάθαρα η καλύτερη ομάδα στο ΝΒΑ μέσα στο 2022. Μολονότι στο πρώτο μισό της σεζόν ήταν δέκατη και στο 20-21, γύρισε το τσιπάκι και ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με ένα εντυπωσιακό 26-6 έχοντας μάλιστα στο διάστημα αυτό την καλύτερη επίθεση και άμυνα στη λίγκα.

Η απόκτηση των Ντέρικ Γουάιτ και Ντάνιελ Τάις έκανε πιο ορθολογικό το μοίρασμα των ρόλων στην ομάδα, με τον Τζέισον Τέιτουμ να δείχνει ασταμάτητος στο δεύτερο μισό της περιόδου, τον Τζέιλεν Μπράουν να αποτελεί το δεύτερο βιολί και τους Μάρκους Σμαρτ και Αλ Χόρφορντ να συνδυάζουν εμπειρία και σκληράδα. Σίγουρα πάντως η απουσία του Ρόμπερτ Γουίλιαμς, πιθανότατα για όλη τη σειρά, αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την αμυντική λειτουργεία και ο Ίμε Ουντόκα θα κληθεί να καλύψει το κενό στη θέση του… λίμπερο.

Playoffs: Σέλτικς-Νετς και Γκρίζλις-Τίμπεργουλβς

Οι Νετς άρχισαν τη σεζόν με 23-9, αλλά έγιναν… σαπουνόπερα, πρώτα με τον ανεμβολίαστο Κάιρι Ίρβινγκ που τελικά έπαιξε σε μόλις 29 παιχνίδια κι εν συνεχεία με τα καμώματα του Τζέιμς Χάρντεν μέχρι να φύγει με ανταλλαγή. Ο τραυματισμός του Κέβιν Ντουράντ, που έχασε 27 παιχνίδια, λίγο έλειψε να οδηγήσει τη σεζόν σε απόλυτο φιάσκο, αλλά η έγκαιρη επιστροφή του μαζί με την άρση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους έσωσαν την παρτίδα.

Είναι σαφές πως η χημεία στην ομάδα ακόμη αναζητείται και τα αμυντικά ζητήματα παραμένουν αρκετά, ωστόσο το ατομικό ταλέντο περισσεύει αλλά είναι άγνωστο αν αρκεί. Έχοντας μόλις την 20η άμυνα στη λίγκα, το Μπρούκλιν θα χρειαστεί να γίνει αρκετά πιο σκληρό στα playoffs για να μακροημερεύσει, αφού ο συγκινητικός Αντρέ Ντράμοντ δεν φτάνει για να μπαλώσει όλες τις τρύπες κι ο Μπεν Σίμονς ακόμη δεν έχει κάνει ντεμπούτο (ίσως εμφανιστεί μέσα στη σειρά).

Οι Σέλτικς, που κέρδισαν τα τρία από τα τέσσερα φετινά παιχνίδια (μάλιστα δις μέσα στο Μπρούκλιν) είναι σαφώς ανώτερη ομάδα, με πιο διακριτούς ρόλους, ισορροπία μεταξύ άμυνας κι επίθεσης, αλλά και μομέντουμ. Όμως η ποιότητα και το πρωταθληματικό know-how παικτών όπως ο Ντουράντ και ο Ίρβινγκ δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Μοιάζει απίθανο η σειρά να κριθεί σε λιγότερα από έξι ματς, ίσως να φτάσει και σε έβδομο.

Μέμφις Γκρίζλις (56-26)-Μινεσότα Τίμπεργουλβς (46-36)


Δύο ομάδες με λαμπρό μέλλον αναμετρώνται στο… παρόν. Αμφότερες ξεχειλίζουν από ταλέντο και αθλητικότητα, με το θέαμα εγγυημένο στη σειρά, αλλά όχι και το νικητή, αφού η έλλειψη πείρας εκατέρωθεν είναι άγνωστο πώς θα επηρεάσει την κάθε πλευρά.

Οι Γκρίζλις ήταν η μεγάλη έκπληξη της σεζόν. Ο Τέιλορ Τζένκινς δημιούργησε ένα καταπληκτικό σύνολο με τον δεύτερο μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στη λίγκα, που έφτασε στο δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ (56-26). Ο Τζα Μοράντ έκανε σεζόν ικανή να τον βάλει στη συζήτηση για MVP, αλλά δεν ήταν μόνος και ενδεικτικό της εξαιρετικής χημείας της ομάδας ήταν πως είχαν 20 νίκες σε 24 ματς χωρίς τον ηγέτη τους. Μπέιν, Μπρουκς και Μέλτον αποτελούν σπουδαίες μονάδες για μια ομάδα που διαθέτει την τέταρτη καλύτερη επίθεση κα την έκτη καλύτερη άμυνα. Επιπλέον ατού για το Μέμφις αποτελεί το γεγονός ότι κέρδισε 19 από τα 22 τελευταία παιχνίδια στην έδρα του και συνολικά με 30-11 ήταν η τρίτη καλύτερη ομάδα στην υπεράσπιση της έδρας της φέτος σε όλο το ΝΒΑ.

Playoffs: Σέλτικς-Νετς και Γκρίζλις-Τίμπεργουλβς

Στον αντίποδα, οι Τίμπεργουλβς έφτασαν στα playoffs για μόλις δεύτερη φορά τα τελευταία 18 χρόνια μέσω της νίκης στα play in, με νίκη επί των ισχυρών Κλίπερς. Η πρόοδός τους μέσα στη σεζόν ήταν εντυπωσιακή, αφού σταδιακά απέκτησαν χημεία και ρόλους φτάνοντας σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο Καρλ-Άντονι Τάουνς έκανε την πιο ώριμη σεζόν της καριέρας του, ο Άντονι Έντουαρντς έστω και με μικρή καθυστέρηση δικαιώνει για την επιλογή του στο νούμερο ένα του ντραφτ το 2020, ενώ ο ΝτιΆντζελο Ράσελ παρότι στα 26 δεν δείχνει να φτάνει στο ταβάνι του potential του αποτελεί πάντα μια πολύτιμη μονάδα. Η ομάδα του Κρις Φιντς μπορεί να καμαρώνει για την έβδομη καλύτερη επίθεση αλλά όχι και για την ενδέκατη άμυνα στη λίγκα.

«Κλειδιά» στη σειρά θα είναι ορισμένα ματσαρίσματα. Θα καταφέρει ο εριστικός Μπέβερλι των 59 αγώνων εμπειρίας στα playoffs να απορρυθμίσει τον πυραυλοκίνητο Μοράντ; Θα εξουδετερώσουν οι εξαιρετικοί αμυντικοί Άνταμς και Τζάκσον τον Τάουνς;

To 2-2, με εντός έδρας νίκες εκατέρωθεν στις μεταξύ τους αναμετρήσεις φέτος δεν μας έκανε σοφότερους. Ωστόσο λόγω περισσότερων λύσεων θα ποντάραμε σε πρόκριση των Γκρίζλις σε έξι ή επτά ματς. Σε κάθε περίπτωση, όπως και αν τελειώσει η σεζόν, Μέμφις και Μινεσότα έχουν τη μαγιά για να μας απασχολήσουν ακόμη περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x