Διονύσης Δεσύλλας

Η χαμένη ευκαιρία του Παναθηναϊκού, η ανωτερότητα στο μεγαλύτερο διάστημα και ένα πέναλτι που έπρεπε να δοθεί

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει στο sport-fm.gr για την ισοπαλία (2-2) του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

*Όσοι βρεθήκαμε στη Νέα Φιλαδέλφεια είδαμε ένα σπουδαίο ματς ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Είδαμε, επίσης, το «τριφύλλι» να είναι ανώτερο από την «Ένωση» στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, έχοντας εξαιρετική τακτική αντιμετώπιση του ντέρμπι, αλλά και οπισθοχώρηση στο φινάλε. Είδαμε τον «δικέφαλο» να ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις με πέναλτι για χέρι του Ζέκα όταν ο VAR κάλεσε τον διαιτητή να το δει. Δεν έκανε, όμως, το ίδιο νωρίτερα στην ανατροπή του Πινέδα στον Βέρμπιτς. Βλέποντας ξανά και ξανά τη φάση, αδυνατείς να καταλάβεις γιατί δεν υπάρχει παρέμβαση από το VAR για να δοθεί ένα καθαρό πέναλτι υπέρ του «τριφυλλιού». Ασχέτως, αν δέκα λεπτά αργότερα ο Παναθηναϊκός σημειώνει γκολ, η παράβαση έπρεπε να δοθεί και οι «πράσινες» διαμαρτυρίες, που εκφράστηκαν με επίσημο τρόπο, είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένες.

*Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, καταλαβαίνει κανείς ότι οι «πράσινοι» χάνουν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να φύγουν με ένα σημαντικό διπλό από τη Νέα Φιλαδέλφεια. Οταν δέχεσαι γκολ στις καθυστερήσεις, τότε δεν μπορείς να μην είσαι στεναχωρημένος από την έκβαση του ντέρμπι. Ναι, η ΑΕΚ είχε μεγάλη διπλή ευκαιρία μετά την ισοφάρισή της, αλλά μέχρι να γίνει το 2-2, και ενώ απέμεναν λίγα λεπτά, η ομάδα του Φατίχ Τερίμ κρατούσε στα χέρια της ένα σπουδαίο τρίποντο.

*Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πίσω στο σκορ όταν η ΑΕΚ από γέμισμα εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η «πράσινη» άμυνα ήταν ψηλά και ο καλυπτόμενος Λιβάι Γκαρσία πλάσαρε στην πρώτη καλή ευκαιρία για το 1-0. Από εκεί και πέρα ακολούθησε ένα διάστημα με τον Παναθηναϊκό να βγάζει αντίδραση και ανωτερότητα για μεγάλο διάστημα. Η ισοφάριση με τον Γεντβάι, σχετικά γρήγορα μετά το τέρμα της γηπεδούχου, ανύψωσε το ηθικό και οι «πράσινοι» έβγαλαν καλύτερη εικόνα στον αγωνιστικό χώρο. Με εξαιρετική τακτική από τον Φατίχ Τερίμ και με την ομάδα να βγαίνει ορθολογικά μπροστά και να μην απειλείται από την «Ένωση».

*Πρώτα η καλή φάση με την προβολή του Βέρμπιτς που πέρασε έξω, στη συνέχεια ο μη καταλογισμός πέναλτι στον Σλοβένο από την ανατροπή του Πινέδα, έπειτα η τεράστια ευκαιρία με τον Ιωαννίδη να κάνει την προβολή, αλλά να μη βρίσκει καλά την μπάλα και αυτή να καταλήγει άουτ. Ολα αυτά σε ένα διάστημα στο οποίο ο Παναθηναϊκός κυκλοφορούσε και αναπτυσσόταν καλύτερα και η ΑΕΚ είχε μόνο ένα μακρινό σουτ του Γιόνσον και ένα γκολ του Λιβάι, που ορθώς ακυρώθηκε για φάουλ στον Μπερνάρ νωρίτερα.

*Η ανατροπή ήρθε με γλυκό φάουλ του Μπερνάρ, ασίστ με το κεφάλι από τον εξαιρετικό Κώτσιρα (ξανά ως χαφ, αυτήν τη φορά από την αρχή) και πλασέ του Αράο. Οι «πράσινοι» εξαργύρωσαν την ανωτερότητά τους σε αυτό το διάστημα, φέρνοντας τούμπα το ντέρμπι και βάζοντας πολύ δύσκολα στον αντίπαλό τους, ο οποίος μέχρι εκείνο το σημείο φαινόταν μπλοκαρισμένος και ακίνδυνος.

*Η οπισθοχώρηση στο φινάλε και η μη βοήθεια από τις περισσότερες αλλαγές, έδωσαν τη δυνατότητα στην ΑΕΚ να πιέσει με συνεχόμενες στατικές φάσεις. Εν τέλει, το πέναλτι στο τέλος έδωσε τη δυνατότητα στην Ένωση να ισοφαρίσει με τον Λιβάι και λίγο έλειψε να έχουμε ανατροπή στην ανατροπή στο τέλος, όταν πρώτα ο Λοντίγκιν και στη συνέχεια ο Βαγιαννίδης έκαναν φανταστικές επεμβάσεις σε Μάνταλο και Αραούχο, αντιστοίχως.

*Είναι κρίμα, έτσι όπως πήγε το ματς, για τον Παναθηναϊκό, που δεν κατάφερε να φύγει με το διπλό από μια δύσκολη έδρα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έφτασε πολύ κοντά, είδε να έχει το τρίποντο στο τσεπάκι του μέχρι το φινάλε, αλλά μια φάση του κόστισε. Είδε, επίσης, όπως προαναφέραμε, έναν διαιτητή και έναν VAR να κλείνουν τα μάτια σε καθαρό πέναλτι όσο το ντέρμπι ήταν ισόπαλο στο 1-1.

*Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος στον Παναθηναϊκό με το αποτέλεσμα. Το είπε, άλλωστε, και ο Φατίχ Τερίμ στη συνέντευξη Τύπου. Στα αρνητικά για το «τριφύλλι» είναι το γεγονός ότι δεν έφυγε με τους τρεις βαθμούς από τη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ έφτασε τόσο κοντά και ότι πήρε λίγα πράγματα από τις αλλαγές σε κρίσιμο σημείο. Στα θετικά, ήταν η ανωτερότητα του «τριφυλλιού» στο μεγαλύτερο διάστημα, η επιθετικότητα που έδειξε, το γεγονός ότι έβγαλε αντίδραση μετά το πρώτο γκολ του ντέρμπι και φυσικά ότι παραμένει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, έχοντας, πλέον, συγκάτοικο τον ΠΑΟΚ.

*Υπάρχει δρόμος πολύς και η μάχη θα είναι μεγάλη. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να συνεχίσει να βελτιώνεται, να εξελίσσεται με σκοπό αυτή την ανωτερότητα, που έβγαλε σήμερα, να την επαναλάβει σε μεγαλύτερη διάρκεια και φυσικά να παίρνει στο φινάλε αυτό που θέλει…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x