sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μετέτρεψε σε «αχίλλειο πτέρνα» τα ατού της ΑΕΚ: Τα σημεία από την εμφάνιση του Παναθηναϊκού στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος επί της ΑΕΚ, με το 2-2 να μην τον αφήνει ικανοποιημένο βάσει της απόδοσης του στον αγωνιστικό χώρο. Τα σημεία του sport-fm.gr για την εμφάνιση του «τριφυλλιού».

Χωρίς νικητή, ολοκληρώθηκε ένα σπουδαίο ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έμειναν στο 2-2 με τους «πράσινους» να μην μένουν ικανοποιημένοι με τον βαθμό της ισοπαλίας στην OPAP Arena, καθώς ήταν ανώτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς, να ανατρέπουν το εις βάρος τους 1-0 και να διαμαρτύρονται για πέναλτι στον Βέρμπιτς από μαρκάρισμα του Ορμπελίν Πινέδα.

Ωστόσο η ομάδα του Φατίχ Τερίμ, αποχωρεί από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ούσα στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά με... συγκάτοικο τον ΠΑΟΚ.

Το sport-fm.gr παραθέτει τα πέντε σημεία από την εμφάνιση του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Η πιο πειστική εμφάνιση σε ντέρμπι

O Παναθηναϊκός πήγε στη Νέα Φιλαδέλφεια με στόχο να πάρει το πρώτο του ντέρμπι τη φετινή σεζόν και έχοντας στην «πλάτη» του το πρόβλημα που τάραξε την ηρεμία του την προηγούμενη ημέρα με όσα έγιναν με την υπόθεση του Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Ο Φατίχ Τερίμ, είχε να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα των τραυματισμών του Παλάσιος, του Τζούριτσιτς και του Τσέριν οι οποίοι έμειναν εκτός.

Παρόλα αυτά το «τριφύλλι» μόνο... λαβωμένο και καταρρακωμένο ψυχολογικά δεν ήταν, πραγματοποιώντας την πιο πειστική του εμφάνιση φέτος σε ματς τέτοιων απαιτήσεων. Ο Τερίμ έστησε την ομάδα του σεμιναριακά, παρότι η επιλογή του Κώτσιρα στα χαφ μπορεί να ξένισε στην αναγγελία της αρχικής ενδεκάδας.

Οι «πράσινοι» έκαναν εξαιρετικό ματς ανά διαστήματα, τακτικά ήταν άψογοι, με τον Φατίχ Τερίμ να παίρνει απ' όλους το παραπάνω των δυνατοτήτων τους. Η πίεση στο πρώτο μισό του γηπέδου μετά το 1-0 και η αντίδραση του Παναθηναϊκού είναι μια εικόνα που ο Τούρκος τεχνικός θέλει να βλέπει από την ομάδα του. Η ανατροπή επιβεβαίωσε την σκληράδα που είχε ο Παναθηναϊκός σε όλο το ματς, ωστόσο το πέναλτι που δεν δόθηκε στον Βέρμπιτς, αλλά και η ισοφάριση του Λιβάι Γκαρσία από την άσπρη βούλα στο 90'+4' αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στους «πράσινους».

Να σημειώσουμε μέσα σε όλα ότι ο Παναθηναϊκός έχει δώσει στο πρωτάθλημα άλλα τρία ντέρμπι όντας ανώτερος στα δυο (με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό), ωστόσο πρόκειται για την εποχή που στην άκρη του πάγκου καθόταν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

«Πεθαίνεις» ή «σκοτώνεις» με την άμυνα ψηλά

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τα οποία έχουμε παρατηρήσει στα τέσσερα πρώτα ματς του Φατίχ Τερίμ στον πάγκο του Παναθηναϊκού, είναι αυτό της προωθημένης γραμμής άμυνας. Ο Τούρκος τεχνικός, τόσο στο παρελθόν, όσο και τώρα στο «τριφύλλι» επιθυμεί να βλέπει ένταση στο παιχνίδι, αλλά και κατοχή της μπάλας η οποία «σκαλώνει» τον αντίπαλο.

Σίγουρα αυτό μπορεί να μετατραπεί σε «ατού», αλλά και σε «βραχνά» για μια ομάδα. Στο ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας ο Παναθηναϊκός πλήρωσε το γεγονός ότι η τετράδα της άμυνας ήταν τοποθετημένη στη σέντρα και σε συνδυασμό με την αργή αντίδραση του Βαγιαννίδη να «τραβηχτεί» έδωσε το δικαίωμα στον Λιβάι Γκαρσία να σκοράρει στο τετ-α-τετ.



Αντίθετα, κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός βρήκε τον δρόμο προς τα δυο γκολ. Παρότι αυτά προέρχονται από στατικές φάσεις, κομβικής σημασίας είναι αρχικά η πίεση του Μαντσίνι στον Γκατσίνοβιτς με την οποία ανάγκασε τον Σέρβο να κάνει χέρι, ενώ στο τέρμα της ανατροπής, ο Χουάνκαρ κλέβει την μπάλα από τον Πινέδα και ο Βέρμπιτς κερδίζει το νέο φάουλ.

Επιπλέον, οι «πράσινοι» με τον τρόπο αυτόν γέμιζαν το κέντρο τους και έδιναν ευκαιρία στα χαφ τους να πατούν την περιοχή πιο εύκολα.



Βραχυκύκλωσε την ΑΕΚ στο «ατού» των στατικών φάσεων

Δεδομένα ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να κάνει και κάτι το οποίο ήταν «θηλειά» στο λαιμό των προηγούμενων αντιπάλων της. Η Ένωση, έχει βρει αρκετές φορές λύσεις από στημένες φάσεις τη φετινή σεζόν, κυρίως με τον Λιβάι Γκαρσία, τον Ντομαγκόι Βίντα και τον απόντα σήμερα, Αρόλντ Μουκουντί.

Οι «πράσινοι» στην ΟPAP Arena, πήραν άριστα και σε αυτό το κομμάτι, έχοντας πάρει το καλύτερο μάθημα από το... πάθημα του Ολυμπιακού μια εβδομάδα πριν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Η ομάδα του Φατίχ Τερίμ, καθάριζε όλες τις φάσεις που χτυπούσαν «καμπανάκι», είτε με τις εξαιρετικές τοποθετήσεις του Λοντίγκιν που σταματούσε κάθε υποψία με σωστές εξόδους, είτε με τους Αράο και Γεντβάι οι οποίοι αντιμετώπισαν αυτές τις στιγμές με σοβαρότητα και ψυχραιμία.

Και όχι μόνο αυτό. Ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε το «ατού» της ΑΕΚ σε «αχίλλειο πτέρνα» της σκοράροντας από αέρος και μάλιστα με επιβλητικό τρόπο.



«Kέρδισε» τον Βέρμπιτς

Ο Παναθηναϊκός είχε σίγουρα πολλούς διακριθέντες στην OPAP Arena. Ο Φατίχ Τερίμ, έριξε στη μάχη τους πιο φαρμαρισμένους ποδοσφαιριστές του και πήρε από αυτούς πολλά και σημαντικά πράγματα.

Ανάμεσα τους και ο Μπένιαμιν Βέρμπιτς. Ο Σλοβένος έκανε εξαιρετική εμφάνιση στο ντέρμπι! Ήταν ο πιο πιστός «στρατιώτης» στο πλάνο του Φατίχ Τερίμ και ανταποκρίθηκε παίρνοντας πολύ μεγάλο βαθμό σε τακτικό κομμάτι.

Το πρέσινγκ το οποίο έκανε, δεν περιοριζόταν μόνο στα άκρα του γηπέδου, αλλά επεκτεινόταν και σε πολλά ακόμη σημεία. Οι βοήθειες που έδωσε στον Χουάνκαρ, ήταν οι καλύτερες που είχε τη φετινή σεζόν ο Ισπανός μπακ, από άποψης έντασης αλλά και διατήρησης χώρων.

Στο επιθετικό κομμάτι αποτέλεσε μόνιμη πηγή κινδύνου για την άμυνα της ΑΕΚ και ιδίως για τον Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, ο οποίος αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ματς χρειάστηκε την αρωγή των χαφ αλλά και τον εξτρέμ ώστε να τον σταματήσει.

Από τον Βέρμπιτς, μεταξύ άλλων, ξεκινάει η φάση στο γκολ της ισοφάρισης, αφού με τη δική του πάσα, ελευθερώνεται ο Χουάνκαρ για να σεντράρει στον Γέντβαϊ, ενώ και το φάουλ το οποίο καταλογίζεται υπέρ του Παναθηναϊκού στο 2-1, προέρχεται από φάουλ που κερδίζει ο ίδιος μετά από ατομική προσπάθεια.



Ακόμη και στη φάση της ανατροπής του από τον Πινέδα, για την οποία διαμαρτύρεται ο Παναθηναϊκός, ο έμπειρος εξτρέμ χειρίστηκε πολύ σωστά τη φάση, περιμένοντας τον Χουάνκαρ να κάνει το overlap και να κάνει τον Πινέδα να αλλάξει κατεύθυνση, ώστε ο ίδιος να αρχίσει την κίνηση του.

Στα θετικά της εμφάνισης του Βέρμπιτς οι δυο ευκαιρίες που χάνει μετά το 1-1 και που θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει πλήρως το σκηνικό του ματς.



«Ατσάλινος» χαρακτήρας

Θα κλείσουμε με τον τρόπο με τον οποίο ξεκινήσαμε αφού είναι άξιος αναφοράς για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» τις τελευταίες 20 ημέρες έχουν περάσει σε νέα εποχή με τον Φατίχ Τερίμ, αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών, ενώ διαχειρίστηκαν και μια κρίση που προκλήθηκε με την υπόθεση του Αλμπέρτο Μπρινιόλι σχεδόν 24 ώρες πριν τη σέντρα του ντέρμπι.

Και όμως το «τριφύλλι» έδειξε ότι δεν «μασάει» από τέτοια και έχει έναν χαρακτήρα φτιαγμένο για ειδικές συνθήκες. Έχει μπει στο ντέρμπι αρκετά νωθρά, δέχθηκε πίεση, βρέθηκε πίσω στο σκορ, αλλά πείσμωσε αμέσως και αντέδρασε.

Η δυναμική και η αξία των παικτών του είναι αδιαμφισβήτητη με τον Φατίχ Τερίμ να έχει κερδίσει το πρώτο μεγάλο «στοίχημα» που είναι η εμπιστοσύνη των παικτών του.

Και πάλι ο Παναθηναϊκός, έκανε αυτό που έπρεπε, γύρισε το ματς, πραγματοποίησε μια εμφάνιση πρωταθληματικού χαρακτήρα και παρότι το τέλος της 18ης αγωνιστικής τον βρίσκει στην κορυφή, το αποτέλεσμα κόντρα στην ΑΕΚ του αφήνει ένα μεγάλο «αχ».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x