Διονύσης Δεσύλλας

Κυρίαρχος στη Λεωφόρο, με γκολάρα Αϊτόρ και υπογραφή Γιοβάνοβιτς!

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τη μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στην «καυτή» Λεωφόρο.

*Το "πρέπει" για τον Παναθηναϊκό στο σημερινό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ήταν πολύ μεγάλο. Οι πράσινοι ήταν υποχρεωμένοι για νίκη μετά την "γκέλα" και την ισοπαλία στα Γιάννενα. Η υποχρέωση έγινε ακόμη μεγαλύτερη, έπειτα από την επικράτηση του Άρη επί του ΠΑΟΚ. Η πίεση έγινε μεγάλη για το τριφύλλι, το οποίο, όμως, τη διαχειρίστηκε πολύ σωστά και πήρε το σπουδαίο και απόλυτα δίκαιο τρίποντο κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο.

*Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι πράσινοι κυριάρχησαν στο "Απόστολος Νικολαϊδης". Ηταν ανώτεροι του Ολυμπιακού, κατάφεραν να πάρουν από νωρίς τα ηνία στον χώρο της μεσαίας γραμμής και να ελέγξουν το παιχνίδι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ερυθρόλευκοι απείλησαν μόλις μια φορά. Αναφερόμαστε στη φάση 4' όταν ο Μασούρας άργησε στο κοντρόλ και ο Μπρινιόλι μπλόκαρε. Από εκεί και πέρα, τίποτα περισσότερο. Στην κεφαιλιά του Σισέ στο 93' η φάση είναι ως μη γενόμενη αφού έχει δοθεί επιθετικό φάουλ στον Ρούμπεν.



*Ο Παναθηναϊκός μπλόκαρε τακτικά τον Ολυμπιακό. Τον ανάγκασε να παίζει πάρα πολύ με βαθιές μπαλιές είτε από τα στόπερ του, είτε από τα χαφ του. Αντιθέτως, οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έβαλαν κάτω την μπάλα, είχαν υπομονή στο παιχνίδι τους και κατάφεραν να σκοράρουν το μοναδικό τέρμα του ντέρμπι με τον... συνήθη ύποπτο Αϊτόρ.

*Το γκολ που έκρινε το ντέρμπι είναι υπέροχο. Κυρίως στο κομμάτι της ανάπτυξης και δημιουργίας. Ο Κώτσιρας έκανε την ενέργεια, έδωσε στον Γκατσίνοβιτς, αυτός γύρισε προς την περιοχή και ο Αϊτόρ με ωραίο πλασέ με τη μια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για να βάλει "φωτιά" στην κατάμεστη Λεωφόρο. Γκολ πολύ όμορφο που δείχνει και τη δουλειά που γίνεται στο Κορωπί στο να αναπτύσσεται η ομάδα γρήγορα και να πιάνει στον ύπνο την αντίπαλη άμυνα.



*Ακόμη κι όταν ο Ολυμπιακός πήρε για περίπου 10 λεπτά την κατοχή στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν τόσο προσηλωμένοι στον στόχο τους και πειθαρχημένο στο τακτικό κομμάτι οι ποδοσφαιριστές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που δεν απειλήθηκαν, βλέποντας τους ερυθρόλευκους απλώς να κυκλοφορούν και να μην μπορούν να βγάλουν φάση. Θα μπορούσαν να σκοράρουν στην κόντρα με τον Βιτάλ, αν ο Σισέ δεν έβαζε σωτήρια το πόδι του για να απομακρύνει σε κόρνερ, ενώ υπάρχει και η φάση με τον Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος, αρχικά, καθυστέρησε στην περιοχή και στη συνέχεια τραβήχτηκε από τον Παπασταθόπουλο εντός περιοχής, με τον διαιτητή, όμως, να μη δίνει πέναλτι, παρά την κίνηση με τα χέρια από τον στόπερ του Ολυμπιακού και το τράβηγμα φανέλας. Η παράβαση έπρεπε να δοθεί από τον Μαυροβούνιο ρέφερι ή το VAR.

*Σε ατομικό επίπεδο, δεν υπήρχε ποδοσφαιριστής να υστέρησε. Άπαντες ήταν πολύ καλοί και ψυχωμένοι! Η επιλογή του Μαουρίσιο στα χαφ αποδείχθηκε σωστή. Για πάνω από 60 λεπτά ο Βραζιλιάνος είχε καλή παρουσία στη μεσαία γραμμή, με σωστές επαφές και μπαλιές για να ανοίξει το παιχνίδι. Ο Κώτσιρσας έκανε μακράν το καλύτερό του παιχνίδι με την πράσινη φανέλα, όντας καθοριστικός. Απ' αυτόν ξεκινάει το γκολ, ενώ αμυντικά τα πήγε περίφημα. Ο Σάντσες ανταποκρίθηκε στον ρόλο του αριστερού μπακ, μη έχοντας, φυσικά, ανεβάσματα, ενώ το δίδυμο Σένκεφελντ, Βέλεθ είχε εύκολη δουλειά. Ο Αϊτόρ σημείωσε ξανά γκολ που κρίνει αναμέτρηση, ενώ ο Παλάσιος έδωσε πολλές μάχες και δέχθηκε πολλές κλωτσιές, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο.

*Η νίκη φέρει την υπογραφή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Οι επιλογές του Σέρβου βγήκαν, όπως και η εντολή στον Κώτσιρα να ανεβαίνει από την πλευρά του πολύ, κυρίως στο πρώτο μέρος. Έτσι, άλλωστε, μπήκε και το γκολ. Οι αλλαγές του κόουτς βοήθησαν, ενώ σε τακτικό επίπεδο νίκησε κατά κράτος τον Μαρτίνς, κάνοντας τον Ολυμπιακό να είναι ακίνδυνος και μη απειλητικός. Εξαιρετική η προετοιμασία του Γιοβάνοβιτς για το ντέρμπι, αλλά και το κοουτσάρισμά του σήμερα στην κατάμεστη Λεωφόρο.



*Η συνέχεια παραμένει δύσκολη. Η πολυπόθητη νίκη ήρθε για τον Παναθηναϊκό, αλλά η μάχη για το ευρωπαϊκό εισιτήριο συνεχίζεται. Το σημαντικό για το τριφύλλι είναι ότι σε παιχνίδι που το τρίποντο ήταν υποχρεωτικό και με την ομάδα να βρίσκεται σε καθεστώς πίεσης για το αποτέλεσμα, τα πάντα πήγαν καλά. Η σκληρή δουλειά συνεχίζεται και πλέον η προσοχή στρέφεται στο ματς Κυπέλλου με τη Λαμία τη Μεγάλη Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x