Διονύσης Δεσύλλας

Παναθηναϊκός: Έτσι θα επιβεβαιώσει ότι αξίζει την επιστροφή στην Ευρώπη!

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τη μάχη των πλέι οφ και τα «πρέπει» του Παναθηναϊκού προκειμένου να κατακτηθεί το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

*Ώρα για πλέι οφ, λοιπόν. Η κανονική διάρκεια έλαβε τέλος, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε, εν τέλει, στην 5η θέση της βαθμολογίας και στρέφει την προσοχή του στη μεγάλη μάχη που θα δοθεί για να κατακτηθεί ο στόχος, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ευρωπαϊκή επιστροφή. Η τετράδα (τουλάχιστον) πρέπει να έρθει πάση θυσία, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι ποδοσφαιριστές του και πάνω σε αυτή τη λογική θα δουλέψουν για τα δύσκολα παιχνίδια που έρχονται.

*Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι 16 με 18 βαθμοί είναι αρκετοί για να πάρει αυτό που θέλει η ομάδα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως, θα πρέπει το τριφύλλι να κάνει όσα δεν μπόρεσε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Θα ακολουθήσουν μεγάλα ματς υψηλών απαιτήσεων και σε αυτά θα οι πράσινοι οφείλουν να κατακτήσουν το μέγιστο δυνατό για να κλείσουν τη σεζόν με χαμόγελα.

*Αρχικά, είναι υποχρέωση να βελτιωθεί η εκτός έδρας συγκομιδή. Αυτή ήταν και η μεγάλη πληγή του τριφυλλιού τη χρονιά αυτή. Παρά τη βελτίωση σε σημαντικούς τομείς στον τρόπο παιχνιδιού, κόντρα στις ομάδες που θα αντιμετωπίσει στα πλέι οφ ο Παναθηναϊκός, στην κανονική διάρκεια πήρε ένα βαθμό. Αναφερόμαστε στην ισοπαλία στο Καραϊσκάκη. Στα άλλα ματς είχε ήττες με τις αιτίες να είναι διαφορετικές. Ανετοιμότητα (ΠΑΣ Γιάννινα, Άρης), ατυχία (ΑΕΚ), αλλά και διαιτησία (ΠΑΟΚ) ήταν οι παράγοντες που έπαιξαν τον ρόλο τους στα αποτελέσματα.

*Καταλαβαίνει κανείς ότι στα πλέι οφ η ομάδα θα πρέπει μακριά από τη Λεωφόρο να πάρει νίκες αποτελέσματα. Αυτά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη μάχη για την Ευρώπη και πάνω στο συγκεκριμένο «κομμάτι» το «τριφύλλι» οφείλει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και να… ρεφάρει και με το παραπάνω.

*Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι οι νίκες στα ντέρμπι. Στην κανονική διάρκεια, η ομάδα είχε μια νίκη, αυτή κόντρα στην ΑΕΚ στη Λεωφόρο, δυο ισοπαλίες με τον Ολυμπιακό και δυο ήττες από τον ΠΑΟΚ. Και εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση και περισσότεροι βαθμοί. Αν για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός πάρει το μάξιμουμ από την έδρα του και κερδίσει στα ντέρμπι, τότε αυτομάτως θα έχει +5 βαθμούς. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Άλλωστε, τώρα θα μετρήσει ο χαρακτήρας, η θέληση και η συγκέντρωση για τον μεγάλο στόχο.

*Μπορεί κάποιος να πει ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα θα αποτελέσει τον ρυθμιστή της διαδικασίας των πλέι οφ. Άρα, λοιπόν, το ιδανικό για τον Παναθηναϊκό θα είναι να νικήσει και τις δυο φορές την ομάδα της Ηπείρου. Αυτός θα είναι ο στόχος γι αυτά τα ματς. Οι πράσινοι δυσκολεύονται αφάνταστα στους Ζωσιμάδες. Πρόκειται για μια έδρα ποδοσφαιρικά «αφιλόξενη» για το «τριφύλλι» εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτή η αρνητική παράδοση των τελευταίων ετών θα πρέπει να σπάσει.

*Οι δυο βασικοί αντίπαλοι για την Ευρώπη είναι η ΑΕΚ και ο Άρης. Οι δυο τους έχουν βαθμολογικό προβάδισμα έναντι του Παναθηναϊκού. Με βάση τη γενικότερη εικόνα όμως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Παναθηναϊκός υστερεί. Το αντίθετο θα λέγαμε. Το ζητούμενο είναι αυτό να το εκμεταλλευτεί η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Στο χορτάρι θα επιβεβαιωθεί το παραπάνω και όχι στη θεωρία.

*Η Λεωφόρος θα πρέπει να είναι ξανά «ηφαίστειο» στα πλέι οφ. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ομάδα μέσα στο «σπίτι» της παίρνει εξτρά ώθηση από τον κόσμο, ο οποίος έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πώς να… απογειώνει τους ποδοσφαιριστές και να τους κάνει να βγάζουν στο χορτάρι τον καλό τους εαυτό. Οι φίλοι του «τριφυλλιού», με την παρουσία τους στα δύσκολα και μεγάλα παιχνίδια που έρχονται, μπορούν να αποτελέσουν μια παραπάνω βοήθεια. Το βέβαιο είναι ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι ποδοσφαιριστές θα έχουν ανάγκη μια «καυτή» Λεωφόρο και όλοι μαζί ενωμένοι να πορευτούν για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

*Ο Παναθηναϊκός μπορεί και αξίζει να επιστρέψει στην Ευρώπη. Έχει βάλει τις βάσεις για κάτι τέτοιο και πρέπει να το επιβεβαιώσει στα πλέι οφ. Αν δεν είχε αδικήσει τον εαυτό του με παιδαριώδη λάθη σε αρκετά ματς και παρουσίαζε καλύτερη αποτελεσματικότητα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα. Αυτό πρέπει να σταματήσει... χθες! Αν, επίσης, δεν έβρισκες απέναντί του διαιτητικές εκτελέσεις όπως αυτές σε Κρήτη και ΠΑΟΚ, τώρα θα μιλούσαμε πάνω σε διαφορετική βάση. Αυτά, όμως, δεν αλλάζουν και δε γυρίζουν πίσω. Το ζητούμενο από εδώ και στο εξής είναι η βελτίωση στους παραπάνω τομείς, η συγκέντρωση στο μάξιμουμ, η σωστή αγωνιστική και πνευματική προετοιμασία για να γίνει αυτό που πρέπει. Βήμα - βήμα, παιχνίδι με παιχνίδι...

ΥΓ: Ας ελπίσουμε ότι στα πλέι οφ και στις κρίσιμες μάχες δε θα δούμε διαιτησίες τύπου Καραντώνη (Ηράκλειο) ή Τρεϊμάνις (Τούμπα). Το 50-50 είναι υποχρέωση όλων, σε μια φάση που κάθε βαθμός μετράει και κάθε απόφαση μπορεί να κρίνει πολλά. Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Μη φτάσουμε πάλι σε καταστάσεις μη ποδοσφαιρικές εις βάρος του Παναθηναϊκού, όπως συνέβη φέτος σε κάποια εκτός έδρας παιχνίδια...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x