Επικαιρότητα

Δεκατέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη

Σαν σήμερα, πριν 14 χρόνια, στις 22 Μάη του 2005, έφυγε από τη ζωή ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Σαν σήμερα, πριν 14 χρόνια, στις 22 Μάη του 2005, έφυγε από τη ζωή ο Χαρίλαος Φλωράκης (1914 -2005).

Γεννήθηκε το 1914, στις 20 Ιουλίου στο χωριό Ραχούλα στα Άγραφα. Στα 15 του χρόνια συνδέθηκε με το κομμουνιστικό κίνημα. Το 1929 οργανώνεται στην ΟΚΝΕκαι έχοντας τελειώσε ιτη σχολή ταχυδρομείων, τηλεγραφέων και τηλεφωνίας, συμμετέχει στο συνδικάτο και αγωνίζεται κατά της δικτατορίας του Μεταξά.

Το 1940 παίρνει μέρος στον πόλεμο με τους Ιταλούς και το 1941 οργανώνεται στο ΚΚΕ. Συλλαμβάνεται δύο φορές και οργανώνεται στο ΕΑΜ. Γίνεται γνωστός ως "Καπετάν Γιώτης" πολεμώντας στις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Παίρνει μέρος στα Δεκεμβριανά και εν συνεχεία στον εμφύλιο, φτάνοντας να γίνει υποστράτηγος στον ΔΣΕ.

Όταν ηττήθηκε ο ΔΣΕ περνά στη Ρουμανία και την ΕΣΣΔ όπου σπουδάζει και αποφοιτά αριστούχος από την Ακαδημία Πολέμου Φρούντζε της Μόσχας.

Εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Τον Οκτώβριο του 1950, μετείχε στην τρίτη συνδιάσκεψη, στη Ρουμανία.

Για πάνω από μισό αιώνα αργότερα, επέμενε «στα μεγάλα λάθη» της ΕΑΜικής ηγεσίας, που εκφράστηκαν στις συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας αλλά αρνούνταν τα περί προδοσίας του Γιώργη Σιάντου.

Πέρασε στην Ελλάδα παράνομα το 1954 για να δουλέψει για την ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων αλλά εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Πέρασε συνολικά 18 χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες. Στη μεγάλη δίκη τον Μάιο του 1960, στο στρατοδικείο της Αθήνας, στην απολογία του εξέφρασε «τη χαρά» του και χαιρέτισε «την παρουσία γυναικών στα έδρανα των ενόρκων».

Τον καταδίκασαν για κατασκοπεία κι αποφυλακίστηκε μόλις το 1966. Τον επόμενο χρόνο τον συνέλαβαν πάλι, καθώς είχε γίνει το πραξικόπημα και η χούντα των συνταγματαρχών, Ο Χαρίλαος Φλωράκης βρέθηκε από τους πρώτους στον κατάλογο των συλληφθέντων. Εκτοπίστηκε στη Λέρο, τη Γυάρο και τον Ωρωπό.

Τον Δεκέμβριο του 1972, στη 17η ολομέλεια, εκλέχτηκε Α’ γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Περίπου ενάμιση χρόνο μετά έγινε ο πρώτος ηγέτης του νόμιμου ΚΚΕ, καθώς έπεσε η χούντα.

Το Νοέμβριο του 1974 εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής Β’ Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της Ενωμένης Αριστεράς. Από τότε, βουλευτής επανεκλεγόταν συνεχώς έως και το 1990.

Στις 8 Απριλίου του 1989, ανέλαβε πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και στις 11 Ιουλίου του 1989, ο Φλωράκης εκλέχτηκε πρόεδρος του ΚΚΕ.

Στις 18 Μαρτίου 1991, αποχώρησε από την ηγεσία του Συνασπισμού της Αριστεράς ταυτόχρονα με τον Λεωνίδα Κύρκο.

Τον Σεπτέμβριο του 1994, ο Φλωράκης ενεχείρισε στην Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τη «διαθήκη» του.

Πέθανε στις 22 Μαΐου του 2005. Σύμφωνα με την επιθυμία του, τον έθαψαν «στον Αηλιά», απ’ όπου «έχει αγνάντιο».

Από τα πολλά που έχει πει και έχουν γραφτεί στην ιστορία, είναι και τούτο:

"Οι ζευγάδες φεύγουν, μωρέ!

Η σπορά μένει. Και φουντώνει. Και μεγαλώνει. Και καρπίζει. Και ρίχνει νέους σπόρους στη γη."

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x