sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το Big-4 θα ζήσει… Γολγοθά: Το πρόγραμμα και τα ντέρμπι των ομάδων πριν και μετά τα ευρωπαϊκά ματς

Μετά από πολλά χρόνια τέσσερις ελληνικές ομάδες θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το sport-fm.gr αναλύει το πρόγραμμα με τα ματς-φωτιά του big-4 πριν και μετά από τις «Πέμπτες Ευρώπης».

Το φετινό καλοκαίρι για το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν πάρα πολύ δύσκολο, καθώς η συμμετοχή πέντε ομάδων στα προκριματικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων δημιουργούσε μια συνθήκη do or die όσον αφορά τη θέση της χώρας στη βαθμολογία της UEFA. Τα προηγούμενα χρόνια οι βαθμοί που μάζευε η Ελλάδα ήταν ελάχιστοι, τα εισιτήρια είχαν μειωθεί σε τέσσερα και η φετινή χρονιά ήταν η τελευταία που θα βγάζαμε πέντε συλλόγους. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανάγκη για νίκες, προκρίσεις και βαθμούς ήταν μεγαλύτερη από ποτέ.

Ο τελικός απολογισμός με τέσσερις ομάδες στους ομίλους, τρεις στο Europa League (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) και μια στο Europa Conference League (ΠΑΟΚ) είναι αρκετά ενθαρρυντικός, αν κι η αλήθεια είναι ότι ο Άρης έχασε τεράστια ευκαιρία, αφού θα μπορούσε να περάσει στα playoffs, να δώσει επιπλέον βαθμούς στην Ελλάδα και να παλέψει, όντας πιο έτοιμος αγωνιστικά, απέναντι στην Μπεσίκτας, η οποία ήταν το μεγάλο φαβορί, αλλά μην ξεχνάει κανείς ότι τα δεδομένα των προκριματικών στο ξεκίνημα της χρονιάς δίνουν σε όλους το δικαίωμα στο όνειρο.

Έτσι, οι ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ καλούνται να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για τον πολύ δύσκολο στόχο της της Ελλάδας για τη 15η θέσης στη βαθμολογία της UEFA, ωστόσο η κάθε μια ξεχωριστά έχει μπροστά της ένα τεράστιο… Γολγοθά ν’ αντιμετωπίσει. Οι αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη θα είναι non-stop -τουλάχιστον- μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ οι ημέρες ξεκούρασης θα είναι ελάχιστες με πολλά ταξίδια για τα εκτός έδρας ματς.
Ευρώπη: Το πρόγραμμα και τα ντέρμπι του big-4
Δεδομένα, το «στοίχημα» και των τεσσάρων συλλόγων είναι να προσπαθήσουν να μην επηρεαστούν, να παλέψουν για μια πρόκριση στην επόμενη φάση, ενώ παράλληλα να είναι ανταγωνιστικοί και να παραμένουν σε τροχιά διεκδίκησης για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το εγχείρημα είναι -φυσιολογικά- πολύ δύσκολο και το sport-fm.gr σας δίνει στο… πιάτο το πρόγραμμα του big-4 με τα παιχνίδια πριν και μετά από τις «Πέμπτες Ευρώπης», έχοντας κι ένα ιδιαίτερο… spoil πριν συνεχίσετε την ανάγνωση: Κάθε ομάδα θα δώσει τουλάχιστον ένα ντέρμπι στην Ελλάδα πριν παίξει ευρωπαϊκό αγώνα!

ΑΕΚ


Η σειρά των ομάδων θα είναι με βάση τη βαθμολογική κατάταξη που είχαν την περσινή αγωνιστική περίοδο και κάπως έτσι ξεκινάμε με την πρωταθλήτρια, ΑΕΚ. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έχασε τεράστια ευκαιρία να προκριθεί στο Champions League, με τον αποκλεισμό από την Ατνβέρπ να την στέλνει στο Europa League, ενώ επέστρεψε σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από δυο χρόνια. Μάλιστα, η κληρωτίδα της γύρισε την… πλάτη και την τοποθέτησε στο χειρότερο όμιλο που θα μπορούσε με τον Άγιαξ, τη Μαρσέιγ και τη Μπράιτον.

Οι δυσκολίες βρίσκουν την Ένωση από πολύ νωρίς, καθώς στην επανέναρξη θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στην OPAP Arena (17/09), την Πέμπτη θα κάνει την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα εκτός έδρας και συγκεκριμένα στο «Άμεξ» με την Μπράιτον (21/09) και θα κλείσει αυτή την… εφιαλτική εβδομάδα με ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο (23 ή 24/09).

Στη 2η αγωνιστική και στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Άγιαξ (05/10) τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα για τους «κιτρινόμαυρους καθώς νωρίτερα ταξιδεύουν στην Κρήτη για τον αγώνα με τον ΟΦΗ (30/09 ή 01/10) και στη συνέχεια θα έχουμε διακοπή λόγω εκλογών στις 7-8 Οκτωβρίου. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να οριστεί η αναμέτρηση απέναντι στον Παναιτωλικό για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος που δεν έχει δώσει και να παίξει ένα ακόμη παιχνίδι.
Ευρώπη: Το πρόγραμμα και τα ντέρμπι του big-4
Στην ολοκλήρωση του πρώτου γύρου η Ένωση αγωνίζεται στην Γαλλία απέναντι στη Μαρσέιγ (26/09) και νωρίτερα έχει ακόμη ένα εκτός έδρας ματς με τον Αστέρα Τρίπολης (20 ή 21/09), ενώ ολοκληρώνει τη δύσκολη εβδομάδα με εντός ντέρμπι απέναντι στον ΠΑΟΚ (28 ή 29/10).

Η ευκολότερη περίοδος για την ΑΕΚ είναι το διάστημα στις αρχές Νοεμβρίου καθώς στις 4 ή 5 του μήνα αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Κηφισιά, στις 9 Νοεμβρίου παίζει ξανά με τη Μαρσέιγ (09/11) αλλά αυτή τη φορά στη Νέα Φιλαδέλφεια και στις 11 ή 12 Νοεμβρίου έχει παιχνίδι στην έδρα της με τη Λαμία.

Οι «εξορμήσεις» στην Επαρχία επιστρέφουν πριν από ευρωπαϊκό ματς για το σύνολο του Αλμέιδα, καθώς στις 25 ή 26 Νοεμβρίου αντιμετωπίζει εκτός τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ στις 30 του μήνα παίζει εντός με τη Μπράιτον και στις 2 Δεκεμβρίου την περιμένει ακόμη ένας δύσκολος αγώνας με τον Άρη στην OPAP Arena.

Τέλος, στο φινάλε του ομίλου η Ένωση θα παίξει τρία παιχνίδια, όλα εκτός έδρας σε Ελλάδα και Ευρώπη αφού στις 9 ή 10 Δεκεμβρίου ταξιδεύει στο Αγρίνιο για ν’ αντιμετωπίσει τον Παναιτωλικό, στις 14 του μήνα παίζει με τον Άγιαξ στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα» και στις 16 ή 17 έχει την πρεμιέρα του δεύτερου μισού στη Stoiximan Super League κόντρα στον Πανσερραϊκό.

Παναθηναϊκός


Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς επιστρέφει μετά από επτά χρόνια απουσίας στους ευρωπαϊκούς ομίλους και παρά τον δύσκολο όμιλο με Βιγιαρεάλ, Ρεν και Μακάμπι Χάιφα, η εικόνα που έδειξε με Μαρσέιγ και Μπράγκα της δίνει τη δυνατότητα να πιστεύει στην πρόκριση ή την 3η θέση και τον «υποβιβασμό» στο Conference League.

Το πρόγραμμα του «τριφυλλιού» έχει τις δικές του δυσκολίες, καθώς μετά την επανέναρξη αντιμετωπίζει τον Παναιτωλικό εκτός έδρας (16 ή 17/09) στην πρεμιέρα του στην Ευρώπη παίζει με το φαβορί του ομίλου, Βιγιαρεάλ, στο ΟΑΚΑ (21/09) και κλείνει τις υποχρεώσεις με το εντός έδρας ντέρμπι απέναντι στην ΑΕΚ (23 ή 24/09).

Στη συνέχεια, οι «πράσινοι» έχουν ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο (30/09 ή 01/10) πριν το ευρωπαϊκό παιχνίδι στο Ισραήλ με τη Μακάμπι Χάιφα (05/10) και στη διακοπή λόγω εκλογών είναι πιθανό να παίξει την εντός έδρας πρεμιέρα που είχε αναβληθεί με τον Ατρόμητο.
Ευρώπη: Το πρόγραμμα και τα ντέρμπι του big-4
Στα τέλη Οκτωβρίου ο Παναθηναϊκός έχει ένα δύσκολο διάστημα, αφού στις 20 ή 21 πηγαίνει στο Φάληρο για ν’ αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, στις 26 υποδέχεται τη Ρεν στο ΟΑΚΑ και στις 28 έχει έναν εντός έδρας αγώνα με τον Πανσερραϊκό.

Πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου στο Europa League το σύνολο του Σέρβου τεχνικού αγωνίζεται στη Φθιώτιδα με τη Λαμία (04 ή 05/11), στις 9 Νοεμβρίου φιλοξενείται από τη Ρεν και κλείνει μια περίεργη εβδομάδα με εντός έδρας ματς απέναντι στην Κηφισιά (10 ή 11/11).

Οι εκτός έδρας «εξορμήσεις» συνεχίζονται για τον Παναθηναϊκό που στις 25 Νοεμβρίου ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη για να παίξει κόντρα στον Άρη, στις 30 του ίδιου μήνα θα δώσει το -πιθανότατα- το πιο δύσκολο ματς του ομίλου με τη Βιγιαρεάλ στην Ισπανία και στις αρχές Δεκεμβρίου υποδέχεται τον ΟΦΗ στη Λεωφόρο.

Πριν την τελευταία αγωνιστική στο ΟΑΚΑ με τη Μακάμπι Χάιφα που μπορεί να κρίνει πολλά για το ευρωπαϊκό μέλλον των «πράσινων» (14/12), καλούνται να τα βγάλουν πέρα στο Περιστέρι κόντρα στον -πάντα- επικίνδυνο Ατρόμητο (09 ή 10/12) και στις 16 ή 17 θα αντιμετωπίσουν στον Βόλο την ομάδα του Κώστα Μπράτσου.

Ολυμπιακός


Σε αντίθεση με τις πρώτες δυο ομάδες, ο Ολυμπιακός έχει μεγαλύτερη εμπειρία από συνεχόμενα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, ωστόσο το σύνολο του Ντιέγκο Μαρτίνεθ αποτελείται από νέους παίκτες κι είναι αβέβαιο το πως θα ανταποκριθούν σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη. Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στον 1ο γκρουπ του Europa League με τις Γουέστ Χαμ, Φράιμπουργκ και Μπάτσκα Τόπολα.

Αρχικά, στην επανέναρξη του πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στην OPAP Arena με την ΑΕΚ (16 ή 17/09), ενώ στη συνέχεια υποδέχεται τη Φράιμπουργκ στις 21 του μήνα, με την πρώτη δύσκολη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με παιχνίδι απέναντι στην Κηφισιά (23 ή 24/09).
Ευρώπη: Το πρόγραμμα και τα ντέρμπι του big-4
Στην επόμενη… ευρωπαϊκή εβδομάδα τα πράγματα είναι σαφώς ευκολότερα για την ομάδα του Ισπανού προπονητή, που αντιμετωπίζει εκτός τον ΠΑΣ Γιάννινα (30/09 ή 01/10) και στη συνέχεια φιλοξενείται από την Μπάτσκα Τόπολα, μια ομάδα που η δυναμική της -τουλάχιστον βάση ονόματος- είναι χαμηλότερη από του Ολυμπιακού (05/10). Μάλιστα, στη συνέχεια υπάρχει διακοπή που θα δώσει το δικαίωμα στην ελληνική ομάδα να πάρει ανάσες.

Πριν το φινάλε του πρώτου γύρου στο Europa League με την εντός έδρας δοκιμασία απέναντι στη Γουέστ Χαμ (26/10), ο Ολυμπιακός δίνει ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (21 ή 22/10) και στις 28 ή 29 του ίδιου μήνα τίθεται αντιμέτωπος με τον ΟΦΗ στην Κρήτη.

Οι Πειραιώτες έχουν ακόμη μια εβδομάδα… Γολγοθά καθώς στις αρχές Νοεμβρίου (04 ή 05/11) υποδέχονται τον ΠΑΟΚ, μετά ταξιδεύουν στην Αγγλία για την αναμέτρηση με τη Γουέστ Χαμ (09/11) και κλείνουν μια απαιτητική περίοδο με «εξόρμηση» στην Τρίπολη για ματς με τον Αστέρα (11 ή 12/11).

Στις τελευταίες δυο αγωνιστικές του Europa League, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα για τους «ερυθρόλευκους». Αρχικά, υποδέχονται τον Παναιτωλικό στις 25 ή 26 Νοεμβρίου και στις 30 του ίδιου μήνα η Φράιμπουργκ τους υποδέχεται στη Γερμανία, ενώ στις αρχές του Δεκέμβρη στο πρόγραμμα υπάρχει παιχνίδι απέναντι στον Βόλο (02 ή 03/12)

Στην τελευταία αγωνιστική και πριν το φινάλε με την Μπάτσκα Τόπολα στον Πειραιά (14/12), ο Μαρτίνεθ και οι παίκτες του ταξιδεύουν στη Σέρρες (09 ή 10/12) και το πρόγραμμα ολοκληρώνεται απέναντι στον Ατρόμητο στις 16 ή 17 Δεκεμβρίου.

ΠΑΟΚ


Απόλυτα επιτυχημένο ήταν το ευρωπαϊκό καλοκαίρι του ΠΑΟΚ, ο οποίος με τρεις κληρώσεις απέναντι σε Μπεϊτάρ, Χάιντουκ Σπλιτ και Χαρτς επέστρεψε στους ομίλους του Conference League και θ’ αντιμετωπίσει τις Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Ελσίνκι και Αμπερντίν.

Αρχικά στην επανέναρξη είναι προγραμματισμένο το ντέρμπι της πόλης με τον Άρη (16 ή 17/09) και στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα ταξιδεύει στη Φινλανδία για να παίξει με την Ελσίνκι στις 21 του μήνα, ενώ η πρώτη εβδομάδα τελειώνει με δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα (23 ή 24/09).

Το σύνολο του Ρουμάνου τεχνικού παίζει με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο (30/09 ή 01/10), υποδέχεται την Άιντραχτ στην Τούμπα για τη 2η αγωνιστική (05/10) κι ακολουθεί διακοπή λόγω εκλογών στη χώρα.

Στη συνέχεια και στις 21 ή 22 Οκτωβρίου οι «ασπρόμαυροι» αγωνίζονται εντός με τον Ατρόμητο, πηγαίνουν στη Σκωτία για παιχνίδι με την Αμπερντίν και κλείνουν την τριάδα αγώνων με εκτός έδρας ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ (28 ή 29/10).
Ευρώπη: Το πρόγραμμα και τα ντέρμπι του big-4
Οι δύσκολοι αγώνες συνεχίζονται για τους Θεσσαλονικείς που ταξιδεύουν ξανά στην Αττική για ντέρμπι αυτή τη φορά με τον Ολυμπιακό (04 ή 05/11), μετά υποδέχονται τους Σκωτσέζους στην Τούμπα (09/11), όπως επίσης και τον Παναιτωλικό για το πρωτάθλημα (11 ή 12/11).

Ακολουθούν δυο συνεχόμενα ταξίδια στις Σέρρες (25 ή 26/11) και τη Φρανκφούρτη για την προτελευταία αγωνιστική του Europa (30/11) και στις αρχές Δεκεμβρίου εντός έδρας αναμέτρηση με τη Λαμία (02 ή 03/12).

Τέλος, ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται στην Τρίπολη με τον Αστέρα (09 ή 10/12), το φινάλε στους ομίλους είναι με την Ελσίνκι στην Τούμπα (14/12) και οι συνεχόμενοι αγώνες τελειώνουν με εκτός έδρας ματς στα Βόρεια Προάστια κόντρα στην Κηφισιά (16 ή 17/12).

Το πρόγραμμα κάθε ομάδας είναι δύσκολο, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε, τότε ίσως της ΑΕΚ είναι πιο επίπονο καθώς ξεκινάει με δυο ντέρμπι στην Ελλάδα και αγώνα στην Αγγλία κόντρα στη Μπράιτον, ωστόσο εδώ θα φανεί η δουλειά των προπονητών, οι οποίοι καλούνται να κάνουν το βήμα παραπάνω με τους παίκτες τους και να βοηθήσουν τόσο τους συλλόγους με δόξα, πρεστίζ και χρήματα, όσο και την Ελλάδα που είναι αναγκαίο ν’ ανεβαίνει κάθε χρόνο στη βαθμολογία της UEFA. Θα τα καταφέρουν; Οι απαντήσεις στους αγωνιστικούς χώρους…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x