sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΑΕΚ 2023/24: Τα πήρε όλα, αλλά… θέλει κι άλλα!

Προερχόμενη από τη μαγική σεζόν της επιστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια, του υπέροχου ποδοσφαίρου και του νταμπλ, φέτος η ευρωπαϊκή ΑΕΚ τα... θέλει (πάλι) όλα και ακόμα περισσότερα! Το προφίλ της Ένωσης.

Από σεζόν-όνειρο προέρχεται η ΑΕΚ, αλλά οι φιλοδοξίες και οι στόχοι της δεν σταματούν!

Οι προηγούμενοι μήνες γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία του «δικεφάλου». Πρώτα και κύρια (και πάνω από όλα) η επιστροφή του στη φυσική του έδρα, στη Νέα Φιλαδέλφεια και την OPAP Arena μετά από 19,5 χρόνια «εξορίας».

Υπό άλλες συνθήκες, στους φίλους της ΑΕΚ θα αρκούσε από μόνο του ως στοιχείο για να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας.

Παράλληλα όμως συνδυάστηκε και με μια χρονιά εντυπωσιακού ποδοσφαίρου αλλά και δύο τίτλων, στο πρώτο νταμπλ της «Ένωσης» μετά το 1978!

Από τη μία, στο πρωτάθλημα -το καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων πολλών ετών στη χώρα μας- βρέθηκε στο -8 από τον Παναθηναϊκό στο τέλος του πρώτου γύρου της κανονικής διάρκειας. Ωστόσο, πραγματοποιώντας τρομερό ντεμαράζ, επέστρεψε και στο φινάλε των Playoffs τερμάτισε στο +5 από το «τριφύλλι» ούσα και πρώτη σε μια σειρά από στατιστικές κατηγορίες, όπως η διαφορά τερμάτων (+21 από τον 2ο Παναθηναϊκό, +6 από τον 3ο Ολυμπιακό και +27 από τον 4ο ΠΑΟΚ). Από την άλλη, στο Κύπελλο, αφού απέκλεισε τους «ερυθρόλευκους», στον τελικό -εάν και αγωνιζόταν από το 6' με παίκτη λιγότερο- επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ, κερδίζοντας και κατ' αυτόν τον τρόπο την ευρεία ποδοσφαιρική αναγνώριση.



Τα παραπάνω, φυσικά, με την υπογραφή του νεοφερμένου Ματίας Αλμέιδα! Ένας προπονητής που κατάφερε στο άψε-σβήσε να μεταμορφώσει την ομάδα του αλλά και να δείξει ότι μάλλον τελικά ήταν… της μοίρας της γραφτό. Εξού και ο Δημήτρης Μελισσανίδης -ο οποίος είχε εξασφαλίσει ήδη σημαντικές κινήσεις ενίσχυσης (πέρα φυσικά από την κατασκευή της OPAP Arena)- δεν το πολυσκέφτηκε και προχώρησε σε πρόωρη επέκταση της συνεργασίας με τον «Πελάδο» έως το 2028.



Το… πέρυσι άφησε καρπούς και για το φέτος:

* Σε επίπεδο ρόστερ

Η ΑΕΚ καταρχάς διατήρησε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τον κορμό της (μοναδική ουσιαστική αποχώρηση, εκείνη του Γιώργου Τζαβέλλα). Για να γίνει αυτό, έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για την ιστορική απόκτηση των δικαιωμάτων του Ορμπελίν Πινέδα. Επιπλέον, προχώρησε και στην αναβάθμιση του δυναμικού της. Έχοντας αρνηθεί σθεναρά το ασφυκτικό πρέσινγκ και τα δεκάδες εκατομμύρια (και) της Λανς για τον Λιβάι Γκαρσία, κράτησε τον 25χρονο φορ, για να φέρει πίσω στην Ελλάδα και τον Εσεκιέλ Πόνσε! Νωρίτερα, βέβαια, είχε κάνει δικό της και τον Ροδόλφο Πισάρο, με τη σπουδαία καριέρα τόσο με το Μεξικό όσο και στα γήπεδα της Αμερικής.

Παράλληλα, προχώρησε και σε επενδύσεις για το μέλλον -αλλά για το παρόν εάν ανταποκριθούν στο επίπεδο- αποκτώντας, μεταξύ άλλων, τους εξελίξιμους Πήλιο (κερδίζοντας τον ανταγωνισμό), Χρυσόπουλο, Ρόκσον, Λαμαράνα, Τλεμκανί και Φοφανά, οι οποίοι θα υπολογίζονται αρχικά για την ΑΕΚ Β'.

Παρόλα αυτά, είναι εμφανής η ανάγκη απόκτησης ενός ακόμα εν δυνάμει βασικού στόπερ, ενώ -στη λογική του… εχθρός του καλού είναι το καλύτερο- βάσιμη είναι και η συζήτηση για αναβάθμιση στο δεξί άκρο της άμυνας. Να σημειωθεί βέβαια ότι ο Ματίας Αλμέιδα, μετά το παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό, δήλωσε ότι έχουν καλυφθεί όλα όσα έψαχναν οι «κιτρινόμαυροι». Συμπληρώνοντας πως η ΑΕΚ θα μπορούσε να αποκτήσει έναν κεντρικό αμυντικό, όχι όμως να πάρει κάποιον απλά για να πάρει. Οπότε μένει να φανεί τι θα συμβεί μέχρι το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου.

* Στους στόχους της

Σε άμεση συνάρτηση με τον προηγούμενο αστερίσκο. Ο στόχος της υπεράσπισης των εντός των συνόρων κεκτημένων είναι δεδομένος για την ΑΕΚ. Εξάλλου, ξεκινά ως πρώτο φαβορί (π.χ. στις στοιχηματικές εταιρείες) και για τα δύο τρόπαια.

Ταυτόχρονα όμως στην «Ένωση» προσδοκούν και σε μια καλή ευρωπαϊκή παρουσία. Άλλωστε, η περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος αντικατοπτρίστηκε και στη συμμετοχή της στον γ' προκριματικό γύρο του Champions League. Η επική πρόκριση -αγωνιστικής και εξωαγωνιστικής σημασίας- επί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ δεν συνοδεύτηκε με δεύτερη σερί επί της νταμπλούχου Βελγίου, Αντβέρπ.









Ωστόσο, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα συνεχίζει στην λαμπερή διοργάνωση του Europa League (κάνοντας άλμα εάν σκεφτεί κανείς το ότι πριν δύο καλοκαίρια αποκλειόταν από τη Βελέζ στον β' προκριματικό του Europa Conference League και την επόμενη σεζόν δεν βγήκε Ευρώπη).

Παρόλο που η κλήρωση είναι δεδομένα πολύ δύσκολη (Άγιαξ, Μαρσέιγ και Μπράιτον), στις τάξεις των «κιτρινόμαυρων» υπάρχει -βάσιμη- πίστη. Με «όπλα» της το ρόστερ της, τον προπονητή της αλλά και την OPAP Αrena, εκεί όπου τον προσεχή Μάιο θα διοργανωθεί ο τελικός του Europa Conference League.

Σε μια σεζόν που ξεκίνησε με τον πιο τραγικό τρόπο για την οικογένεια της ΑΕΚ (και όχι μόνο), λόγω της δολοφονικής επίθεσης των οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και των ντόπιων συνεργατών τους στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σε μια χρονιά που κάθε νίκη και κάθε διάκριση θα αφιερώνονται στη μνήμη του Μιχάλη



Τι έκανε στα καλοκαιρινά φιλικά (4N-1I):

Στο Μπουργκ-Χααμστέντε της Ολλανδίας πραγματοποίησε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα. Σκληρή δουλειά για 17 μέρες, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν κατά βάση κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Βέβαια, τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Και εάν εξαιρέσουμε το πρώτο «τεστ» με την Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ (όπου η ΑΕΚ είχε και αρκετές απουσίες), στις επόμενες φιλικές αναμετρήσεις οι «κιτρινόμαυροι» έδειξαν να έχουν μείνει με το… πόδι πατημένο στο γκάζι από την περυσινή σεζόν. Δεν είναι φυσικά μόνο οι νίκες κόντρα σε πολύ δυνατούς αντιπάλους, αλλά και τα αγωνιστικά στοιχεία που έβγαλαν επί χόρτου.

Σε ατομικό επίπεδο ξεχώρισαν μια σειρά από ποδοσφαιριστές, κυρίως όμως ο Λιβάι των έξι γκολ και ο Ζίνι που -πέρα των τριών τερμάτων που σημείωσε- έδειξε έτοιμος για το βασικό ροτέισον του «δικεφάλου».

Τα αποτελέσματα: Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ-ΑΕΚ 1-0, Αντβέρπ-ΑΕΚ 0-3 (4χ30' διάρκεια), ΑΕΚ-Σαχτάρ 5-0, ΑΕΚ-Σαχτάρ Β' 2-0 (70' λεπτά διάρκεια), Βόλος-ΑΕΚ 0-3, Τραμπζονσπόρ-ΑΕΚ 1-3.











Μεταγραφές



ΗΡΘΑΝ: Ορμπελίν Πινέδα (αγορά από Θέλτα), Εσεκιέλ Πόνσε (αγορά από Έλτσε), Ροδόλφο Πισάρο (ελεύθερος από Ίντερ Μαϊάμι), Κωνσταντίνος Χρυσόπουλος (αγορά από Άρη), Σταύρος Πήλιος (αγορά από ΠΑΣ Γιάννινα), Τζάλοου Λαμαράνα (δανεικός από Elite United FC), Γεμπόα Ρόκσον (δανεικός από Tehiman United), Σαμί Τλεμκανί (ελεύθερος από Τσέλσι), Χαμέντ Καντέρ Φοφανά (δανεικός από Ivoire Football Club), Αλέξανδρος Πήλιος (από ΠΑΣ Γιάννινα), Λάμπρος Μουστάκας (από ΠΑΣ Γιάννινα), Νίκος Κανελλόπουλος (από Αιολικό Μυτιλήνης).

ΕΦΥΓΑΝ: Γιώργος Τζαβέλλας (ως ελεύθερος στην Πεντίκσπορ), Αλεξάντερ Φράνσον (ως ελεύθερος στην Ομόνοια), Θεοδόσης Μαχαίρας (δανεικός στον Βόλο), Γιάννης-Φοίβος Μπότος (ως ελεύθερος στη Χέλμοντ Σπορτ, με την ΑΕΚ να διατηρεί το 50%).

ΣΥΝ



Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της ομάδας είναι η διατήρηση των «όπλων» της, εκείνων που την οδήγησαν στην εντυπωσιακή περυσινή της σεζόν: Προπονητής, παίκτες, γήπεδο. Είναι όλα εδώ! Και, θεωρητικά όπως είναι λογικό, οι -ήδη εξαιρετικοί- αυτοματισμοί της θα βγαίνουν ακόμα πιο εύκολα. Εξού και παρουσιάζεται ως φαβορί και για φέτος. Φυσικά, υπήρξε και αναβάθμιση στο ρόστερ, η οποία πρέπει να συνεχιστεί.



Έχει γίνει κουβέντα για το βάθος του ρόστερ του «δικεφάλου». Παράγοντας που πέρυσι έπαιξε σημαντικό ρόλο σε σχέση με τον ανταγωνισμό, με τον Ματίας Αλμέιδα να βάζει μια… νέα ομάδα από το 60' και μετά. Οι νταμπλούχοι Ελλάδος και φέτος έχουν πληθώρα ποιοτικότατων επιλογών σε κάθε θέση από τη μέση και μπροστά, κάτι που (τουλάχιστον) στην Ελλάδα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Καθοριστικό το mentality νικητή αυτού του συνόλου... τρομοκρατών, όπως τους αποκάλεσε χαριτολογώντας ο Δημήτρης Μελισσανίδης μετά τον τελικό Κυπέλλου. Ένα στοιχείο που αποδείχθηκε περίτρανα τόσο σ' εκείνο το ματς με τον ΠΑΟΚ, όσο και στις καθυστερήσεις της ρεβάνς με την Ντινάμο. Οι παίκτες της ΑΕΚ «φωνάζουν» ότι θα παλεύουν για τη νίκη μέχρι το τελευταίο σφύριγμα και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Το πιστεύουν. Εξάλλου, έχουν δει... την μπάλα να τους δικαιώνει.

Η ΑΕΚ πέρυσι τα… πήρε όλα. Κι όμως είναι σημαντικό ότι δεν παρουσιάζεται… κορεσμένη. Ίσα-ίσα, η ομάδα του Αλμέιδα συνιστά ένα πρότζεκτ που δείχνει να έχει πολύ μέλλον και πολλά ακόμα πράγματα που έχει να καταφέρει. Σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και είναι κάτι που διαπνέει την αγωνιστική συμπεριφορά των παικτών της, οι οποίοι όχι μόνο πιστεύουν στο πλάνο του προπονητή τους (και στον ίδιο ως άνθρωπο) αλλά έχουν και την ποιότητα να βγάλουν εντός αγωνιστικού χώρου το σύγχρονο ποδοσφαιρικό του σχέδιο (πρέσινγκ, συνδυασμών, παραγωγής, αλληλοκαλύψεων κτλ).

ΠΛΗΝ



Υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να βελτιώσει η ΑΕΚ, όπως και κάθε ομάδα. Με τη σημαντική υποσημείωση βέβαια ότι το σύνολο του Αλμέιδα δείχνει να διορθώνει τις περισσότερες αγωνιστικές ανορθογραφίες που παρουσιάζει. Για παράδειγμα, εάν προβλημάτισε κάτι στα φιλικά ήταν τα γκολ που δέχθηκε από στατικές φάσεις. Στοιχείο όμως που δεν έβγαλε στα επίσημα (σε ό, τι έχει να κάνει με συνεργασίες και όχι π.χ. με απευθείας εκτελέσεις φάουλ, όπως η γκολάρα του Μπούλατ στην Κροατία).

Εκείνο που δεν έχει διορθώσει και την… τυραννά από πέρυσι, είναι η αναποτελεσματικότητά της. Ήδη της κόστισε στην πρεμιέρα της στο πρωτάθλημα, όπου έχασε βαθμούς υποδεχόμενη τον Πανσερραϊκό. Σίγουρα, το πραγματικά ανησυχητικό θα ήταν να μην έβγαζε τις φάσεις (ο Αλμέιδα μετά το ματς με τους νεοφώτιστους ανέφερε πως οι παίκτες του βιάζονταν να εκτελέσουν). Αλλά και πάλι δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι «κιτρινόμαυροι» το έχουν πληρώσει.



Το βασικό ερωτηματικό που αφήνουν τα πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν είναι το μέτριο (για τα δεδομένα της) ξεκίνημα στους αγώνες. Κάτι που δεν αναφέρεται επειδή δέχεται πάντα πρώτη γκολ, αλλά αντικατοπτρίζεται και εκεί. Κομμάτι αυτού και τα λάθη συγκέντρωσης. Βέβαια, είναι πολύ πρώιμο το στάδιο της σεζόν για σχετικά συμπεράσματα. Ειδικά για μια ομάδα για την οποία η ένταση αποτελεί βασικό γνώρισμα του παιχνιδιού της.

Έχει κι άλλα ερωτηματικά, όπως το ότι φαίνεται να της λείπουν οι εξαιρετικοί εκτελεστές στατικών φάσεων. Κάτι που αφορά τις απευθείας εκτελέσεις και όχι συνολικά τα στημένα (κόρνερ-φάουλ), από τα οποία παίρνει πράγματα η ΑΕΚ μέσω συνεργασιών/κομπίνων. Κρύο αίμα στα πέναλτι ο Άμραμπατ, πάρα πολλά εύστοχα χτυπήματα από την άσπρη βούλα και από τον Μάνταλο. Αμφότεροι, όμως, δεν είναι πάντα εντός αγωνιστικού χώρου, ενώ ο Πινέδα -που έχει καλά στατιστικά με την εθνική του στις εκτελέσεις πέναλτι- στον «δικέφαλο» δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος, όπως υπογραμμίστηκε και παραπάνω στο κομμάτι του ρόστερ, η ΑΕΚ χρειάζεται σίγουρα ακόμα έναν εν δυνάμει βασικό στόπερ. Είναι και αριθμητικό το ζήτημα με τρεις διοργανώσεις (δεδομένων και των αντιπάλων που θα έχει η «Ένωση» στην Ευρώπη), αλλά βεβαίως και ποιοτικό. Φαντάζει δύσκολο να μην προχωρήσει κάποια περίπτωση, οπότε λογικά θα σβηστεί αυτό το «πλην». Από εκεί και πέρα, χρειάζεται και η αναβάθμιση στο δεξί άκρο της άμυνας, όχι όμως πως δεν γίνεται να βγει η σεζόν χωρίς αυτήν (εφόσον ο Σιντιμπέ παίζει τουλάχιστον στο επίπεδο εμφανίσεων που είχε κάνει πέρυσι σε αγώνες όπως της Τούμπας).

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ (4-4-1-1): Στάνκοβιτς – Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί – Ελίασον, Σιμάνσκι, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς – Γκαρσία, Αραούχο.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΜΑΤΙΑΣ ΑΛΜΕΙΔΑ

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x