Γιώργος Τσανάκας

Ο ειλικρινής και επιδραστικός τύπος που «φτιάχνει» τον Ολυμπιακό και το… παράδειγμα του Αστέρα!

Ο Γιώργος Τσανάκας γράφει για τον κυνικό, ειλικρινή και επιδραστικό Μεντιλίμπαρ που φτιάχνει βαθμολογικά και ψυχολογικά τον Ολυμπιακό, ενώ έχει υστερόγραφα για τον Αστέρα Τρίπολης και όχι μόνο.

Τέλος καλό, όλα καλά θα έλεγε κανείς για τον Ολυμπιακό. Σε ένα δεκαήμερο, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να βγάλουν ένα απαιτητικό πρόγραμμα αναίμακτα. Με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να κάνει το 4/4 στον πάγκο των Πειραιωτών και να καταφέρνει το εν λόγω επίτευγμα για πρώτη φορά στην καριέρα του ως προπονητής.

Αυτός ο τύπος με το πόλο μπλουζάκι στην άκρη του πάγκο, ο οποίος μοιάζει ορισμένες φορές ανέκφραστος. Αλλά πραγματικά δεν είναι, αφού οι φωνές του ακούγονται σε… όλο το Φάληρο. Όπως συνέβη και κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, σε ένα όπως αποδείχτηκε υπερβολικά δύσκολο παιχνίδι. Όσοι γνώριζαν και είχαν δει τους Αρκάδες μέσα στη σεζόν, περίμεναν κάτι αντίστοιχο. Παρόλα αυτά, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να κάνουν τη δουλειά, έστω και τους βγήκε η ψυχή για την ανατροπή.

«Δεν ήμουν πολύ πετυχημένος με την αρχική 11άδα. Οι αλλαγές γι' αυτό υπάρχουν, για να αλλάξεις την αρχική ενδεκάδα όταν δεν πηγαίνει καλά», είπε με κυνισμό. Προπονητής που δεν κρύβεται και λέει την αλήθεια, μόνο καλό θα κάνει στον ίδιο και την ομάδα του. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία ενός ιδιαίτερα απαιτητικού συλλόγου, σε μια χρονική στιγμή που βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο. Ο Βάσκος κάνει την αυτοκριτική του και ταυτοχρόνως ψάχνει τα λάθη του την ώρα του αγώνα, με σκοπό να τα διορθώσει και να βελτιώσει τον Ολυμπιακό. Έτσι και έγινε!

Έριξε τον Βέζο αντί του Μπιανκόν, με τον πρώτο να είναι σαφώς καλύτερος στο build-up αλλά κυρίως στις προσωπικές μονομαχίες. Ο Γάλλος έκανε πολλά εύκολα λάθη στο πρώτο μέρος και δεν βοήθησε καθόλου. Έβαλε τον Τσικίνιο στη θέση του σκασμένου Έσε, αλλά και τον Ποντένσε που αποτελεί βαρόμετρο τελευταία για τους Πειραιώτες, βγάζοντας τον Καμπράλ που είχε όρεξη όμως του έλειπε η ουσία. Και η φλύαρη εικόνα του πρώτου μέρους του Ολυμπιακού, μετατράπηκε σε μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα στο δεύτερο. Ιδιαίτερα απ’ όταν μπήκε ο Ελ Κααμπί, οι συμπαίκτες του βρήκαν στο πρόσωπό του ένα στήριγμα να ακουμπάνε την μπάλα. Παρόλα αυτά, οι κλασικές ευκαιρίες και πάλι ήταν λιγοστές.

Χρειάστηκε, όμως, να μεταφερθεί ο κυνισμός στις δηλώσεις του Μεντιλίμπαρ, σε… κυνισμό στο χορτάρι από τους παίκτες του. Απέναντι σε έναν καλοστημένο αντίπαλο, κατάφερε να εκμεταλλευτεί τα λιγοστά ομολογουμένως λάθη του στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Ένα άτσαλο τάκλιν και μια ολιγωρία στο κέντρο της άμυνας, έφταναν ώστε ο Ελ Κααμπί να βρει δίχτυα για έκτη φορά στα τέσσερα ματς με τον πολύπειρο προπονητή στον πάγκο. Μοιάζει αναγεννημένος και μαζί με τον Ποντένσε τραβάνε κουπί. Και έχουν δίπλα τους και άλλους συμπαραστάτες, όπως ο Κάρμο, ο Πασχαλάκης και η τριάδα στον άξονα. Έλειψε αναμφίβολα στους Πειραιώτες η ένταση και το πρέσινγκ ψηλά στο γήπεδο, ελέω και της κούρασης που είχαν. Αλλά τους πιστώνεται πως δεν έχασαν το μυαλό τους, ακόμα και όταν η άμμος στην κλεψύδρα άδειαζε και τα χρονικά περιθώρια στένευαν, δείχνοντας χαρακτήρα προηγούμενων ετών.

Το τρίποντο στο «Γ. Καραϊσκάκης» κόντρα στους Αρκάδες ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τον Ολυμπιακό. Ολοκλήρωσε ιδανικά μια πεντάδα αγώνων με νίκες, οι τρεις στο πρωτάθλημα και οι δύο με τη Φερεντσβάρος στην Ευρώπη. Ο Μεντιλίμπαρ έσπασε ένα «φάντασμα» που τον ακολουθούσε και έκανε για παρθενική φορά το 4x4 στο ξεκίνημά του σε πάγκο ομάδας, οι Πειραιώτες μείωσαν την απόσταση από την 3η θέση και επανέφεραν το -5 από την κορυφή. Διατηρώντας το φρόνημά τους υψηλό, αυξάνοντας τη συγκομιδή τους και πλέον πρέπει να στηριχτούν στο μομέντουμ που χτίζουν.



ΥΓ. Η εμφάνιση του Αστέρα Τρίπολης στο «Γ. Καραϊσκάκης» ήταν ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση για τις μικρομεσαίες ομάδες. Δεν κλείστηκε όλος στην περιοχή του, προσπάθησε να παίξει και όχι να κλέψει. Φάνηκε και από τις αλλαγές του Ράσταβατς, ότι ψάχτηκε και για ένα δεύτερο γκολ, ασχέτως πως δεν του βγήκε, αλλά και από το ότι δεν έπαιξε αντιαθλητικά και προσπαθούσε συχνά-πυκνά να επιτεθεί ορθολογικά ή με build-up από την άμυνα. Προσωπική άποψη πως τα φετινά playoffs που προμηνύονται συναρπαστικά και πάλι, έχουν ανάγκη τον Αστέρα. Γιατί στα μάτια μου μοιάζει ποιοτικότερη ομάδα από τη Λαμία, ασχέτως ότι έχει αδικήσει τον εαυτό του. Και έχει τη δυναμική λόγω της έδρας του που δύσκολα περνάει κανείς όπως έχει αποδειχτεί κατά το παρελθόν, αλλά και από άποψη ποδοσφαιρικού πλάνου, προπονητή και ποιότητας από τον άξονα και μπροστά να κάνει ζημιές. Μην ξεχνάτε ότι τελευταία φορά που μπήκε στην εξάδα, δεν έχασε από κανέναν εντός έδρας, πάλι με τεχνικό τον Σέρβο.

ΥΓ 2. Αν κάποιος έκλεψε λίγη… αστερόσκονη και δόξα από τον Ελ Κααμπί, ήταν ο Τσιφτσής. Τρομερή εμφάνιση, με δύο εκπληκτικές επεμβάσεις στο 72’ στον Ροντινέι που θα έδινε έτοιμο γκολ στον Μαροκινό και ακόμη καλύτερη αυτή στις καθυστερήσεις στη «βολίδα» του Ποντένσε από κοντινή απόσταση.

ΥΓ 3. Η απόκρουση του Πασχαλάκη στην αμέσως προηγούμενη φάση από το γκολ του Αστέρα, αποδεικνύει γιατί αυτή τη στιγμή είναι ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην Ελλάδα αλλά και τον λόγο που ανανεώθηκε το συμβόλαιό του. Διότι κάθε κίπερ σε εκείνο το σημείο, θα πήγαινε να το βγάλει με το πόδι ενστικτωδώς, αλλά ο ίδιος παρότι σχεδόν 2 μέτρα, έπεσε και το έβγαλε με το ένα χέρι! Και θα πρέπει να είναι ο βασικός πορτιέρε της Εθνικής στα playoffs για την πρόκριση στα τελικά του Euro...

ΥΓ 4. Παίκτης που αξίζει να βλέπεις ο Κάρμο, αλλά είναι πραγματικά απόλαυση η κάθε επαφή του Όρτα με την μπάλα. Τρομερός ποδοσφαιριστής, «στάζει» ποιότητα και ομορφαίνει το παιχνίδι του Ολυμπιακού! Και ο ίδιος δείχνει να το διασκεδάζει στον μέγιστο βαθμό, αλλά και να αφήνει και την ψυχή του στο χορτάρι.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x