Γιώργος Πετρίδης

Αδίκησε τον εαυτό του ο Παναθηναϊκός και τον… αδίκησαν

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για την ήττα του Παναθηναϊκού από την Μπαρτσελόνα.

Ο Παναθηναϊκός επιχείρησε μια μυθική ανατροπή στο τελευταίο λεπτό του αγώνα με την ελλιπέστατη Μπαρτσελόνα, όμως αυτή έμεινε στου δρόμου τα… μισά και μοιραία υπέστη τη 12η ήττα του στις 16 πρώτες αγωνιστικές. Καταρχάς, το εν λόγω ρεκόρ (4-12) σίγουρα αδικεί την ομάδα του Πρίφτη, που έχει χάσει στις λεπτομέρειες 3-4 ματς (όπως το σημερινό) της φετινής Ευρωλίγκας και εξακολουθεί να γκρεμίζει από... μόνη της όλα τα καλά διαστήματα που έχει μέσα στα παιχνίδια.

Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν μουδιασμένα την αναμέτρηση με τους «μπλαουγκράνα» και βρέθηκαν να κυνηγούν από νωρίς (2-10 στο 2’ και 12-21 στο 7’), αφού «έβαλαν» στον αγώνα τον Λαπροβίτολα, που εκτελούσε ανενόχλητος. Στην πορεία όμως το γύρισαν, καθώς «έσφιξαν» αμυντικά και με την είσοδο του Νέντοβιτς στο παρκέ, απέκτησαν οντότητα στην επίθεση, με συνέπεια να επιστρέψουν στο φινάλε της περιόδου (26-26 στο 10').

Ακολούθησε το εξαιρετικό 2ο δεκάλεπτο, κατά το οποίο οι παίκτες του «τριφυλλιού» έφεραν το παιχνίδι στο δικό τους τέμπο, έτρωγαν... σίδερα και στις δύο άκρες του παρκέ και με μπροστάρη τον Παπαπέτρου, πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας «αέρα» 8 πόντων. Το θέμα όμως είναι ότι «όφειλαν» να κλείσουν το ημίχρονο έχοντας διψήφια διαφορά, κάτι που θα ήταν ιδανική συνθήκη για ψυχολογικούς λόγους. Όταν αδικείς τον εαυτό σου και την προσπάθειά σου…

Παναθηναϊκός: Αδίκησε τον εαυτό του

Στην 3η περίοδο και στο μεγαλύτερο κομμάτι της 4ης, όλα έγιναν λάθος. Οι «δαίμονες» που βασανίζουν τον φετινό Παναθηναϊκό, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους με λίγο διαφορετική μορφή αυτή τη φορά. Οι παίκτες του Πρίφτη απώλεσαν τη συγκέντρωσή τους, με συνέπεια να μπλοκάρουν επιθετικά (σταματούσε πάλι η κυκλοφορία της μπάλας), να αστοχήσουν σε διαδοχικά τρίποντα (10 σερί άστοχα είχαν) και να χάσουν σχεδόν όλα τα ριμπάουντ μετά τα άστοχα σουτ των Καταλανών (7 επιθετικά), που πήραν πόντους δεύτερης ευκαιρίας κι έφτασαν στην ανατροπή του σκηνικού.

Αυτό συνέβη διότι οι φόργουορντ -κυρίως- και οι γκαρντ του «τριφυλλιού» δεν παρείχαν την απαραίτητη κάλυψη στον Παπαγιάννη, ο οποίος έβγαινε ψηλά για να μαρκάρει τους αντίπαλους περιφερειακούς, με συνέπεια να μένει γυμνή η ρακέτα. Και από τη στιγμή που τα box out δεν λειτουργούσαν σωστά, οι φιλοξενούμενοι έφταναν πρώτοι στην μπάλα, έχοντας και την απαραίτητη τύχη σε κάποιες στιγμές.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν έχεις ξαπλωμένο και… μισοπεθαμένο το θηρίο, οφείλεις να το αποτελειώσεις και όχι να το «αναστήσεις». Βέβαια, για να τα λέμε όλα, ήταν ένα διάστημα που οι «πράσινοι» δεν έπαιρναν φάουλ ούτε με… αίτηση από μια άκρως πιεστική άμυνα, όπως ήταν αυτή που σκάρωσε ο Γιασικεβίτσιους, ο οποίος είχε κρυφό χαρτί τον Σμιτς, αλλά και τις «θηριώδεις» πεντάδες του στο παρκέ.

Παναθηναϊκός: Αδίκησε τον εαυτό του

Το μομέντουμ του αγώνα άλλαξε τελείως λοιπόν, με την ποιότητα των «μπλαουγκράνα» να κάνει τη διαφορά, ειδικά από τη στιγμή που στο στρατόπεδο των γηπεδούχων πάλευε μόνος του ο συγκινητικός Σαντ-Ρος, ο οποίος είχε καθαρό μυαλό και κρατούσε όρθιο τον Παναθηναϊκό. Να σταθούμε και σε μία ακόμα φάση που λέει πολλά: στο 68-74, ο Γουάιτ αστοχεί σε -εντελώς- ελεύθερο τρίποντο και ακολουθεί ένα καλάθι του Κούριτς, που τιμώρησε την «πράσινη» άμυνα: αντί για 71-74, το σκορ έγινε 68-76 και άντε πάλι από την αρχή. Έτσι είναι το μπάσκετ…

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η Μπάρτσα έφτασε μέχρι και το +9 (72-81) ένα λεπτό πριν από το τέλος ρίχνοντας στο καναβάτσο τους γηπεδούχους, που έμοιαζαν σαστισμένοι. Παρά το γεγονός ότι το παιχνίδι έδειχνε χαμένο, οι παίκτες του Πρίφτη έδειξαν απίστευτα ψυχικά χαρίσματα και με την αμέριστη συμπαράσταση του συγκλονιστικού κόσμου τους, επέστρεψαν στο άψε-σβήσε (79-81), παρότι ο Γουάιτ έχασε μια πολύ σημαντική βολή στο 75-81, που στην οικονομία του ματς ίσως να έκανε τη διαφορά.

Και φτάνουμε στην επίμαχη φάση, στα 20 δευτερόλεπτα για το φινάλε, όταν ο Λαπροβίτολα έκανε λαβή στον Νέντοβιτς, τον οποίο σώριασε στο παρκέ αποκτώντας πλεονέκτημα μετά την επαναφορά. Οι διαιτητές έκλεισαν τα μάτια και άφησαν το παιχνίδι να συνεχιστεί, αντί να χρεώσουν με επιθετικό φάουλ τον Αργεντινό.

Παναθηναϊκός: Αδίκησε τον εαυτό του

Όσο κι αν πάλεψαν στα τελευταία δευτερόλεπτα -με τα μεγάλα σουτ του Νέντοβιτς- οι «πράσινοι», δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη μυθική ανατροπή και έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι. Σκυμμένο είπαμε; Μάλλον όχι. Από τη συνάντηση με την Μπαρτσελόνα οι παίκτες του Παναθηναϊκού έφυγαν με ψηλά το κεφάλι λόγω της προσπάθειας που κατέβαλαν σε μεγάλο κομμάτι της αναμέτρησης, αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν το ανάλογο…

Υ. Γ. Συγκλονιστική η στήριξη των περίπου 8.000 φιλάθλων του «τριφυλλιού». Σε αυτό το σημείο που βρίσκεται ο πράσινος «οργανισμός», μόνο ο κόσμος του μπορεί να τον κρατήσει όρθιο. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια ομάδα που δεν έχει ιδιοκτήτη επί της ουσίας και πορεύεται χωρίς τα προσδοκώμενα έσοδα. Στήριξη στον Πρίφτη και στους παίκτες του λοιπόν.

Υ. Γ. 2 Παρά τις σημαντικές απουσίες της Μπαρτσελόνα, αποδείχθηκε περίτρανα η ποιοτική διαφορά που χωρίζει τις δύο ομάδες, κυρίως σε βάθος πάγκου και εναλλακτικές λύσεις. Ο Παναθηναϊκός περιορίστηκε σε ροτέισον 9 παικτών στην ουσία, δεν είχε δεύτερο σέντερ για να δώσει ανάσες στον Παπαγιάννη, ούτε έναν κουμανταδόρο στον «1» (λόγω και της κακής βραδιάς του Μέικον) και το πλήρωσε.

Υ. Γ. 3 Ο Γιασικεβίτσιους -που αποθεώθηκε από τον κόσμο του Παναθηναϊκού- έχει καταφέρει να χτίσει πλέον την Μπαρτσελόνα με τα δικά του «θέλω» και έχει καταφέρει να βελτιώσει πολλούς παίκτες, όπως ο Γιοκουμπάιτις.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x