Γιώργος Πετρίδης

Παναθηναϊκός, άξιος της μοίρας του

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για την οδυνηρή ήττα του Παναθηναϊκού στη Βαλένθια.

Το σκηνικό στη Βαλένθια έμοιαζε ιδανικό για τον Παναθηναϊκό, που πήγε στην Ισπανία με πολύ καλή ψυχολογία αφού προερχόταν από 4 διαδοχικές νίκες και αντιμετώπιζε μια ομάδα που δεν αποτελεί δα και... φόβητρο της Ευρωλίγκας. Ειδικά στο γήπεδό της, όπου μέχρι τώρα δεινοπαθούσε, έχοντας υποστεί 4 ήττες σε 6 αγώνες εκεί. Άρα -βάσει αποτελέσματος- μπορούμε να πούμε ότι είναι και άξιος της μοίρας του, καθώς έχασε μια καλή ευκαιρία για διπλό… οκτάδας.

Συν τοις άλλοις, οι «πράσινοι» ξεκίνησαν εξαιρετικά το ματς και με τρομερή διάθεση σε άμυνα (4 κλεψίματα μέχρι το 8’) και επιθετικά ριμπάουντ (7 στο πρώτο δεκάλεπτο), έφτασαν στο +10 (15-25), ενώ έκλεισαν την περίοδο με +6 (20-26), που έμοιαζε… λίγο βάσει της εικόνας των δύο ομάδων.

Μοναδική πληγή σε αυτό το διάστημα ήταν ο (παικταράς) Ντούμπλιεβιτς, ο οποίος πέτυχε τους 10 από τους 15 πρώτους πόντους της ομάδας του. Η τελευταία φάση του δεκαλέπτου όμως έδειξε ότι ερχόταν… τρικυμία όσον αφορά το παιχνίδι του «τριφυλλιού»: ο Γουόλτερς έκανε φάουλ σε εντελώς λάθος timing κι έδωσε 3 βολές στον Χάρπερ, που βρήκε 3 εύκολους πόντους και μείωσε.

Στη δεύτερη περίοδο άρχισαν τα… όργανα, με τους παίκτες του Ράντονιτς να παρασύρονται πλήρως στον ρυθμό των Ισπανών και να υποπίπτουν σε τραγικά λάθη, τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση. Αρχικά, στο εκτελεστικό κομμάτι δεν πήραν τίποτα από τον Μπέικον, που έδειχνε μπλοκαρισμένος στα double team των γηπεδούχων και ολοκλήρωσε το ημίχρονο με μηδέν πόντους και 0/9 εντός παιδιάς.

Παναθηναϊκός: Άξιος της μοίρας του

Την ίδια ώρα, στα… μετόπισθεν έδωσαν -υπερβολικά- δικαιώματα κι «έβαλαν» στον αγώνα παίκτες όπως ο Γουέμπ και ο Ριβέρο, που βρήκαν ρυθμό επιθετικά και προκάλεσαν πολλά ρήγματα. Φυσικό κι επόμενο να έρθει η πλήρης ανατροπή του σκηνικού, με την ομάδα του Μουμπρού να πηγαίνει στα αποδυτήρια έχοντας μικρή διαφορά (44-41).

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα στο τρίτο δεκάλεπτο, με τους «πράσινους» να… παραδίδουν τα όπλα και να «χαλαρώνουν» υπερβολικά στην άμυνα: από το 47-45 δέχθηκαν 3 διαδοχικά τρίποντα, με συνέπεια να βρεθούν στο -11 (56-45). Επιπροσθέτως, η Βαλένθια πέτυχε τους 21 πόντους της στην περίοδο μόνο με σουτ έξω από τα 6,75μ.! Δείγμα της κακής αμυντικής συμπεριφοράς του «τριφυλλιού» σε αυτό το κομμάτι. Πάλι καλά να λέει που έκλεισε το δεκάλεπτο στο -7 (70-63).

Στην τέταρτη περίοδο, η κατακόρυφη άνοδος στην απόδοση του Μπέικον σε συνδυασμό με τον πανταχού παρόντα Πονίτκα, έφεραν την αντεπίθεση του Παναθηναϊκού, που ισοφάρισε και είχε την ευκαιρία να «κλέψει» το παιχνίδι, αλλά ο Αμερικανός φόργουορντ σάστισε στην τελευταία επίθεση, δεν αντιλήφθηκε τον χρόνο που απέμενε, με αποτέλεσμα να εκτελέσει από τα 9-10 μέτρα υπό ασφυκτική πίεση αντί να διεισδύσει και να σουτάρει από πιο κοντά (ή να πασάρει σε κάποιον συμπαίκτη του).

Παρεμπιπτόντως, ο Μπέικον πέτυχε 22 πόντους στο δεύτερο 20λεπτο και στην παράταση, ενώ αγωνίστηκε 43 λεπτά, κάτι που έπαιξε τον ρόλο του, καθώς δεν του επέτρεψε να έχει καθαρό μυαλό στο φινάλε. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον Γουίλιαμς, ο οποίος έπαιξε 42 λεπτά και για ένα ακόμα ματς δεν πήρε… ανάσες.

Παναθηναϊκός: Άξιος της μοίρας του

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του «τριφυλλιού» όμως ήταν άλλο στη Βαλένθια. Για την ακρίβεια ήταν η μη αντιμετώπιση των αντίπαλων ψηλών και κυρίως του Ντούμπλιεβιτς, που εξέθεσε ανεπανόρθωτα Παπαγιάννη και Γκουντάιτις. Οι δύο σέντερ του «εξάστερου» βρέθηκαν σε κάκιστο βράδυ και ολοκλήρωσαν το ματς με μόλις 4 ριμπάουντ σε 45 λεπτά συνολικά, ενώ έχασαν κατά κράτος όλες τις προσωπικές μονομαχίες με τους αντιπάλους τους.

Σε όλα αυτά προσθέστε και το γεγονός πως οι παίκτες του Ράντονιτς δεν χρησιμοποίησαν καθόλου σωστά τα φάουλ: στις 3 πρώτες περιόδους είχαν κάνει μόνο 2 φάουλ μέχρι το 7ο-8ο λεπτό, αντί να σταματούν τους γηπεδούχους, που έκαναν ανενόχλητοι το παιχνίδι τους.

Στη Βαλένθια δε, επιβεβαιώθηκε στον υπέρτατο βαθμό ότι η ομάδα δείχνει απόλυτα εξαρτημένη -επιθετικά- από τις ορέξεις του Μπέικον. Όταν ο Αμερικανός βραχυκυκλώνει, δεν υπάρχει εναλλακτικό πλάνο, ενώ είναι φανερό διά γυμνού οφθαλμού πως δεν υπάρχουν αυτοματισμοί και επιθετικό σχέδιο σε μεγάλα κομμάτια…

Υ. Γ. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν ακόμα παίκτη στο «4-5» αν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστικός και να διεκδικήσει την οκτάδα στην Ευρωλίγκα.

Υ. Γ. 2 Πολύ καλός σε ένα ακόμα παιχνίδι ο Λι, που δείχνει να ωριμάζει και να βελτιώνεται αισθητά.

Υ. Γ. 3 Σηκώνει συζήτηση το αντιαθλητικό φάουλ που δεν έδωσαν οι διαιτητές υπέρ του Πονίτκα (από τον Πρέπελιτς) προς το φινάλε του αγώνα, ειδικά από τη στιγμή που το είδαν στο replay. Ας μην σταθούμε όμως στο κομμάτι της διαιτησίας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x