Γιώργος Πετρίδης

Φέρτε μας τον… ψυχίατρο με αυτόν τον Παναθηναϊκό

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για την επιβλητική νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ζαλγκίρις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον φετινό Παναθηναϊκό θα χρειαστούμε… ψυχίατρο! Ή ψυχολόγο. Κάτι τέτοιο τέλος πάντως… Και δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρούμε απαντήσεις στα ερωτήματα που μας βασανίζουν για τη φετινή ομάδα του «τριφυλλιού» και για τα ανεξήγητα φαινόμενα που τη συνοδεύουν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Κακά τα ψέματα, η αναμέτρηση με τη Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ περικλείει όλη τη σεζόν των «πράσινων» στην Ευρωλίγκα, αν και συνδυάστηκε με άνετη νίκη (89-65). Μέσα σε ένα 40λεπτο εμφανίστηκαν όλες (μα όλες) οι παθογένειες, αλλά και όλα (μα όλα) τα προτερήματα του συνόλου που έχει χτίσει ο Ράντονιτς.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Στο πρώτο ημίχρονο, οι παίκτες του «εξάστερου» απλά δεν… εμφανίστηκαν στο παρκέ κι έμοιαζαν αποκαμωμένοι και κάπως βαριεστημένοι. Με υπερβολικά χαλαρή προσέγγιση στην άμυνα και στα ριμπάουντ, εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα από τους «συναδέλφους» τους, που έκαναν ό,τι ήθελαν και στις δύο άκρες, εκμεταλλευόμενοι κυρίως την αδυναμία του Γουίλιαμς στα... μετόπισθεν.

Κάπως έτσι οι Λιθουανοί είχαν συνεχώς το προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο κι έφτασαν μέχρι και το +15 στο φινάλε του (27-42). Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το διάστημα οι φιλοξενούμενοι πήραν 11 επιθετικά ριμπάουντ, την ώρα που οι γηπεδούχοι κατέβασαν μόνο 7 αμυντικά «σκουπίδια».

Παναθηναϊκός: Φέρτε μας τον… ψυχίατρο

Επιπροσθέτως, στην επίθεση δεν λειτουργούσε τίποτα σωστά για το «τριφύλλι», που είχε… εγκλωβιστεί στη σκληροτράχηλη άμυνα των αντιπάλων και δεν κατάφερνε να βρει στόχο με κανέναν τρόπο: η εκνευριστική αστοχία σε τρίποντα (1/8) και βολές (8/14) καταρράκωσε το ηθικό των γηπεδούχων και προκάλεσε την (απολύτως δικαιολογημένη) αντίδραση των φιλάθλων, που ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες λόγω του απαράδεκτου θεάματος που αντίκριζαν.

Μετά το πρώτο 20λεπτο, που οι «πράσινοι» έμοιαζαν… νεκροί, ήρθε η «Ανάσταση» και η ολική μεταμόρφωση στην τρίτη περίοδο. Με τον Πάρις Λι να δίνει τον τόνο και να ανάβει τη σπίθα με την… ηλεκτρική ενέργεια που τον διακατέχει, η ομάδα του Ράντονιτς ανέτρεψε πλήρως την κατάσταση κι έγειρε ξεκάθαρα το μομέντουμ με το μέρος της.

Παναθηναϊκός: Φέρτε μας τον… ψυχίατρο

Ο κοντοπίθαρος, αλλά… θαυματουργός γκαρντ πέτυχε 17 πόντους στο 3ο δεκάλεπτο (και ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα με 24 συνολικά), έκανε 2 κλεψίματα κι έπαιξε τρομακτικές άμυνες στους αντίπαλους περιφερειακούς, στους οποίους έβγαλε το λάδι και τους ανάγκασε να βλέπουν εφιάλτες.

Σημαντική η συμβολή των Γκουντάιτις και Πονίτκα, που έπαιξαν μανιασμένη άμυνα και έκλεισαν καλά τους διαδρόμους προς την «πράσινη» ρακέτα, αλλά και το χαμηλό σχήμα (με τον Γιώργο Καλαϊτζάκη στο «4», που οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε επιμέρους σκορ 37-16 στην 3η περίοδο, κατά την οποία είχε 5/6 δίποντα και 7/8 τρίποντα! Να θυμίσουμε απλά ότι σε ολόκληρο το πρώτο μέρος, το «τριφύλλι» πέτυχε μόλις 27 πόντους…

Παναθηναϊκός: Φέρτε μας τον… ψυχίατρο

Το σόου του «εξάστερου» συνεχίστηκε στο 4ο δεκάλεπτο, αφού πλέον οι παίκτες του Ράντονιτς είχαν αποκτήσει περίσσια αυτοπεποίθηση και ψυχολογία κι έβλεπαν σαν… βαρέλα το αντίπαλο καλάθι. Με σερί 10-0 στα πρώτα 3 λεπτά της περιόδου, οι γηπεδούχοι έβαλαν το τρένο στις ράγες και επί της ουσίας καθάρισαν την υπόθεση-νίκη.

Από ‘κει και πέρα, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους και οι «πράσινοι» έφτασαν με χαρακτηριστική άνεση στο 8ο ροζ φύλλο του στη φετινή διοργάνωση. Η… διπροσωπία του «τριφυλλιού» αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο δεύτερο μέρος είχε επιμέρους σκορ 62-23 (!) με 11/16 δίποντα, 9/11 τρίποντα, 8 κλεψίματα και 11 ασίστ (με μόλις 3 λάθη). Μοναδικό ψεγάδι οι πολλές χαμένες βολές σε ένα ακόμα παιχνίδι (21/33), αλλά και τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ (18 επιθετικά πήρε η Ζαλγκίρις).

Το συμπέρασμα που βγαίνει από ένα ακόμα παιχνίδι -και παρά τη μεγάλη νίκη- είναι ότι ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να αδικεί τον εαυτό του και να παίζει πολύ πιο κάτω από τις (πραγματικές) δυνατότητές του…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x