Γιώργος Πετρίδης

Η κακή συνήθεια του Παναθηναϊκού να γκρεμίζει όσα με κόπο χτίζει

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για την ήττα-πισωγύρισμα του Παναθηναϊκού από τη Μονακό.

Με την εικόνα του κατά το τελευταίο δεκαήμερο, ο Παναθηναϊκός άφησε πολλές υποσχέσεις και περιθώρια αισιοδοξίας ενόψει της τελικής ευθείας της σεζόν. Έχοντας ως «προίκα» τις θετικές εμφανίσεις αυτού του διαστήματος, οι παίκτες του Πρίφτη μπήκαν αποφασισμένοι και στην εντός έδρας αναμέτρηση με τη Μονακό.

Η αλήθεια είναι ότι πραγματοποίησαν ένα εξαιρετικό πρώτο δεκάλεπτο, με τη συγκέντρωσή τους να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ήταν 100% εύστοχοι στα δίποντα (6/6) και υπέπεσαν σε μόλις ένα λάθος, δείγμα της υπομονής και της σωστής κυκλοφορίας της μπάλας.

Επιπροσθέτως, είχαν την απαιτούμενη σκληράδα και αυταπάρνηση στην άμυνα: έκλεισαν καλά τους διαδρόμους προς τη ρακέτα τους και ανάγκασαν τους φιλοξενούμενους σε 4 λάθη σε αυτή την περίοδο. Φυσικό κι επόμενο να αποκτήσουν «αέρα» 8 πόντων (27-19). Αντί όμως να «πατήσουν» σε αυτό και να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό στο 2ο δεκάλεπτο, ήρθε μια ανεξήγητη κατάρρευση.

Παναθηναϊκός: Γκρεμίζει όσα με κόπο χτίζει

Στην επίθεση χάθηκε τελείως η συγκέντρωση και οι παίκτες του Πρίφτη υπέπεσαν σε αβίαστα λάθη, ενώ στα… μετόπισθεν προέκυψε μια «εγκληματική» χαλάρωση, αφού χάθηκαν όλες οι προσωπικές -και ομαδικές- μονομαχίες, αλλά και τα πολύτιμα «σκουπίδια». Η στατιστική λέει ότι το «τριφύλλι» υπέπεσε σε 8 λάθη στο 2ο δεκάλεπτο και «χάρισε» 5 επιθετικά ριμπάουντ στη Μονακό, που βρήκε αυτοπεποίθηση και έγειρε το μομέντουμ με το μέρος της τρέχοντας επιμέρους σκορ 14-1.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τεχνικός του Παναθηναϊκού ζήτησε 2 τάιμ άουτ στα πρώτα 4 λεπτά της περιόδου (!!!), θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αφυπνίσει την ομάδα του, που ψαχνόταν και γκρέμιζε ό,τι με κόπο είχε χτίσει. Κρατήστε το αυτό, γιατί μάλλον χαρακτηρίζει τους «πράσινους» στη φετινή τους περιπέτεια στην Ευρωλίγκα. Γκρεμίζουν όσα χτίζουν… Δεν υπάρχει πιο αντιπροσωπευτική έκφραση και αν μη τι άλλο αποτελεί μια κακή συνήθεια.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα στην εκκίνηση της 3ης περιόδου, όταν η ομάδα του Πριγκιπάτου ξέφυγε με +13 (46-59). Εκεί λοιπόν ήρθε μια ακόμα «παρέμβαση» του Πρίφτη, που ζήτησε ένα ακόμα τάιμ άουτ, άλλαξε κατά τα 3/5 την ομάδα του και έριξε στο παρκέ όσους παίκτες είχαν διάθεση να… σκυλιάσουν.

Παναθηναϊκός: Γκρεμίζει όσα με κόπο χτίζει

Με X-factor τον τιμιότατο Κασελάκη και τον Έβανς να δίνει τον τόνο στην επίθεση, το «τριφύλλι» κατέθεσε πείσμα και πλησίασε σε απόσταση βολής (61-63) με επιμέρους 15-4. Μέχρι που ήρθε ένα φάουλ-ανακάλυψη των διαιτητών, οι οποίοι έστειλαν τον Άντζουσιτς στη γραμμή για 3 βολές (σ.σ. έβαλε τις 2) στο φινάλε της περιόδου κι ενώ ο Σαντ-Ρος απλά απορούσε (όπως και όλοι μας) για την παράβαση που του χρέωσαν.

Στην αφετηρία του 4ου δεκαλέπτου, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την ανατροπή του και πέρασε μπροστά (68-67), ωστόσο πάλι επήλθε μπλακ άουτ σε άμυνα και επίθεση. Τι λέγαμε πιο πάνω; Γκρεμίζει όσα χτίζει… Ε αυτό έπραξε και σε εκείνο το καταστροφικό 4λεπτο, όταν και δέχθηκε 13 αναπάντητους πόντους από τον Λι και τον Τζέιμς. Στη συνέχεια δεν υπήρχε δρόμος επιστροφής -παρά την επική αντεπίθεση που επιχειρήθηκε- και το ροζ φύλλο κατέληξε στα χέρια της Μονακό, η οποία είχε και μεγαλύτερο βαθμολογικό κίνητρο.

Από την άλλη, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι αυτή τη φορά οι «πράσινοι» δεν παράτησαν το παιχνίδι, αν και πάλι έγινε εμφανές ότι στο κακό τους διάστημα, τους παίρνει τόσο από κάτω ψυχολογικά, που δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι. Βέβαια, η επιστροφή τους στο ματς και το «προσπέρασμα» στο σκορ, οφείλεται εν πολλοίς σε παίκτες που δεν είναι τα πρώτα βιολιά της ομάδας, όμως δίνουν ό,τι έχουν.

Σαντ-Ρος και Έβανς πέτυχαν τους 25 από τους 41 πόντους του «τριφυλλιού» στο δεύτερο ημίχρονο, τη στιγμή που ο -ανέτοιμος- Μέικον και ο -μπλοκαρισμένος στην άμυνα των φιλοξενούμενων- Νέντοβιτς είχαν μόλις 3 σε αυτό το διάστημα. Οι δύο πιο ποιοτικοί παίκτες του Παναθηναϊκού στο κομμάτι της εκτέλεσης δηλαδή…

Παναθηναϊκός: Γκρεμίζει όσα με κόπο χτίζει

Τώρα η επόμενη στάση λέει Βαρκελώνη για τους «πράσινους», που θα πρέπει να διαχειριστούν την απουσία του Παπαπέτρου για το επόμενο (τουλάχιστον) δεκαπενθήμερο, αλλά και τα διάφορα μικροπροβλήματα-ενοχλήσεις-τραυματισμούς που αντιμετωπίζουν αρκετοί παίκτες τους το τελευταίο διάστημα.

Υ. Γ. Όπως είναι φυσιολογικό, ο Στέφαν Γιόβιτς θα έχει κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του τώρα στις αρχές. Έλειπε από καιρό από τα παρκέ και θα χρειαστεί χρόνο και υπομονή για να φτάσει στο 100%.

Υ. Γ. 2 Ο Άλφα Ντιαλό μάλλον δεν αξιολογήθηκε όπως έπρεπε από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού.

Υ. Γ. 3 Μπροστά στα μάτια των διαιτητών, ο Ντουέιν Μπέικον χοροπηδούσε για ένα επιθετικό φάουλ που του δόθηκε κι ενώ στην αμέσως προηγούμενη φάση είχε γίνει πάλι έξαλλος με τους «άρχοντες» της αναμέτρησης. Επίσης, ο Σάσα Ομπράντοβιτς μπήκε σχεδόν ένα μέτρο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και οι δύο δεν δέχθηκαν τεχνική ποινή γιατί μάλλον δεν φορούσαν το… μισό παπούτσι του Πρίφτη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x