Γιώργος Πετρίδης

Έστω κι έτσι, η δικαίωση για τον Παναθηναϊκό άργησε, αλλά ήρθε

Ο Γιώργος Πετρίδης αναφέρεται στο sport-fm.gr για την ιστορική στιγμή της Ευρωλίγκας με την αποπομπή του Μπερτομέου, που αποτελεί και μια δικαίωση για τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού.

Ο Ζόρντι Μπερτομέου ετοιμάζεται λοιπόν να αποχωριστεί το… χαρτοφυλάκιο του και να αποκαθηλωθεί από τον «θρόνο» του. Αυτόν που κατείχε επί 21 ολόκληρα χρόνια, διάστημα στο οποίο «διαφέντευε» την Ευρωλίγκα και τις ομάδες της. Κάπως έτσι γινόμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής στιγμής για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κοσμοϊστορική θα τη χαρακτηρίζαμε, αφού θα σηματοδοτήσει εξελίξεις σε πολλά επίπεδα.

Η απόφαση των συλλόγων-μετόχων βγήκε με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες (ψηφοφορία) στη Βαρκελώνη και ήταν… καταπέλτης για τον Καταλανό δικηγόρο, που εδώ και αρκετούς μήνες έμοιαζε να βρίσκεται προ της εξόδου, καθώς είχε με το μέρος του μονάχα τους Ισπανούς (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια) και τη Φενερμπαχτσέ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη πάντως αποτελεί μια ηθική δικαίωση για ολόκληρο τον «οργανισμό» του Παναθηναϊκού, που ήρθε πολλές φορές σε ανοιχτή κόντρα με τον 62χρονο παράγοντα. Μην ξεχνάμε δε, ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήταν ο πρώτος που μίλησε για τις «οικονομικές» αδικίες που συντελούνταν εις βάρος των περισσοτέρων συλλόγων της λίγκας και φώναζε τα προηγούμενα χρόνια για τις διάφορες αστοχίες σε επίπεδο εσόδων.

Παναθηναϊκός: Η δικαίωση άργησε, αλλά ήρθε

Φυσικά και δεν μπορεί να γυρίσει πίσω ο χρόνος και να διορθωθούν οι «χειρουργικές» διαιτησίες κατά του «τριφυλλιού», αλλά ούτε και οι υπερβολικές -σε βαθμό εμμονής- τιμωρίες για… ψύλλου πήδημα, οι οποίες στοίχισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στην ομάδα. Τότε οι «πράσινοι» ήταν οι… γραφικοί της παρέας και οι «τρελοί του χωριού». Τώρα τι έχετε να πείτε;

Από ‘κει και πέρα, όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στο κομμάτι του ελέγχου που θα ακολουθήσει για τα «πεπραγμένα» του Μπερτομέου. Να φανερωθούν αυτά για τα οποία επικρίνεται. Για την κακοδιαχείριση που έκανε. Και ύστερα θα έχουμε πολλά περισσότερα να πούμε.

Το θετικό της υπόθεσης είναι πως για να φτάσουμε εδώ υπήρξε πρωτοφανής ενότητα, η οποία μπορεί να αποτελέσει το «όχημα» για την επόμενη μέρα της διοργάνωσης. Ακόμα και η κοινή γραμμή Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού αποτελεί ιστορική στιγμή αδιαμφισβήτητα.

Σε επίπεδο Ευρωλίγκας, μοιάζει αδιανόητο να υπάρχουν τόσα λίγα έσοδα με τόσους πολλούς κολοσσούς που συμμετέχουν σε αυτήν, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν το τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου. Ειδικά η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια το «κενό αέρος» που υπάρχει σε αυτό το κομμάτι.

Παναθηναϊκός: Η δικαίωση άργησε, αλλά ήρθε

Σκεφτείτε πόσο πολύ «υπέφεραν» οι ομάδες με την απουσία (ή με τη μερική παρουσία αν προτιμάτε) του κόσμου όλο αυτό το διάστημα. Ειδικά σύλλογοι που έχουν ως βασική πηγή εσόδων τα εισιτήρια. Αυτή λοιπόν η… ανυπαρξία εσόδων από άλλες πηγές ήταν και η κύρια αιτία που ο Καταλανός παράγοντας βρέθηκε στο στόχαστρο των ομάδων και θα κουνήσει μαντήλι.

Δεν λέμε ότι η διοργάνωση μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του ΝΒΑ ή του ποδοσφαίρου στο κομμάτι των χορηγιών κ.ο.κ. Ούτε καν θα τα πλησιάσει, για να είμαστε ειλικρινείς. Αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μια ανταπόδοση εσόδων, ανάλογη της δημοφιλίας της. Πόσο να αντέξουν οι επιχειρηματίες να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να γεμίζουν ένα βαρέλι που δεν έχει… πάτο;

Σε όλα αυτά προσθέστε την σκληρή γραμμή και την άκαμπτη στάση που είχε ο Μπερτομέου στο κομμάτι των σχέσεων με τη FIBA, η οποία δημιουργούσε (μόνο) προβλήματα στον χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και κανένα κοινό πεδίο συνεννόησης. Εδώ θα είναι κι ένα σημείο-κλειδί για το μέλλον του αθλήματος που αγαπάμε.

Πρόκειται πάντως για μια «χρυσή» ευκαιρία προκειμένου να δούμε (ακόμα) καλύτερες μέρες για την πορτοκαλί θεά. Γι’ αυτό και θα εξαρτηθούν πολλά από το πρόσωπο που θα κληθεί να διαδεχθεί τον Καταλανό δικηγόρο…

Υ. Γ. Η ομάδα έχει μπροστά της ένα πολύ δύσκολο ματς με τη Μακάμπι στο Τελ Αβίβ, όπου καλείται να παρουσιαστεί βελτιωμένη και πολύ πιο «σκληρή» από αυτό που έχει δείξει μέχρι τώρα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x