Γιώργος Πετρίδης

Ο «φρέσκος» Παναθηναϊκός και το χτίσιμο της επόμενης μέρας

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για την εικόνα του Παναθηναϊκού και τις κινήσεις για την επόμενη σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στην τελική ευθεία της σεζόν με στόχο να παλέψει όσο μπορεί για τον μοναδικό στόχο που του έχει απομείνει. Σαφώς και το ξεκάθαρο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα έδρας, αλλά και την καλύτερη εικόνα στη διάρκεια της περιόδου.

Μόνο που τα… μάτια μας έχουν δει πάρα πολλά στο μπάσκετ και πάντα τα ντέρμπι «αιωνίων» έχουν τους δικούς τους κανόνες και ιδιαιτερότητες. Ειδικά από τη στιγμή που το «τριφύλλι» βρίσκει τρόπο να αναγεννιέται από τις στάχτες του και έχει αποδείξει ότι το ΣΕΦ δεν τον… τρομάζει. Κάθε άλλο… Μέχρι τους τελικούς όμως έχουμε δρόμο μπροστά μας και θα τα δούμε όλα όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Προς το παρόν ας στραφούμε σε αυτά που εκτυλίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες. Από τη στιγμή που ανέλαβε ο Γιώργος Βόβορας, είχε ως κύριο σκοπό να αναπτερώσει το ηθικό των παικτών του και κυρίως να τους «φρεσκάρει» λίγο μετά από μια σεζόν γεμάτη προβλήματα. Ο πρωταρχικός στόχος του Έλληνα τεχνικού απέδωσε καρπούς σε πρώτη φάση, αφού οι «πράσινοι» γύρισαν κάπως το τσιπάκι, παίζουν πιο… απελευθερωμένα και δείχνουν έτοιμοι να παλέψουν για τον τίτλο.

Κόντρα στον ταλαιπωρημένο Άρη στον πρώτο γύρο των playoffs, η δουλειά για τον Παναθηναϊκό έγινε με άνεση και στυλ. Το «τριφύλλι» έδειξε καλό πρόσωπο και στα δύο παιχνίδια, απέδωσε ωραίο μπάσκετ επιθετικά έχοντας πολύ καλές συνεργασίες και στιγμές μέσα στους αγώνες. Εξ ου και το 2-0 με 50 πόντους διαφορά συνολικά.

Συν τοις άλλοις, στα δύο ραντεβού με τον Άρη εμφάνισε πλουραλισμό στο σκοράρισμα με πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας και είδε αρκετούς παίκτες να ανεβάζουν στροφές επιθετικά κι ενώ το προηγούμενο διάστημα περνούσαν περίοδο ντεφορμαρίσματος (όπως ο Κασελάκης και ο Μποχωρίδης). Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, που λέμε…

Παναθηναϊκός: Η φρεσκάδα και το χτίσιμο της επόμενης μέρας

Καθοριστικό στοιχείο στη φρεσκάδα και στην ανανεωμένη εικόνα που έδειξαν οι «πράσινοι» ήταν το γεγονός πως πλέον πραγματοποιούν… κανονικές προπονήσεις και παρουσιάζονται με νορμάλ σύνθεση στα παιχνίδια τους. Τα προβλήματα των απουσιών έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και ο Βόβορας έχει όλα (σχεδόν) τα όπλα στη φαρέτρα του πλέον.

Θα θέλαμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στον Οκάρο Γουάιτ, ο οποίος δείχνει... άλλος άνθρωπος μετά την αλλαγή προπονητή, παρότι ήταν επιλογή του κόουτς Πρίφτη, με τον οποίο γνωρίζονταν πολύ καλά. Ο Αμερικανός φόργουορντ εμφανίζεται πολύ καλύτερος στα «τελειώματά» του στην επίθεση, παραμένει σκληρός σε άμυνα και ριμπάουντ (γι’ αυτό δεν αμφιβάλλαμε ποτέ) και κυρίως μοιάζει αναγεννημένος ψυχολογικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 7 ματς πρωταθλήματος υπό τις οδηγίες του Βόβορα, ο «Ρο» έχει 15,8 πόντους, 6,3 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ/μέσο όρο, ενώ σουτάρει με 60% στα δίποντα και 50% στα τρίποντα. Θα πει κάποιος «μα καλά είναι κριτήριο τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος;». Προφανώς και όχι. Στα κρίσιμα θα τον δούμε. Τουλάχιστον δείχνει βελτίωση και ανάκαμψη.

Παναθηναϊκός: Η φρεσκάδα και το χτίσιμο της επόμενης μέρας

Επειδή όμως των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν (ή πριν μαγειρέψουν, πεινάνε), που λέει και η παροιμία, οι «πράσινοι» φροντίζουν και την επόμενη μέρα τους. Πέραν των σημαντικών κινήσεων που έχουν γίνει για το αγωνιστικό τμήμα τους τελευταίους μήνες (βλ. Μαντζούκας, Χουγκάζ, Σαμοντούροβ), ήρθαν να προστεθούν η επικύρωση της παραχώρησης του ΟΑΚΑ για τα επόμενα 49 χρόνια και η διαφαινόμενη απόκτηση του Πάρις Λι.

Με το γήπεδο να περνάει στην κυριότητά της, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός αποκτά μια πολύτιμη πηγή «εκμετάλλευσης» και εσόδων, που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της και τη δυναμική της σε όλα τα επίπεδα. Θα έχει ενδιαφέρον αν η συγκεκριμένη εξέλιξη «προσελκύσει» υποψήφιους αγοραστές. Το λέμε συνέχεια και θα το τονίσουμε για μια ακόμα φορά: δεν γίνεται να συνεχιστεί η καταστροφική -για τον οργανισμό- πολιτική «έσοδα-έξοδα». Είναι καιρός να αλλάξει η κατάσταση στο ιδιοκτησιακό, από τη στιγμή που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει αποφασίσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η ενασχόληση με τα «κοινά» της ομάδας.

Όσον αφορά τον Αμερικανό γκαρντ της Μονακό, οι άνθρωποι του «τριφυλλιού» κινήθηκαν έξυπνα και με ακαριαίες κινήσεις, κατάφεραν να αποσπάσουν το «ναι». Ο Λι έρχεται από μια πολύ καλή σεζόν με τη «σταχτοπούτα» της Ευρωλίγκας, στην οποία κέρδισε το… στοίχημα αφού επιβεβαίωσε ότι ήταν πανέτοιμος για το step-up. Άλλωστε, ο 27χρονος γκαρντ κάνει σταθερά και ανοδικά βήματα στην καριέρα του.

Προσθέστε δε, ότι έρχεται να καλύψει μια… μαύρη τρύπα σε μια θέση που οι «πράσινοι» υπέφεραν την τελευταία διετία λόγω των άστοχων επιλογών. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι πρόκειται για έναν «μοντέρνο» και φιλόδοξο playmaker, θεωρούμε ότι η κίνηση απόκτησης του Λι αποτελεί μια πολύ καλή εκκίνηση για το χτίσιμο του ρόστερ της επόμενης περιόδου. Το ιδανικό σενάριο θα είναι να συνεχιστούν τόσο σε αγωνιστικό, όσο και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο...

Παναθηναϊκός: Η φρεσκάδα και το χτίσιμο της επόμενης μέρας

Υ. Γ. Ο Σίβα... ψάχνεται ακόμα, αλλά πατάει καλύτερα παιχνίδι με παιχνίδι και μπορεί να προσφέρει κάποια ποιοτικά λεπτά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x