Γιώργος Πετρίδης

Η νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει άμεσα και η υποθήκη για το μέλλον

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει από τη Μαδρίτη τις σκέψεις του στο sport-fm.gr για τη βαριά ήττα του Παναθηναϊκού από τη Ρεάλ.

Με άδειες βαλίτσες (μεταφορικά) επιστρέφει λοιπόν η αποστολή του Παναθηναϊκού από το ταξίδι στην «καλοκαιρινή» -λόγω καιρού- Ισπανία, αφού οι επισκέψεις σε Βιτόρια και Μαδρίτη δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ούτως ή άλλως το πρόγραμμα της ομάδας κατά τον πρώτο μήνα της διοργάνωσης είναι… Γολγοθάς και δεν θα πρέπει να ξενίζει κανέναν το 1-3.

Σίγουρα πάντως το ματς με τη Ρεάλ δεν είναι από αυτά που λέμε ότι έχεις «σταμπάρει» για νίκη. Επιπροσθέτως, είμαστε πεπεισμένοι ότι μετά την ανάλυση του αγώνα, ο κόουτς Πρίφτης και το επιτελείο του θα βγάλουν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για το τι πήγε στραβά. Αρχής γενομένης από τη νοοτροπία των παικτών, που παράτησαν το ματς μετά το 32’-33’, με αποτέλεσμα τη βαριά ήττα.

Αυτό είναι ένα στοιχείο που χρήζει προβληματισμού και θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα, καθώς δεν συνάδει με τον «οργανισμό». Για να μην παρεξηγηθούμε, επαναλαμβάνουμε ότι δεν υπήρχε… απαίτηση για διπλό στο καλαίσθητο WiZink Center. Υπήρχε όμως η πίστη ότι με μαχητική διάθεση, θα μείνεις κοντά στο σκορ και θα το παλέψεις μέχρι εκεί που μπορείς.

Σε επίπεδο ανάλυσης, τα πάντα ξεκίνησαν… στραβά για τους «πράσινους», που έδωσαν το δικαίωμα στους Μαδριλένους να βρουν ρυθμό από νωρίς και να αποκτήσουν διψήφιες διαφορές. Ειδικά κόντρα σε αυτές τις ομάδες είναι σχεδόν απαγορευτικό να κυνηγάς από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Παναθηναϊκός: Η νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει

Σκεφτείτε απλά ότι όταν ήθελε ο Πρίφτης να δώσει ανάσες στον συγκινητικό Παπαγιάννη (33 λεπτά έπαιξε), γύριζε στον πάγκο κι έβλεπε τον Φλόιντ (προσοχή, δεν κατακρίνουμε το παιδί), που ακόμα δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που απαιτείται στην Ευρωλίγκα. Αντίστοιχα, ο Λάσο έριχνε στο παρκέ τον Πουαριέ και ξεκούραζε τον Ταβάρες. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στους γκαρντ προφανώς… Προσθέστε σε όλα αυτά ότι οι ηγέτες της ομάδας (Παπαπέτρου-Νέντοβιτς) έμειναν σε ρηχά νερά (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας), ενώ και ο Γουάιτ ήταν αρνητικός. Σε αυτά τα παιχνίδια δεν έχεις... περιθώριο για παίκτες που υστερούν.

Από ‘κει και πέρα, ο Παναθηναϊκός δεν εξαργύρωσε όπως έπρεπε τα καλά διαστήματα που είχε μέσα στο ματς. Εννοούμε τις στιγμές που έβγαζε άμυνες (κυρίως στο 2ο και στο 3ο δεκάλεπτο), αλλά δεν κατάφερνε να πλησιάσει πολύ και να μεταφέρει μια κάποια πίεση στο αντίπαλο στρατόπεδο, αφού δεν υπήρχε συγκέντρωση στην επίθεση: απαγορευτικά τα 19 λάθη για τέτοιο παιχνίδι. Σε τέτοιου τύπου αναμετρήσεις πρέπει να «κλέβεις» ό,τι μπορείς.

Επιπροσθέτως, πόση τύχη να έχεις σε εκτός έδρας ματς κόντρα στη Ρεάλ όταν έχεις 11/36 δίποντα; Κι ας σούταραν με εξαιρετικά ποσοστά οι παίκτες του Πρίφτη έξω από τα 6,75μ. (9/20 τρίποντα). Το ανησυχητικό ήταν ότι παρατήσαμε σε αρκετές περιπτώσεις τους «πράσινους» να φοβούνται μήπως δεχτούν κάποια τάπα από το «σκιάχτρο», που ακούει στο όνομα Ταβάρες. Γι’ αυτό και επιδίδονταν σε ατσούμπαλες προσπάθειες ακόμα και από κοντινή απόσταση.

Κατά τα λοιπά, σε μια τέτοια, άσχημη βραδιά, υπάρχουν και θετικά στοιχεία. Ο Μέικον συνεχίζει να δείχνει το πλούσιο επιθετικά ταλέντο του και βήμα-βήμα αναρριχάται προς το υψηλό επίπεδο της Ευρωλίγκας. Βέβαια, υπάρχουν στιγμές που ξεχνιέται στην άμυνα ή κάνει αβίαστα λάθη στην επίθεση. Κι αυτό διορθώνεται όμως. Με δουλειά!

Παναθηναϊκός: Η νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει

Η παρουσία του Μαντζούκα ήταν μια ευχάριστη νότα για όλους. Ο ταλαντούχος φόργουορντ πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής (13,5 λεπτά), ακόμα κι όταν το ματς «παιζόταν», αφού τον πιστεύει πολύ ο Πρίφτης (και καλά κάνει). Έδειξε το απαιτούμενο θράσος, έριξε το κορμί του στον… λάκκο με τα θηρία και δείχνει ότι μπορεί να προσφέρει. Τεράστια υποθήκη για το μέλλον ο πιτσιρικάς.

Υ. Γ. Τρίποντα σαν κι αυτό που πέτυχε ο Γιουλ στο φινάλε της πρώτης περιόδου (υπερβολικά παθητική η άμυνα του «τριφυλλιού» εκεί), τα ζούσαμε πολλάκις από την ανάποδη πριν από μερικά χρόνια. Συνεχίζουμε…

Υ. Γ. 2 Ο Ταβάρες είναι θηρίο της φύσης από κοντά και ίσως τον «αδικεί» λίγο η κάμερα. Έριξε γονατιά στον σκληροτράχηλο Σαντ-Ρος και τον σώριασε στο παρκέ.

Υ. Γ. 3 Επίπονη η διαδικασία «εκμάθησης» και προσαρμογής στα νέα δεδομένα, αλλά η ομάδα χρειάζεται στήριξη.

Υ. Γ. 4 Πολύ ιδιαίτερη και με πολλά σκαμπανεβάσματα η φετινή Ευρωλίγκα. Ολόκληρη Εφές και έχει 0-4!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x