Γιώργος Πετρίδης

Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει από την Κωνσταντινούπολη στο sport-fm.gr για τη βαριά ήττα του Παναθηναϊκού από τη Φενέρμπαχτσε.

Όσο πάει γίνεται και χειρότερο(ς)… Το ματς του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσε για την 8η αγωνιστική της Ευρωλίγκας δεν σηκώνει πολλή κριτική. Από τη μία, είχαμε μια κανονική, καλοδουλεμένη ομάδα, με ρόλους, αρχές και αυτοματισμούς στο παιχνίδι της. Αποτυπωνόταν πλήρως και στο ρεκόρ της. Από την άλλη, βλέπαμε κάποιες μονάδες παικτών που προσπαθούσαν να παίξουν ως σύνολο. Ή κάτι τέτοιο.

Ποιος θα έφτανε δηλαδή στην επικράτηση; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το μπάσκετ είναι δίκαιο (ως επί το πλείστον) άθλημα και αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι στο φινάλε. Το «τριφύλλι» λοιπόν… ήπιε θάλασσα και «πνίγηκε» στον Βόσπορο, ισοφαρίζοντας την 3η πιο βαριά ήττα της ιστορίας του στην Ευρωλίγκα (107-77).

Οι «πράσινοι» έπαιξαν καλά μόνο για 8 λεπτά (ενώ έπρεπε για 40' αν ήθελαν να έχουν τύχη): από το 2’ μέχρι το 10’ δηλαδή. Σε εκείνο το σημείο αποσυντόνισαν τους γηπεδούχους με την καλή τους άμυνα, λειτούργησαν κάπως ορθολογικά στην επίθεση (πέτυχαν 25 πόντους άλλωστε) κι έδειχναν ανταγωνιστικοί. Ή έστω ικανοί να το παλέψουν. Μετά τους έπιασε… τρικυμία σε όλα τα επίπεδα! Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα...

Παναθηναϊκός: «Πνίγηκε» στον Βόσπορο

Αδιανόητη και ανεξήγητη χαλαρότητα στην άμυνα, ενώ στην επίθεση ο καθένας έκανε ό,τι του… καπνίσει. Για μια ακόμα φορά δε, οι παίκτες του Ράντονιτς πιάστηκαν αδιάβαστοι και απροετοίμαστοι για ένα τόσο δυνατό τεστ. Κι αυτό έχει γίνει πλέον (κακή) συνήθεια. Δεν περιόρισαν τη δράση του Καλάθη και του Γουίλμπεκιν, ενώ επέτρεπαν στους υπόλοιπους να κάνουν αυτά που ξέρουν πολύ καλά: χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Μαχμούτογλου, που όλοι γνωρίζουμε την ικανότητά του στις εκτελέσεις τριπόντων (κυρίως βγαίνοντας από σκριν), αλλά ουδείς τον σταμάτησε.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν το ματς με εξαιρετικά ποσοστά: 33/42 δίποντα (78,6%) και 12/25 τρίποντα (48%). Αφού δεν έβρισκαν αντίσταση ή κορμιά απέναντί τους για να τους αναχαιτίσουν. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι οι «πράσινοι» έκαναν μόλις 5 φάουλ σε όλο το πρώτο μέρος, τα λέει όλα… Μετά την ανάπαυλα δε, οι παίκτες του «τριφυλλιού» τα… παράτησαν τελείως και δεν είχαν το κουράγιο να παλέψουν για να αποφύγουν τον διασυρμό.

Κάπως έτσι λοιπόν, ο Παναθηναϊκός υπέστη την 6η ήττα του στις 8 πρώτες «στροφές» και πίκρανε για μια ακόμα φορά τους φιλάθλους του, που θα ξεχάσουν κι αυτά που ξέρανε μ’ αυτά που (δεν) βλέπουν φέτος. Το θέμα είναι ότι ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τι… μπάσκετ προσπαθεί να παίξει. Τι ακριβώς επιχειρεί να παρουσιάσει; Προσπαθούμε να καταλάβουμε, αλλά δεν… Η ομάδα του Ράντονιτς παίζει εντελώς ανορθόδοξα και άναρχα στην επίθεση, με μικρές (ελάχιστες μάλλον) εξαιρέσεις στα παιχνίδια της. Όσα ελαφρυντικά κι αν υπάρχουν, στερεύουν οι δικαιολογίες, αφού ήδη βρισκόμαστε στην 8η αγωνιστική της διοργάνωσης και το «τριφύλλι» κινδυνεύει να τεθεί εκτός στόχων πολύ πρόωρα.

Παναθηναϊκός: «Πνίγηκε» στον Βόσπορο

Επιπροσθέτως, στην άμυνα δεν βλέπουμε (εκτός αν το βλέπετε εσείς) μαχητικότητα, πάθος και σκληράδα σε καμία περίπτωση, όπως μας υπόσχονταν οι ιθύνοντες του φετινού σχεδιασμού. Εκείνοι που ανέλαβαν να χτίσουν τούτο το ρόστερ, που μοιάζει ασύνδετο και δίχως ομοιογένεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα για το τεχνικό επιτελείο, που δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί όσο πρέπει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ομάδας. Μάλλον τα δύο επόμενα ματς (με Βίρτους και Βιλερμπάν στο ΟΑΚΑ) θα κρίνουν πολλούς…

Κλείνοντας, προφανώς και ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού φέρει το δικό του μερίδιο ευθύνης όσο η ομάδα «σέρνεται» (σ.σ. έπεσε στην τελευταία θέση πλέον) και παρουσιάζει αυτή την τραγική εικόνα. Άλλωστε, δικές του επιλογές ήταν ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής…

Υ. Γ. Τιμάει απόλυτα τον Γιώργο Παπαγιάννη που ανέλαβε την ευθύνη για το ναυάγιο της ομάδας. Θα πρέπει να αντιληφθούν και οι υπόλοιποι παίκτες πού ακριβώς βρίσκονται.

Υ. Γ. 2 Μεγάλη η αδυναμία της ομάδας στο να εκδηλώνει αιφνιδιασμούς. Χαρακτηριστική η φάση που βγήκαν 4 «πράσινοι» με έναν της Φενέρ κι αντί να βάλουν ένα εύκολο καλάθι, τα έκαναν μαντάρα κι έχασαν την μπάλα. Και όχι μόνο, αφού δέχθηκαν 2 πόντους στην απέναντι πλευρά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x