Γιώργος Πετρίδης

Σε ένα 40λεπτο όλες οι αδυναμίες του…

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για την ήττα του Παναθηναϊκού στο Τελ Αβίβ από τη Μακάμπι.

Το ματς στο ιστορικό γήπεδο της Μακάμπι ξεκίνησε ιδανικά για τον Παναθηναϊκό, ωστόσο εξελίχθηκε σε έναν ακόμα εφιάλτη για τους «πράσινους». Οι παίκτες του Ράντονιτς μπήκαν… φουριόζοι και με θαυμαστή ευστοχία έξω από τα 6,75μ., απέκτησαν προβάδισμα (9-13) στα μισά της πρώτης περιόδου.

Το «τριφύλλι» ήταν αρκετά ανταγωνιστικό και μαχητικό στο δεύτερο δεκάλεπτο, κυρίως χάρη στον οίστρο του Πονίτκα, ο οποίος ήταν… παντού και στις δύο άκρες του παρκέ. Ο Πολωνός γκαρντ/φόργουορντ έπαιζε άμυνα για… όλους, πάλευε σαν θηρίο για τα ριμπάουντ, ενώ στην επίθεση δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για την ομάδα του, είτε κερδίζοντας φάουλ, είτε μοιράζοντας ασίστ στους συμπαίκτες του.

Μόνο που το κακό τελείωμα του «Εξάστερου» στο φινάλε του ημιχρόνου ήταν αυτό που στοίχισε στην οικονομία του αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός δέχθηκε 17 πόντους στα τελευταία 3,5 λεπτά του πρώτου μέρους. Σε εκείνο το σημείο χάθηκε τελείως η συγκέντρωση στα… μετόπισθεν, κάτι που είχε καταστροφικές συνέπειες.

Παναθηναϊκός: Σε ένα 40λεπτο όλες οι αδυναμίες του

Από το 27-31 μέχρι το 42-39, οι «πράσινοι» δέχθηκαν 3 γκολ-φάουλ (εντελώς αχρείαστα), με τους Μπράουν, Μπόλντγουιν και Νίμπο να προκαλούν ζημιά μέσα από το «ζωγραφιστό», αφού έβρισκαν αφύλαχτη διάβαση προς τη ρακέτα του «τριφυλλιού». Συν τοις άλλοις, οι παίκτες του Ράντονιτς δεν διαχειρίστηκαν καθόλου έξυπνα τα φάουλ τους στη δεύτερη περίοδο.

Μέχρι τα μισά του δεκαλέπτου δεν είχαν κάνει ούτε ένα φάουλ, αλλά τα έκαναν μαζεμένα και με λάθος τρόπο. Η έλλειψη καθαρού μυαλού φάνηκε και στην τελευταία επίθεση των Ισραηλινών στο πρώτο μέρος: με 16 δευτερόλεπτα δικά τους, ο Μπόλντγουιν εκτέλεσε (και ευστόχησε) σε τρίποντο, με τον Γκριγκόνις να παίζει τραγική άμυνα και να μην σταματάει τον γκαρντ του Κάτας, παρότι είχε ένα φάουλ να δώσει. Κι ενώ είχε δώσει την ανάλογη οδηγία ο προπονητής του.

Το τρομερό είναι ότι οι «πράσινοι» είχαν 7/13 τρίποντα, αλλά έκλεισαν στο -5 ττο πρώτο μέρος! Άντε να το πιστέψεις… Η αγωνιστική άνοδος του Γουίλιαμς στην τρίτη περίοδο, κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό, αν και ήταν εμφανές πως δεν έδειχνε ικανός να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Για παράδειγμα, στην τελευταία φάση του τρίτου δεκαλέπτου, οι παίκτες του «Εξάστερου» είχαν 10 δευτερόλεπτα δικά τους, όμως τους έμεινε η μπάλα στα χέρια (με τον Γκριγκόνις να φέρει μεγάλη ευθύνη) και δεν εκτέλεσε κανείς.

Παναθηναϊκός: Σε ένα 40λεπτο όλες οι αδυναμίες του

Τα πράγματα δεν άλλαξαν στην τελευταία περίοδο, καθώς ακόμα κι όταν μείωσε στο -6 το «τριφύλλι» (76-70 στο 36’), δεν είχε το κάτι παραπάνω πληρώνοντας τα δικά του λάθη: μία κακή άμυνα και η… τρικυμία του Λι σε δύο διαδοχικές επιθέσεις, έφεραν τη Μακάμπι στο +10 (80-70) και σε παράσταση νίκης. Κάπως έτσι οι «πράσινοι» υπέστησαν την 4η ήττα τους στις 5 πρώτες αγωνιστικές και πλέον γεμίζουν με τεράστια πίεση στην εκκίνηση της σεζόν.

Συμπερασματικά, στο 40λεπτο του Τελ Αβίβ φανερώθηκαν όλες οι αδυναμίες του φετινού Παναθηναϊκού. Κακές επιστροφές στην άμυνα που οδήγησαν σε αρκετούς πόντους των Ισραηλινών στον αιφνιδιασμό, εξοργιστική αστοχία στις βολές (11/20 από τη γραμμή), πολλά χαμένα ριμπάουντ (15 επιθετικά πήραν οι παίκτες του Κάτας), τα περισσότερα εκ των οποίων στοίχισαν αφού ήρθαν σε καίριες στιγμές, αλλά και 16 λάθη (εντελώς αβίαστα).

Παναθηναϊκός: Σε ένα 40λεπτο όλες οι αδυναμίες του

Κλείνοντας, είναι δεδομένο ότι το «τριφύλλι» δεν έχει παρουσιάσει κάτι αξιοπρόσεκτο επιθετικά (ευελπιστούμε να αλλάξει με τον Μπέικον στο παρκέ) αφού λείπουν οι συνεργασίες και οι αυτοματισμοί, ενώ δεν έχει κάνει σε αυτές τις πρώτες υποχρεώσεις του μία υπερβατική νίκη. Την ίδια ώρα, ο Ράντονιτς ακόμα «μαθαίνει» την ομάδα του και δεν έχει κατασταλάξει στο ροτέισον.

Για παράδειγμα, δεν χρησιμοποίησε για πολλή ώρα μαζί στο παρκέ τους Πονίτκα και Γκριγκόνις, δεν έδωσε καθόλου χρόνο στον Άντριους κι ενώ δεν έπαιρνε πράγματα από τους περιφερειακούς του, που είχαν γίνει έρμαιο στις διαθέσεις των Μπράουν και Μπόλντγουιν, ενώ μάλλον… ξέχασε στον πάγκο τον Μαντζούκα (που βοήθησε στο πρώτο μέρος) «αδειάζοντας» από δυνάμεις τον Γουίλιαμς, που αγωνίστηκε για περίπου 35 λεπτά...

Υ. Γ. Το μόνο θετικό είναι ότι «στρώνει» το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού το επόμενο διάστημα, αφού τα 4 από τα 5 προσεχή ματς είναι εντός έδρας με αντιπάλους που θεωρητικά είναι στα… μέτρα του. Μόνο που το θέμα είναι να υπάρξει η απαιτούμενη βελτίωση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x