Γιώργος Πετρίδης

Παναθηναϊκός: Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού

Ο Γιώργος Πετρίδης αναφέρεται στα σφάλματα που έγιναν στο ματς με την Ούνιξ και οδήγησαν τον Παναθηναϊκό σε μία ακόμα ήττα στη φετινή Ευρωλίγκα.

Μετά τη συντριβή στο Βελιγράδι, το εντός έδρας παιχνίδι με την Ούνιξ έμοιαζε για τον Παναθηναϊκό ως μια καλή ευκαιρία για επανεκκίνηση, αφού η ομάδα του Περάσοβιτς δεν… τρομάζει και είναι αρκετά ασταθής μέχρι τώρα.

Αντ’ αυτού, ήρθε μια ήττα που βυθίζει ακόμα περισσότερο στην εσωστρέφεια το «τριφύλλι», που πλέον καλείται να ορθώσει ανάστημα και να αντιδράσει άμεσα, την ώρα που η πίεση αποτελεί έξτρα βαρίδι στα πόδια και στα χέρια των παικτών του Πρίφτη.

Πολλοί θα πουν ότι ο νικητής στην ουσία κρίθηκε από μια φάση, όπως συνέβη και στη Βιτόρια κόντρα στην Μπασκόνια. Οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να πάρουν το πλέον κρίσιμο ριμπάουντ μετά το άστοχο σουτ του Λορέντζο Μπράουν, ο οποίος τιμώρησε τους γηπεδούχους με τη… δεύτερη.

Η τελευταία επίθεση ήταν για τον Παναθηναϊκό, αλλά και πάλι ο Παπαπέτρου αστόχησε σε τρίποντο. Κάτι αντίστοιχο που είδαμε και στο παιχνίδι στο «Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα» δηλαδή. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού… Με λίγα λόγια, το «τριφύλλι» δεν δείχνει να μαθαίνει από τα παθήματά του και πλέον τα άλλοθι (και η υπομονή) εξαντλούνται.

Παναθηναϊκός: Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού

Για την τελευταία φάση γεννιούνται πολλά ερωτήματα. Κυρίως για ποιο λόγο κατέληξε (και κόλλησε) η μπάλα στα χέρια του αρχηγού, που είχε μόλις 2/10 τρίποντα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο κόουτς ανέφερε σε δηλώσεις του ότι είχε σχεδιάσει σύστημα για να αναλάβει την επίθεση ο Μέικον, κάτι που ήταν και το λογικό, αλλά δεν έγινε σε καμία περίπτωση. Ας δεχθούμε την εξήγηση του 53χρονου προπονητή όμως κι ας θεωρήσουμε ότι είναι ευθύνη των παικτών που δεν εκτέλεσαν σωστά όσα του ζητήθηκαν.

Πριν φτάσουμε στην τελευταία φάση του αγώνα, συνέβησαν αρκετά πράγματα. Καταρχάς, είναι δεδομένο ότι η ομάδα του Πρίφτη πήρε καλό βαθμό σε επίπεδο αμυντικής λειτουργίας και προσήλωσης, ωστόσο δεν είχε τον τρόπο να το κεφαλαιοποιήσει και να χτίσει διαφορά, ακόμα κι όταν ξεκίνησε το παιχνίδι με 9-1 στο 5λεπτο. Είναι δεδομένο ότι μια διαφορά +7, +8 για παράδειγμα, θα έμοιαζε με παράσταση νίκης σε ένα τόσο κλειστό ματς.

Από ‘κει και πέρα, είναι σαφές ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα είχε καταφέρει να περιορίσει τους Κάνααν, Χεζόνια και Λορέντζο Μπράουν, που είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της ομάδας από το Καζάν. Μόνο που λογάριαζε χωρίς τον… ξενοδόχο. Και αναφερόμαστε στον «γερόλυκο» Βοροντσέβιτς, ο οποίος έκανε μεγάλη ζημιά και κράτησε όρθια την Ούνιξ στα δύσκολα.

Παναθηναϊκός: Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού

Το ουσιαστικό και εντονότερο πρόβλημα φυσικά εστιάζεται στο κομμάτι της επίθεσης. Οι «πράσινοι» ήταν πολύ στατικοί, δεν κυκλοφορούσαν σωστά την μπάλα και σε αρκετές περιπτώσεις εκτελούσαν υπό την πίεση του χρόνου, εξ ου και τα χαμηλά ποσοστά στα τρίποντα (7/28). Βέβαια, αρκετά σουτ έξω από τα 6,75μ. έγιναν με καλές προϋποθέσεις, αλλά βρήκαν μόνο στεφάνη. Προσθέστε δε, και τα λάθη, που περιορίστηκαν στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα, όμως στο πρώτο 20λεπτο ήταν υπερβολικά πολλά (8) για εντός έδρας αγώνα και στοίχισαν στην ομάδα του Πρίφτη, που έδειχνε να βρίσκει ρυθμό μέσα από την άμυνα.

Το ζήτημα λοιπόν είναι εκτελεστικό και δημιουργικό. Στις 3 τελευταίες ήττες του στην Ευρωλίγκα ο Παναθηναϊκός πέτυχε συνολικά 190 πόντους (63,3 μέσο όρο). Πολύ φτωχό νούμερο… Το συμπέρασμα που βγαίνει, είναι ότι πρέπει άμεσα να αλλάξουν πολλά πράγματα εδώ και να έρθει η βελτίωση που απαιτείται. Δεν πιστεύουμε ότι ο Ερυθρός Αστέρας ή η Ούνιξ έχουν τόσο ποιοτικότερο ρόστερ από το «τριφύλλι».

Κάπως έτσι πήγε στράφι η εξαιρετική εμφάνιση του συγκινητικού Παπαγιάννη, που ώρες-ώρες δείχνει να παλεύει μόνος του (από τη θέση «5») με τα θηρία, με αποτέλεσμα να ξεμένει από δυνάμεις και καθαρό μυαλό στα κρίσιμα σημεία. Είδαμε πάντως ότι όταν τροφοδοτήθηκε σωστά ο 24χρονος σέντερ, δεν είχε… αντίπαλο κάτω από τη ρακέτα.

Επίσης, είναι απορίας άξιο το γεγονός πως δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου ο Φέρελ, ο οποίος αποκτήθηκε για να δώσει διαφορετική διάσταση στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, ειδικά στον επιθετικό τομέα. Την ίδια ώρα, αγωνίστηκε για περίπου 10 λεπτά (ξεκινώντας στην αρχική πεντάδα μάλιστα) ο Μποχωρίδης, που έμοιαζε να βρίσκεται εκτός ροτέισον στην αρχή της σεζόν.

Παναθηναϊκός: Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού

Προφανώς λοιπόν και ο κόουτς Πρίφτης ακόμα «ψάχνεται», όσον αφορά τα κομμάτια που θα συνθέσουν το παζλ που επιθυμεί να μας παρουσιάσει. Μόνο που ο χρόνος τρέχει, οι ήττες στην Ευρωλίγκα διαδέχονται η μία την άλλη και πλησιάζουν τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ καλύτερο μομέντουμ.

Υ. Γ. Με τις αποδοκιμασίες κατά του Χεζόνια, ο κόσμος του «τριφυλλιού» έδειξε ότι δεν μπορεί με τίποτα να του συγχωρέσει τη συμπεριφορά του το καλοκαίρι που μας πέρασε. Απολύτως σεβαστό, αν και ο υποφαινόμενος ήταν αντίθετος με κάτι τέτοιο.

Υ. Γ. 2 Οι παίκτες του Πρίφτη είναι υπερβολικά πιεσμένοι ψυχολογικά κι αυτό φαίνεται από τη γλώσσα του σώματος, αλλά και από το γεγονός πως δημιουργούν σύνθετες καταστάσεις ακόμα και στις πιο απλές κινήσεις τους μέσα στο παρκέ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x