Γιώργος Πετρίδης

Το θετικό δείγμα γραφής του Παναθηναϊκού και… επιτέλους «άσοι»

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Εφές στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος».

Όπως μας αρέσει να λέμε, τα φιλικά είναι μόνο για τους… προπονητές, που δοκιμάζουν πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Άντε και για να απολαύσουν οι φίλαθλοι τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας. Αυτό οφείλουμε να το λέμε τόσο στα «στραβά» αποτελέσματα (όπως ήταν οι ήττες από Καρδίτσα και Σάσαρι), όσο και στα θετικά, όπως ήταν η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Εφές. Οπότε θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις θριαμβολογίες και τα υπερβολικά σχόλια.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι «πράσινοι» παρουσίασαν πολύ καλό πρόσωπο για 25 λεπτά συνολικά και σκόρπισαν χαμόγελα στους περίπου 7.000 φιλάθλους τους, που έφυγαν ικανοποιημένοι από το κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Στο πρώτο ημίχρονο, η ομάδα του Ράντονιτς έβγαλε εξαιρετικές συνεργασίες κι έπαιξε με αυτοπεποίθηση και συγκέντρωση, εκμεταλλευόμενη και τη χαλαρότητα της αντίπαλης άμυνας. Δεν είναι τυχαίο ότι κατέγραψε 10 ασίστ με μόλις ένα λάθος σε αυτό το διάστημα, ενώ είχε και πολύ καλά ποσοστά (15/23 δίποντα, 5/9 τρίποντα). Επίσης, μετρήσαμε 5 δημιουργίες του playmaker της ομάδας (Λι ή Γουόλτερς) με τον εκάστοτε σέντερ που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο παρκέ (Παπαγιάννης ή Γκουντάιτις), οι οποίες οδήγησαν σε καρφώματα ή λέι-απ. Εύκολους πόντους δηλαδή…

Παναθηναϊκός: Το θετικό δείγμα γραφής

Από την άλλη, στην άμυνα οι παίκτες του Παναθηναϊκού έδειξαν διάθεση, είχαν προσήλωση και πίεσαν σωστά πάνω στην μπάλα: έκοψαν τους διαδρόμους προς τη ρακέτα τους και δεν άφησαν πολλά ελεύθερα σουτ στους Τούρκους. Κατάφεραν δε, να βρουν λύση στο πρόβλημα που πήγε να δημιουργήσει ο Κλάιμπερν με τα συνεχόμενα ποσταρίσματά του.

Κι ενώ όλα λειτουργούσαν ιδανικά στο πρώτο μέρος (όπως μαρτυρά και το 51-34), ήρθε το τρίτο δεκάλεπτο να ανατρέψει τα δεδομένα. Οι «πράσινοι» μπλοκαρίστηκαν επιθετικά, άρχισαν τις «σκοτωμένες» επιθέσεις, ενώ… χαλάρωσαν και αμυντικά, με συνέπεια το ψαλίδισμα της διαφοράς.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο ζόρικα στην εκκίνηση της τέταρτης περιόδου, όταν οι πρωταθλητές Ευρώπης πλησίασαν στο -5, με τον Μίτσιτς να κάνει τα… δικά του και να ξεχαρβαλώνει την άμυνα των γηπεδούχων. Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες του Ράντονιτς δεν πανικοβλήθηκαν και δεν σάστισαν. Έβγαλαν άμεσα αντίδραση, θυμήθηκαν τις συνεργασίες και την άμυνα του πρώτου ημιχρόνου και κάπως έτσι απομακρύνθηκαν κι έφτασαν στο τελικό 86-71.

Το συμπέρασμα που βγήκε από το εν λόγω ματς είναι κάτι που άκουγες στα δημοσιογραφικά και στους διαδρόμους του ΟΑΚΑ: πλέον ο Παναθηναϊκός έχει κανονικούς «άσους». Κανονικούς playmaker. Επιτέλους δηλαδή! Κάτι που του έλειψε τόσο πολύ την προηγούμενη διετία. Λι και Γουόλτερς οργανώνουν, μοιράζουν και εκτελούν με συνέπεια, ενώ ειδικά ο πρώτος είναι και εξαιρετικός αμυντικός. Ένα πραγματικό ζιζάνιο για τους αντίπαλους γκαρντ. Πόσο πιο ωραία θα νιώθει και ο Παπαγιάννης ε; Που πλέον έχει πίσω του και έναν παίκτη (Γκουντάιτις) που προσφέρει πολύτιμες ανάσες.

Παναθηναϊκός: Το θετικό δείγμα γραφής

Δημιουργικά και εκτελεστικά δε, περιμένουμε ακόμα καλύτερα πράγματα το επόμενο διάστημα, μόλις ενσωματωθούν στην ομάδα οι Γκριγκόνις και Πονίτκα, που θα δώσουν μια διαφορετική διάσταση στο παιχνίδι του «τριφυλλιού» από το «2» και το «3». Άλλωστε σε αυτούς στηρίζεται πολύ ο Ράντονιτς.

Υπήρχαν και ψεγάδια προφανώς από την εικόνα του Παναθηναϊκού κόντρα στην Εφές. Ο Άντριους ήταν σαν… ψάρι έξω από τα νερά του. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε 0/7 εντός παιδιάς (δέχθηκε 2 τάπες στο πρώτο μέρος) και ήταν φανερά εκτός ρυθμούς. Τουλάχιστον μοίρασε σωστά την μπάλα (4 ασίστ) και απέφυγε τα λάθη.

Αρνητικό επίσης ότι στο κακό διάστημα των «πράσινων» στην τρίτη περίοδο, οι παίκτες του Ράντονιτς έδειξαν ότι ξεσυντονίστηκαν στο αμυντικό σκέλος. Το τονίζουμε αυτό διότι ο Μαυροβούνιος έχει χτίσει (παραδοσιακά το κάνει) μια ομάδα που θα βασίζεται στην πιεστική της άμυνα. Ε εκεί λοιπόν δεν κατάφεραν να σταματήσουν ούτε τις διεισδύσεις του Μίτσιτς (ούτως ή άλλως δεν είναι εύκολο), αλλά ούτε και να περιορίσουν τα σουτ των Τούρκων από την περιφέρεια, αφού είχαν κακές περιστροφές.

Επιπροσθέτως, εντοπίσαμε ένα… κενό πίσω από τον Γουίλιαμς στη θέση «4», κυρίως όσον αφορά τα ποιοτικά λεπτά που θα δίνουν ανάσες στον εξαιρετικό Αμερικανό. Εντούτοις, θα γίνει κίνηση για να αποκτηθεί παίκτης, οπότε θα καλυφθεί.

Παναθηναϊκός: Το θετικό δείγμα γραφής

Κλείνοντας, το πρώτο δείγμα γραφής είναι ενθαρρυντικό για το «τριφύλλι», ωστόσο έχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά του και μεγάλο δρόμο να διαβεί για να αποφύγει τις κακοτοπιές και για να γίνει ξανά ανταγωνιστικός στην Ευρωλίγκα.

Υ. Γ. Άκρως ικανοποιητική η παρουσία του κόσμου, που τίμησε τον αείμνηστο Παύλο Γιαννακόπουλο. Το ΟΑΚΑ αναμένεται να ζήσει μία ακόμα «παναθηναϊκή» βραδιά το Σάββατο.

Υ. Γ. 2 Τα αδέρφια Καλαϊτζάκη δείχνουν έτοιμα να ανταπεξέλθουν στους ρόλους που θα τους ανατεθούν. Τώρα είναι η ευκαιρία τους.

Υ. Γ. 3 Θετικό και το γεγονός πως 6 παίκτες είχαν διψήφιο αριθμό πόντων. Δείχνει ότι δεν στηρίζεται αποκλειστικά στις... ορέξεις και στους «ηρωισμούς» 1-2 παικτών, όπως συνέβαινε πέρσι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x