Βαγγέλης Νεραντζιάς

Για αυτό δεν έκανε την υπέρβαση ο Παναθηναϊκός

Η αλήθεια για τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από την Ρεάλ Μαδρίτης, τα λάθη, τα σκαμπανεβάσματα και αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Γράφει ο Βαγγέλης Νεραντζιάς

Μια χρονιά που πέρασε κυριολεκτικά από… χίλια κύματα ήταν αυτή του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα. Οι πράσινοι ξεκίνησαν με μεγάλες προσδοκίες, βρέθηκαν μια ανάσα από την καταστροφή και τον αποκλεισμό από τα πλέι οφ και στη τελική ευθεία έτρεξαν ένα σερί με υπερβάσεις και έκαναν τον κόσμο τους να πιστέψει στο θαύμα. Σε ότι αφορά τη κατάληξη της σειράς με τη Ρέαλ, εκεί επιβεβαιώθηκε ότι το τριφύλλι δεν ήταν ούτε φέτος έτοιμο για να φτάσει ως το τέλος. Ανεξάρτητα αν –κυρίως στο πρώτο ματς- οι Μαδριλένοι είχαν και τα «κουκούτσια» των ρέφερι.

Ο Παναθηναικός έψαξε χθες ένα μικρό θαύμα κόντρα στους Πρωταθλητές Ευρώπης, υπό την έννοια ότι επιχείρησε να νικήσει με έξι παίκτες τους έντεκα της βασίλισσας καθώς ο Ρέγες κολλάει τα τελευταία ένσημα. Συγκεκριμένα, οι Καλαθης, Παπαπέτρου, Βουγιούκας, Λοτσέσκι, Τόμας και Λάγκφορντ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων όσο άντεξαν κόντρα στην ομάδα του Λάσο, που πήρε βοήθεια από όλους τους παίκτες του. Σημείωση, οι τρεις από αυτούς άνω των 33 χρόνων.

Στον αντίποδα, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, οι Παπαγιάνης, Κιλπάτρικ, Γκιστ και Λεκαβίτσιους δεν βοήθησαν ουσιαστικά, ενώ οι Μήτογλου και Αντετοκούνμπο έπαιξαν από ένα δίλεπτο και είναι άδικο να κριθούν. Έτσι όμως δε γίνεται να αποκλείσεις τη πρωταθλήτρια Ευρώπης και καμία ομάδα κορυφής σε σειρά πέντε αγώνων. Δεν βγαίνουν τα νούμερα και πολλές φορές οι αριθμοί λένε την αλήθεια, κάτι που βρίσκει εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το ζήτημα πλέον είναι το μέλλον της ομάδας και το βασικό ερώτημα, αν είναι μόνο οικονομικό το πρόβλημα, καθώς οι ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Ευρωλίγκα ξοδεύουν σαφώς περισσότερα από τους πράσινους για το ρόστερ τους. Η αλήθεια μοιάζει να βρίσκεται κάπου στη μέση και εξηγούμαστε…

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει να αποκλείστηκε περισσότερο από την έλλειψη βοήθειας των ξένων παικτών του, που θεωρητικά έρχονται να κάνουν τη διαφορά στα κρίσιμα και όχι επειδή δεν τον πήραν από το χεράκι οι Παπαγιάνης και Μήτογλου...

Ας δούμε αναλυτικά τη περίπτωση τους ξεχωριστά, αφού ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι είναι καλοί παίκτες, όμως η κουβέντα γίνεται για το τι πρέπει να συμβεί για να ξαναπρωταγωνιστήσει στην Ευρωλίγκα το τριφύλλι.

Τζέιμς Γκιστ: Όσο κι αν αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση λόγω της πολυετούς παραμονής του στην ομάδα ο Αμερικανός δείχνει να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Είναι 32 ετών αλλά παίζει ως 35αρης, η εικόνα του στη πρώτη φάση του αγώνα με το κόψιμο από τον Ράντολφ προκαλεί θλίψη σε όσους θυμούνται πόσο αθλητικός ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Κιθ Λάγκφορντ: Σπουδαίος παίκτης αλλά φόρεσε με καθυστέρηση τα πράσινα… Οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν μπορούν να στηριχτούν σε έναν παίκτη 35 ετών που χάνει το μισό της σεζόν λόγω τραυματισμών.

Ματ Λοτσέσκι: Πέρσι χρειάστηκε να φτάσουμε στους τελικούς του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό τον Μάιο για να κάνει τα καλύτερά του παιχνίδια, φέτος το έκανε στις 23 Απριλίου με τη Ρεάλ. Επίσης περίπτωση ποιοτικού παίκτη, αλλά πλέον έχει πάρει την κατηφόρα.

Λούκα Λεκαβίτσιους: Τίμιος και επαγγελματίας αλλά μέχρι εκεί. Ο Λιθουανός είναι παίκτης με συγκεκριμένο ταβάνι που προφανώς δεν κάνει για ομάδα που θέλει Final-4. Μετά από μια διετία μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα και είναι ξεκάθαρο ότι με έναν ποιοτικότερο παίκτη στη θέση του θα μιλούσαμε και για άλλον… Καλάθη.

Σον Κιλπάτρικ: Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για καλό παίκτη, αλλά αν συνυπολογίσουμε τα χρήματα που δαπάνησε ο Παναθηναϊκός(120 χιλ. δολάρια τον μήνα, συν την εφορία)τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι πράσινοι δεν πήραν τα αναμενόμενα. Με λίγα λόγια τα στοιχεία που δίνει ο πρώην παίκτης των Νετς μπορεί να τα δώσει και ένας παίκτης που δεν κοστίσει 1.5 εκατ.

Ο μοναδικός ξένος που αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία και ήταν ο πιο σταθερός μέσα στη σεζόν είναι ο Ντεσόν Τόμας, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο νέος προπονητής και τι γνώμη θα έχει για τον Αμερικανό φόργουορντ.

Συμπερασματικά ο ελληνικός κορμός υπάρχει και δεν είναι το πρόβλημα, αλλά για να γίνει η υπέρβαση θα πρέπει το καλοκαίρι να γίνει πολύ προσεκτική επιλογή στις μεταγραφές. Ταυτόχρονα, θα είναι καλό ο Καλάθης να κριθεί όταν θα έχει ισάξιους συμπαραστάτες στα γκάρντ, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες ομάδες που πρωταγωνιστούν. Αλλά αυτή είναι μια κουβέντα που θα ανοίξει με την ολοκλήρωση του φετινού πρωταθλήματος και την τελικά κατάληξη στο θέμα του προπονητή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x