sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Γιούρι Λοντίγκιν: Από το Νευροκόπι και το Μουντιάλ μέχρι τα 10 εκατ. ευρώ και τον Παναθηναϊκό!

Ο Παναθηναϊκός κάνει δικό του τον Γιούρι Λοντίγκιν και το sport-fm.gr θυμάται την διαδρομή του 32χρονου τερματοφύλακα, από το Νευροκόπι και την Ξάνθη, μέχρι το Μουντιάλ και τη Λεωφόρο.

Γιούρι Λοντίγκιν: Η ιστορία του παίκτη του Παναθηναϊκού

Μετά από μια εξαιρετική σεζόν με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννενα, που οδήγησε τους Ηπειρώτες στα playoffs της Super League 1, ο Γιούρι Λοντίγκιν εξαργύρωσε τις εμφανίσεις του, έπεισε το Παναθηναϊκό για τις δυνατότητές του και υπογράφει για δύο χρόνια στους «πράσινους».

Ο Ελληνορώσος τερματοφύλακας μπήκε για τα καλά στο μάτι του «τριφυλλιού» στα φετινά παιχνίδια κόντρα στην ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με κορυφαίο highlight τις τρεις τρομερές επεμβάσεις στη Λεωφόρο μέσα σε ένα λεπτό. Στα 32 του πλέον έχει καταφέρει να ζήσει μια ονειρεμένη ποδοσφαιρική ζωή που θα ζήλευαν αρκετοί, όμως όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά είναι έτοιμη να συνεχιστεί σε έναν προορισμό που μοιάζει το ιδανικό περιβάλλον.



Γεννημένος το 1990 στη Σοβιετική Ένωση από Ρώσο πατέρα και Πόντια μητέρα, ήρθε πιτσιρικάς στην Ελλάδα και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στο χωριό της μητέρας του και τον Ακρίτα Νευροκόπιου. Μια μικρή επιστροφή στη Ρωσία «διέκοψε» για λίγο την πορεία του με το άθλημα, όμως μετά από ένα χρόνο ήταν και πάλι εκεί. Το καλοκαίρι του 2006 και σε ηλικία 16 ετών, η Ξάνθη ήταν αυτή που διέκρινε το ταλέντο του και τον πήρε στις ακαδημίες της, με σκοπό να επενδύσει πάνω του. Ο Εορδαϊκός του έδωσε την ευκαιρία να ντεμπουτάρει επαγγελματικά στην τότε Football League και οι εμφανίσεις του (μεταξύ των οποίων μια κόντρα στον ΠΑΟΚ για το Κύπελλο), του έδωσαν το εισιτήριο της επιστροφής για τα Πηγάδια, αφού στο μεταξύ δεν έπεισε την Σπάρτακ Νάλτσικ όπου και δοκιμάστηκε.

Η γεμάτη χρονιά με 24 συμμετοχές κάτω από τα δοκάρια της Ξάνθης και οι διακρίσεις με την Εθνική Ελλάδος Κ21, τράβηξαν το βλέμμα της οικονομικά άνετης Ζενίτ, που δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να βγάλει 800.000 ευρώ από τα ταμεία της και να τον κάνει δικό της. Οι πέντε χρονιές που βρέθηκε στην Αγία Πετρούπολη είχαν πολλές διακυμάνσεις. Άρχισε… μυθικά με 127 συμμετοχές στις τρεις πρώτες σεζόν, με αποκορύφωμα ότι σύμφωνα με το Transfermarkt, η χρηματιστηριακή του αξία έφτασε τον Ιούνιο του 2015 τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ρεκόρ! Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν καλά, αφού οι εγχώριες απώλειες τίτλων και κάποιες άτυχες ατομικές στιγμές, τον έβαλαν σε μια δύσκολη φάση, χάνοντας την φανέλα του βασικού.

Γιούρι Λοντίγκιν: Η ιστορία του παίκτη του Παναθηναϊκού

Στο μεταξύ, κατά την πρώτη του χρονιά στη Ζενίτ και ενώ οι περισσότερες ελληνικές ομάδες δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως τον έχασαν μέσα από τα χέρια τους, ήρθε το «πλήγμα» για την Εθνική ομάδα. Ο Φερνάντο Σάντος τον κάλεσε τον Μάιο του 2013, ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκε στα παιχνίδια εκείνο το διάστημα, μένοντας στον πάγκο. Έτσι, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, αρνήθηκε τη νέα κλήση στη «γαλανόλευκη», εξασφάλισε την υπηκοότητα και χρίστηκε διεθνής με τη Ρωσία του Φάμπιο Καπέλο! Συνολικά κατέγραψε 11 συμμετοχές, ενώ αν και δεν αγωνίστηκε, ήταν μέλος της αποστολής για το Μουντιάλ του 2014 και το Euro του 2016, όμως ήταν άτυχος αφού βρέθηκε… πίσω από τον τρομερό Ακινφέεφ της ΤΣΣΚΑ.

Οι μέρες του στη Ζενίτ έδειχναν ότι δεν είναι πολλές και κάπως έτσι, τον Ιανουάριο του 2019, μετά από 5,5 χρόνια με ένα Πρωτάθλημα (2014-2015), ένα Κύπελλο (2015-2016) και δύο Σούπερ Καπ Ρωσίας (2015, 2016), άφησε το… δεύτερο σπίτι του και ήρθε ξανά στην χώρα μας, για λογαριασμό του Ολυμπιακού με τη μορφή δανεισμού. Τα δύσκολα δεν είχαν τελειώσει όμως αφού η παρουσία του Σα τον «ανάγκασε» να γράψει μόλις τρεις συμμετοχές, με τη μια να συνοδεύεται από τον οδυνηρό αποκλεισμό κόντρα στη Λαμία. Το τέλος από τον Πειραιά ήρθε άμεσα, όπως και η λύση της συνεργασίας με την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης. Εκεί που οι… μισές σεζόν σε Γκαζιαντέπ και Άρσεναλ Τούλα έδειχναν επικίνδυνες ακόμα για την καριέρα του, ήρθε το «χέρι σωτηρίας» από τον ΠΑΣ!

Γιούρι Λοντίγκιν: Η ιστορία του παίκτη του Παναθηναϊκού

Υπό τις οδηγίες του Αργύρη Γιαννίκη πρώτα καθιερώθηκε κάτω από τα δοκάρια της ομάδας των Ιωαννίνων, ενώ τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, με τον Ηρακλή Μεταξά στον πάγκο, βοήθησε τους Ηπειρώτες να κάνουν το βήμα παραπάνω, πιστεύοντας έστω και αν στο τέλος δεν τα κατάφεραν, στο όνειρο της Ευρώπης. Τελικός απολογισμός 50 συμμετοχές με 20 clean sheets και το… διαβατήριο για μια νέα μεγαλύτερη πρόκληση πήγε στα χέρια του! Αν και ακούστηκε για αρκετές ομάδες, ο Παναθηναϊκός το κάνει δικό του, όπως πρώτος μετέδωσε ο bwinΣΠΟΡ FM 94,6 και πλέον περιμένουμε να τον δούμε εν δράση!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x