Πόλο

Ζερδεβάς στο sport-fm.gr: «Το σύστημά μας είναι ο ένας για τον άλλον και όλοι μαζί για την Ελλάδα»

Το «μυστικό» της Εθνικής ομάδας πόλο των Ανδρών αποκάλυψε στο sport-fm.gr o Μάνος Ζερδεβάς, ο οποίος ανέφερε ως παράπονό του τη χαμηλή προβολή του αθλήματος.

«Ο ένας για τον άλλον και όλοι μαζί για την Ελλάδα». Αυτό είναι, σύμφωνα με τον Μάνο Ζερδεβά, το σύστημα της Εθνικής ομάδας πόλο των Ανδρών, το οποίο και εφάρμοσε πιστά στο Προολυμπιακό τουρνουά του Ρότερνταμ.

Εξαργυρώνοντάς το με την τρομερή πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, για την οποία μίλησε στο sport-fm.gr ο διεθνής τερματοφύλακας. Ο 24χρονος κίπερ του Ολυμπιακού τόνισε τον ενθουσιασμό του, παραδεχόμενος πως δεν έχει καταλάβει ακόμα το τι έχει συμβεί ακριβώς. Εκφράζοντας, ωστόσο και το παράπονό του για τη χαμηλή προβολή που έχει το άθλημα στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε τις βλέψεις της Εθνικής για ένα μετάλλιο, θέτοντας ως μίνιμουμ στόχο -βάσει των δυνατοτήτων της- τα ημιτελικά. Αποκαλύπτοντας τον φόβο του για το αν θα είναι όλοι απόλυτα υγιείς εν όψει της διοργάνωσης, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναλυτικά, ο Μάνος Ζερδεβάς μίλησε στο sport-fm.gr και στον Μανώλη Μουσουράκη για:

-τα συναισθήματά του για την πρόκριση και την παρθενική παρουσία του με την Εθνική στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο: «Νιώθω τεράστια χαρά, ευγνωμοσύνη και ανακούφιση. Καθώς και ενθουσιασμό και ανυπομονησία για τη διοργάνωση που έρχεται. Δύο μέρες μετά την πρόκριση, νομίζω ότι δεν έχω καταλάβει ακόμα τι έχει συμβεί, το πώς πήραμε την πρόκριση και το τι έχουμε καταφέρει. Είναι όλα πολύ πρωτόγνωρα και πολύ φρέσκα».

-τη δυσκολία του επιτεύγματος λόγω των μηνών απραξίας, καθώς και το μυστικό της επιτυχίας: «Το γεγονός ότι έχει σταματήσει αυτήν την περίοδο το ελληνικό πρωτάθλημα και λόγω του ότι η Εθνική ομάδα -παρόλο που είχε κοινή προετοιμασία με τις άλλες ομάδες- δεν είχε πολλούς αγώνες αυτή τη χρονιά, σίγουρα ήταν εις βάρος μας. Νομίζω ότι το μυστικό σε αυτούς τους αγώνες -με τόσο μεγάλο στρες και κούραση- ήταν η ομαδικότητα και η θέληση. Κατά κύριο λόγο τον πιο σημαντικό παράγοντα για να έρθει αυτή η πρόκριση, τον έπαιξε η προσήλωση στον στόχο και η ομαδικότητα».

-για τις διαχρονικές επιτυχίες της Εθνικής ομάδας (16η συνολικά και 11η διαδοχική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες): «Οι υποδομές είναι στημένες σωστά. Η ελληνική υδατοσφαίριση δείχνει ότι κάνει σωστή δουλειά και γι' αυτό βρίσκεται κάθε φορά στη μεγαλύτερη διοργάνωση. Το ότι δεν παίρνει την απαραίτητη διαφήμιση, είναι επειδή δεν υπάρχει και τόσος πληθυσμός που ασχολείται με το άθλημα αυτό. Παρόλα αυτά και με τα λίγα άτομα έχει καταφέρει να πάρει τις σερί προκρίσεις».

-το αν έχει παράπονο για την προβολή που έχει το άθλημα: «Νομίζω ότι δεν αναλογεί η διαφήμιση του αθλήματος με τις επιτυχίες. Αυτό είναι όντως ένα παράπονο που έχω και εγώ και οι συμπαίκτες μου. Διότι, αδιαμφισβήτητα έχουμε φέρει αρκετές επιτυχίες και διαδοχικές προκρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες τα τελευταία χρόνια και παρόλα αυτά δεν έχουμε ούτε την αντάξια προβολή ούτε αντάξιους μισθούς με τα υπόλοιπα αθλήματα. Που δεν αντιλέγω ότι μπορεί να φέρνουν επιτυχίες και εκείνα. Όμως δεν έχουν την ίδια προβολή με το πόλο».

-το τρομερό comeback στον προημιτελικό με τη Γαλλία: «Η ομάδα έχει πολλή ποιότητα και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Έχει παίκτες υψηλού επιπέδου και παίκτες που έχουν παίξει πολλά χρόνια μαζί. Οπότε, το να βρισκόμαστε μέσα στο παιχνίδι είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει, όπως είπα και πριν για την ομαδικότητα. Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που βρίσκεσαι πίσω στο σκορ και υπό αγχώδεις συνθήκες, εμπιστεύεσαι το σύστημα και το σύστημα της δική μας ομάδας είναι να παίζουμε ο ένας για τον άλλον και όλοι μαζί για την Ελλάδα. Δεν σταματήσαμε να πιστεύουμε στους εαυτούς μας και στο τι είχαμε ετοιμάσει για εκείνον τον αγώνα. Κι ας είχαμε μείνει πίσω στο σκορ από μία ομάδα που, κακά τα ψέματα, τα τελευταία χρόνια έχουμε δείξει ότι είναι κάτω από εμάς».



-το πώς αισθάνεται ένας παίκτης όταν καθίσταται κομβικός για τη χώρα του (όπως εκείνος κόντρα στη Γαλλία): «Προσωπικά το να αγωνίζομαι με το εθνόσημο μού δίνει τρομερή ώθηση και ενέργεια μέσα στον αγώνα και το έχω πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι αγωνίζομαι και εκπροσωπώ τη χώρα μου. Μου φαίνεται τιμητικό και γι' αυτό νομίζω ότι η απόδοσή μου είναι διαφορετική σε συλλογικούς αγώνες και σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά. Γενικότερα το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό για έναν αθλητή που εκπροσωπεί τη χώρα του, καθώς έχει τα βλέμματα όλων των Ελλήνων πάνω του αλλά και επειδή ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους Έλληνες για να εκπροσωπήσει τη χώρα του».

-τον χαμένο τελικό με το Μαυροβούνιο: «Σίγουρα είχε διαδικαστικό χαρακτήρα ο τελικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι τον αφήσαμε να περάσει ως αγώνας. Το είδαμε σαν ένα επίσημο φιλικό και εννοείται πως θέλαμε να κερδίσουμε και γι' αυτό υπήρχαν οι πανηγυρισμοί και το αντίστοιχο πάθος, ανεξάρτητα αν το αποτέλεσμά του δεν θα μας επέφερε κάτι. Τώρα για τις τακτικές, τα συστήματα και το τι προέκυψε μέσα στον αγώνα νομίζω είναι περιττό να μιλήσουμε. Ήταν ένα παιχνίδι δικό μας. Δείξαμε ότι το ματς του ομίλου με το Μαυροβούνιο που χάσαμε 8-4 ήταν μία κακή εμφάνιση για εμάς και ότι ο τελικός έδειξε το πραγματικό μας πρόσωπο απέναντι σε μία τόσο δυνατή ομάδα όπως το Μαυροβούνιο».

-τον όμιλο των Ολυμπιακών Αγώνων και τον στόχο της Εθνικής: «Δεν στέκομαι στο ποιες ομάδες θα είναι στον όμιλο, αλλά στο πόσο έτοιμοι θα είμαστε εμείς να αντιμετωπίσουμε τον οποιονδήποτε. Είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η μεγαλύτερη διοργάνωση που μπορεί να αγωνιστεί ένας αθλητής και ο καθένας θα ήθελε να πάει όσο πιο έτοιμος γίνεται. Γι' αυτό και εμείς έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη. Ξέρουμε τις δυνατότητες της ομάδας και πιστεύω ότι απλά η συμμετοχή σε μία τέτοια διοργάνωση δεν είναι αρκετή για μία ομάδα όπως η Ελλάδα. Πιστεύω πως η διάκριση που μπορεί να έρθει από την ομάδα μας είναι είτε ένα μετάλλιο είτε τουλάχιστον η συμμετοχή στα ημιτελικά και θα δώσουμε το 100%, προκειμένου να το καταφέρουμε».

-το αν υπάρχει άγχος ή φόβος -λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού- εν όψει της παρουσίας τους στο Τόκιο: «Γενικότερα στην Εθνική δεν υπάρχει. Ωστόσο, σίγουρα είναι περίεργες οι συνθήκες που επικρατούν και ειδικά όταν πας σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση που θα υπάρχουν αθλητές από όλον τον κόσμο είναι ένα ερωτηματικό το πώς θα είναι οργανωμένη η διοργάνωση. Το πώς θα προστατεύσει όλους τους αθλητές. Επειδή είναι επικίνδυνο ακόμα και να αποκλειστείς λόγω του ιού. Προσωπικά, εμένα με τρομάζει και σίγουρα πρέπει να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα και από εμάς πριν πάμε στη διοργάνωση, αλλά και εκεί πέρα. Πριν πάμε στη διοργάνωση θα απομονωθούμε, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χάσουμε κάποιον από εμάς για τη διοργάνωση. Σίγουρα, και εμείς ως αθλητές θα προσέχουμε τους εαυτούς μας. Δεν γνωρίζω το πώς θα είναι οργανωμένα τα πράγματα εκεί, ωστόσο σίγουρα οι Ιάπωνες είναι έτσι ως λαός που όλα θα είναι αρκετά οργανωμένα».

-την άδεια της ΓΓΑ για επανεκκίνηση σε αρκετές αθλητικές δραστηριότητες όπως το πόλο: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για το άθλημά μας ότι ξεκινάμε και πάλι. Πολλοί αθλητές το περίμεναν, όπως και εμείς. Είναι η δουλειά μας και είχαμε μείνει πολύ καιρό εκτός αγώνων. Κάτι, το οποίο σημαίνει ότι έχουμε χάσει και από αγωνιστικό ρυθμό. Μόνο χαρούμενοι μπορούμε να είμαστε για το γεγονός ότι ξανανοίγουν οι πισίνες και σίγουρα αυτό βοηθάει και την Εθνική ομάδα και όλους τους αθλητές της».

Διαβάστε ακόμα:


Πέτερς στο sportfm.gr: «Δεν μπορούσα να κόψω τον Βρουσάι - Ο Παυλίδης θα παίξει σε μεγάλη ομάδα»

Διούδης στο sport-fm.gr: «Λείπει η Ευρώπη από τον Παναθηναϊκό, τα πάντα για το Κύπελλο»

Καπίνο στο sport-fm.gr: «Σημαντικό για το μέλλον μου να μείνω μακριά από την Ελλάδα»

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x