sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Από τον Μπάνον στον Λόρενς: Οι Ιρλανδοί που έπαιξαν στην Ελλάδα

Οι Ιρλανδοί της… Ελλάδας. Το sport-fm.gr σας υπενθυμίζει ενόψει της αναμέτρησης στην OPAP Arena τους ποδοσφαιριστές από το «Σμαραγδένιο Νησί» που έχουν αγωνιστεί στα μέρη μας.

Οι Ιρλανδοί που έχουν παίξει στην Ελλάδα. Η γαλανόλευκη φιλοξενεί στην OPAP Arena τους πράσινους για τα προκριματικά του Euro 2024 και το sport-fm.gr βρήκε τους ποδοσφαιριστές από το «Σμαραγδένιο Νησί» που έχουν αγωνιστεί στη χώρα μας.

Από τον Μπάνον έως τον Λόρενς και την πιο πρόσφατη περίπτωση του Στόουκς

Πολ Μπάνον (ΠΑΟΚ και ΑΕΛ) 1987-89
Βρέθηκε στα μέρη μας για δύο σεζόν ο τότε 31χρονος επιθετικός. Αρχικά στον ΠΑΟΚ, στον οποίο ήταν ένας από τους δύο ξένους που είχε ο «δικέφαλος του Βορρά» τη σεζόν 1987-88. Ο άλλος ήταν ο Σέρβος, Νίκολα Νίκιτς. Στους Θεσσαλονικείς, στους οποίους ήρθε έπειτα από μία σεζόν στην Μπρέντα, ενώ προηγουμένως είχε αγωνιστεί σε αρκετά κλαμπ στο Νησί (σε Νότιγχαμ Φόρεστ, Καρλάιλ και Μπρίστολ Ρόβερς μεταξύ άλλων), πραγματοποίησε 20 συμμετοχές, τις οποίες συνδύασε με 9 γκολ. Έκανε ντεμπούτο με γκολ κόντρα στην ΑΕΚ μπροστά σε 40.000 κόσμο στην Τούμπα, ισοφαρίζοντας σε 1-1, ενώ το παιχνίδι έληξε 2-2. Έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη των φίλων του ΠΑΟΚ το γεγονός ότι άνοιξε το σκορ στο 6-1 επί του Ολυμπιακού στις Σέρρες στις 6 Δεκεμβρίου 1987. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στην ΑΕΛ, πραγματοποιώντας 11 συμμετοχές και τις συνόδευσε με 3 γκολ. Στο φινάλε αγωνίστηκε στην πατρίδα του με Κορκ Σίτι και Κομπχ Ράμπλερς.

Ντόμινικ Φόλεϊ (Εθνικός) 1998-99
Ο Εθνικός αναζητούσε τη σεζόν 1998-99 τρόπους για να ξεκολλήσει από τον πάτο της Α’ Εθνικής και η περίπτωση του τότε 32χρονου επιθετικού με θητεία -μεταξύ άλλων- σε Γουλβς, Γουότφορντ και Νοτς Κάουντι. Η εκκίνησή του δεν ήταν απλώς ενθαρρυντική, αλλά εντυπωσιακή, καθώς στο ντεμπούτο του έκανε χατ-τρικ στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Βέροια, αλλά δεν απέτρεψε την ήττα (4-3), αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Αγωνίστηκε σε έξι ματς ακόμα, αλλά δεν κατάφερε να πετύχει ούτε γκολ, κατά σειρά απέναντι σε ΟΦΗ (1-3), Πανηλειακό (1-1), Προοδευτική (0-0), Εθνικό Αστέρα (1-2), ΠΑΟΚ (0-0) και Ιωνικό (1-2). Ακολούθησαν 11 αγώνες, στους οποίους ήταν εκτός ομάδας και οι Πειραιώτες γνώρισαν ισάριθμες ήττες. Ο Εθνικός με μόλις 8 βαθμούς συγκομιδή αποχαιρέτησε την πρώτη κατηγορία στο τέλος της σεζόν.

Ίαν Ντέιλι (Άρης) 2009-10
Άγουρος τότε ποδοσφαιρικά ήρθε στα μέρη μας σε ηλικία μόλις 19 ετών ο μεσοεπιθετικός, Ίαν Ντέιλι. Ο Άρης (επί Μαζίνιο αρχικά και Κούπερ στη συνέχεια), για τον οποίο ήρθε στα μέρη μας το καλοκαίρι του 2009, αποτέλεσε την πρώτη επαγγελματική του στέγη, καθώς προηγουμένως είχε βρεθεί στα τμήματα υποδομής της Μάντσεστερ Σίτι (με ανάλογη παρουσία σε όλες τις εθνικές ομάδες της Ιρλανδίας) έπειτα από εκείνα των Broadford Rovers και Home Farm. «Είναι φανταστικό αυτό το οποίο ζω», δήλωσε λίγο μετά τη θερμή υποδοχή των φίλων του Άρη και συμπλήρωσε: «Έχω έρθει σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ελλάδα. Είχα πληροφορηθεί για τους παθιασμένους οπαδούς του Άρη και τώρα το ζω. Ανυπομονώ να αγωνιστώ με τη φανέλα του Άρη μπροστά σε αυτό τον κόσμο. Δεν φοβάμαι τον συναγωνισμό». Εν τέλει έπαιξε σε 8 μόλις ματς (δύο μόλις ως βασικός) με τους «κίτρινους» και την επόμενη σεζόν μετακινήθηκε στην Ισπανία για την Κάντιθ.


Λίαμ Λόρενς (ΠΑΟΚ) 2012-14
Τον απέκτησε ο ΠΑΟΚ επί Γιώργου Δώνη το καλοκαίρι του 2012 μετά από δύο περίπου σεζόν στην Πόρτσμουθ. Το συμβόλαιό του 30χρονου τότε μέσου ήταν διάρκειας δύο ετών και αγωνίστηκε με τα ασπρόμαυρα για 1,5 σεζόν. Η παρθενική του χρονιά στην ομάδα είχε θετικό πρόσημο, πραγματοποιώντας 36 συμμετοχές, με 4 γκολ και 9 ασίστ, ενώ στη δεύτερη κινήθηκε σε ρηχά νερά, καθώς δεν έδεσε τόσο με τον Χουμπ Στέφενς. Έκανε μόλις 8 συμμετοχές (2 μόλις ως βασικός) με μία ασίστ, ενώ στο δεύτερο μισό έπαιξε ως δανεικός στην Μπάρνσλεϊ της Championship. Στο φινάλε της αγωνιστικής περιόδου αποχαιρέτησε τον ΠΑΟΚ, στον οποίο το highlight του ήταν το εντυπωσιακό γκολ στο 4-1 επί του Άρη, με τον ίδιο να ανοίγει το σκορ στο 12’, στην πρώτη του χρονιά με τον «δικέφαλο του Βορρά». Το 2017 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση μετά από βραχυχρόνια θητεία στη Ράσαλ Ολίμπικ της National League.


Άντονι Στόουκς (Απόλλων Σμύρνης) 2017-18
Σύντομο ήταν το πέρασμά του από τα μέρη μας. Ο Άντονι Στόουκς βρέθηκε για λιγότερο από έξι μήνες στην Ελλάδα, με τον Απόλλωνα Σμύρνης να προχωράει στην απόκτησή του τον Φεβρουάριο του 2018, στην προσπάθεια ενίσχυσής του με σκοπό την παραμονή του στη Σούπερ Λίγκα. Είχε μείνει ελεύθερος από την Χιμπέρνιαν λίγες ημέρες πριν. Ο 29χρονος επιθετικός έκανε 4 συμμετοχές δίχως να σκοράρει, ενώ προηγουμένως πραγματοποίησε 21 εμφανίσεις με 11 γκολ και 4 ασίστ με την ομάδα της Σκωτίας. Πάντως, ο Απόλλων Σμύρνης έμεινε στην κατηγορία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x