sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ιωνικός 2022/23: Με ταπεινότητα για το… βήμα παραπάνω!

Ο Ιωνικός μπαίνει με… φόρα, πολλές δυνατότητες αλλά και ταπεινότητα στη νέα σεζόν, έχοντας στραμμένο το βλέμμα του και στο βήμα παραπάνω. Το προφίλ των Νικαιωτών.

Με… φόρα από πέρυσι θα επιδιώξει να μπει στη νέα σεζόν ο Ιωνικός. Αν μην τι άλλο, οι «κυανόλευκοι» πραγματοποίησαν ονειρικό φίνις: Αφενός έμειναν στην κατηγορία (στην πρώτη τους παρουσία σ' αυτήν, ύστερα από 14 χρόνια). Αφετέρου -παίζοντας εντυπωσιακό ποδόσφαιρο- εξασφάλισαν την πρώτη θέση στα playouts, σημειώνοντας και μια σειρά από ρεκόρ!

Το χαρακτηριστικό -πέρα από τη μαχητικότητα- που στη Νίκαια θέλουν σίγουρα να διατηρήσουν, είναι εκείνο της ταπεινότητας. Κάτι, φυσικά, που έχει σημειωθεί πολλάκις. Πρώτος τους στόχος, η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής. Ωστόσο, από εκεί και πέρα, υπάρχουν και οι βλέψεις για το βήμα παραπάνω. Συγκεκριμένη θέση δεν έχει «κυκλωθεί», ούτε όμως και κάποιο ταβάνι. Εξάλλου, όλα κυλούν βάσει ενός πλάνου πενταετίας που… βλέπει ακόμα και Ευρώπη.



Στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας παρέμεινε ο Δημήτρης Σπανός (με κάποιες προσθαφαιρέσεις στο τιμ του), ο οποίος θα φορά για τρίτη σερί σεζόν την προπονητική φόρμα του Ιωνικού. Εκείνος τον ανέβασε κατηγορία, αυτός ήταν που έβαλε και τη «σφραγίδα» για τα όσα ωραία έδειξε πέρυσι εντός αγωνιστικού χώρου το σύνολό του. Στο πλευρό του παραμένει η διοίκηση Τσιριγώτη, η οποία φροντίζει να καλύψει όσες ανάγκες έχει η ομάδα του.

Συνολικά έγιναν δώδεκα μεταγραφές το φετινό καλοκαίρι. Μία εξ αυτών βέβαια, αφορά και τον MVP της περασμένης σεζόν στη Λίγκα, Αίας Άοσμαν, ο οποίος -μόλις δύο μήνες μετά την αποχώρησή του για την Άδανα Ντεμίρσπορ- επέστρεψε στις τάξεις των «κυανόλευκων». Ωστόσο, η ομάδα της Νίκαιας είχε κινηθεί ήδη ταχύτατα και είχε καλύψει το κενό του με τη «βόμβα», Χαβιέ Μεντόσα, με τον Ιωνικό πλέον να έχει δύο σπουδαία «όπλα» στη φαρέτρα του.



Θετικό για τον Δημήτρη Σπανό ότι διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο κορμός της περασμένης σεζόν. Παρέμειναν οι έμπειροι παίκτες του ρόστερ (Τσιγκρίνσκι, Ρομαό, Κάνιας) όπως και οι σταθερές «Χουτεσιώτης», «Μύγας», «Βαλεριάνος», «Μάντζης». Ο Ζινεντίν Μασάς μετακόμισε ως ελεύθερος από τη Νάπολι και μπορεί να αποδειχθεί… έξυπνη βόμβα, ενώ μένει να φανεί το πώς θα καλυφθεί το κενό που άφησε η αποχώρηση του Ρεϊνάλντο Λένις. Υπάρχει η σκέψη να παίζει ως δεύτερος επιθετικός και ο Άοσμαν, ενώ θα αποκτηθεί σίγουρα ακόμα ένας χαφ. Παραμένει «σφιχτό» το ρόστερ, το οποίο αυτή τη στιγμή αριθμεί 22 ποδοσφαιριστές.

Τι έκανε το καλοκαίρι (0Ν-1Ι-4Η): Δεν τα πήγε καλά στα φιλικά προετοιμασίας του από άποψη αποτελεσμάτων ο Ιωνικός. Ωστόσο, μόνο δικαιολογία δεν αποτελεί το γεγονός ότι -όντως- στη Νίκαια, βλέπουν αυτές τις αναμετρήσεις κυρίως ως ευκαιρία για να βελτιωθούν (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κρατούν και τα αρνητικά). Εξάλλου, από τη μία δεν είχαν πάει και πολύ καλύτερα στους περυσινούς φιλικούς αγώνες (με τη γνωστή -πολύ καλή- συνέχεια). Από την άλλη, υπήρξαν και παιχνίδια που οι Νικαιώτες έδειξαν πράγματα παρά τις ήττες, όπως κόντρα σε Λεβαδειακό (στο επιθετικό κομμάτι) και Άρη. Επίσης, για τα παραπάνω πρέπει να σημειωθεί και η σχετική… λειψανδρία που υπήρχε στο ξεκίνημα της προετοιμασίας (και στα πρώτα φιλικά).

Εάν μπορούσε να καταγραφεί ένα αρνητικό από τα μέχρι στιγμής ματς, παρότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, είναι το ότι οι «κυανόλευκοι» δέχτηκαν αρκετά γκολ από γεμίσματα.

Τα αποτελέσματα: Άρης-Ιωνικός (2-0), Βόλος-Ιωνικός (2-1), Λεβαδειακός-Ιωνικός (2-1), Ιωνικός-Ατρόμητος (2-2), Λαμία-Ιωνικός (1-0).



ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ:



ΗΡΘΑΝ: Φαμπιέν Αντούνες (Παναιτωλικός), Γιώργος Σερβιλάκης (Εργοτέλης), Αρμάντο Περλέσι (Τρίκαλα), Χαβιέ Μεντόσα (Παναιτωλικός), Νίκος Ιωαννίδης (Απόλλων Σμύρνης), Ζιντεντίν Μασάς (Νάπολι), Σωτήρης Κοκκίνης (Εργοτέλης), Ρέτζι Οφόσου (Μπούρσασπορ), Χρήστος Ελευθεριάδης (Λαμία), Φεντερίκο Μίλο (Αλντοσίβι), Χρήστος Ιωαννίδης (Τρίκαλα), Αίας Άοσμαν (Άδανα Ντεμίρσπορ).



ΕΦΥΓΑΝ: Αίας Άοσμαν (επέστρεψε), Ρεϊνάλντο Λένις, Ντάλσιο, Ροτζέριο Τουράμ, Σαλβαδόρ Σάντσες, Γιάννης Κιάκος, Νίκος Βαφέας, Τζέρσον Καμπράλ, Λευτέρης Ματσούκας, Γιάννης Γκοτσούλιας, Θεοδόσης Μαχαίρας, Ρικάρντο Βαλέντε, Βούλνετ Μπάσα, Κρίστιαν Ρόκου.

ΣΥΝ



Σημαντικό για κάθε ομάδα να ξεκινά με τον ίδιο προπονητή τη νέα σεζόν. Όταν φυσικά έχει δείξει και κάποια πράγματα. Ο Δημήτρης Σπανός όχι μόνο το έχει κάνει, αλλά επί της ουσίας (όπως σημειώθηκε και παραπάνω) φέρει τη σφραγίδα των όσων παρουσιάζει ο Ιωνικός εντός αγωνιστικού χώρου. Τόσο σε τακτικό κομμάτι (έχει αγωνιστική ταυτότητα και μάλιστα πολύ καλή η ομάδα του), όσο και σ' εκείνο του χαρακτήρα και της προσωπικότητας που βγάζει το σύνολό του. Αποτελεί και τη νέα σεζόν το μεγάλο «όπλο» του κλαμπ, το οποίο την περασμένη σεζόν τον στήριξε και στο κακό διάστημα της ομάδας.



Από εκεί και πέρα, στα θετικά του Ιωνικού είναι ότι διατήρησε τον κορμό του σε επίπεδο βασικής ενδεκάδας. Θα υπάρχει ομοιογένεια. Παρέμεινε η εμπειρία, πραγματοποιήθηκαν ενέσεις ποιότητας, ενώ και οι περισσότεροι εκ των παικτών που αποκτήθηκαν είναι γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας.

Έχει αναφερθεί πολλάκις, αλλά είναι η αλήθεια: Εκ των «όπλων» του Ιωνικού θα είναι ο χαρακτήρας του. Η μαχητικότητά του, το ίδιο του το «DNA». Την περασμένη σεζόν οι «κυανόλευκοι» δεν παράταγαν τα ματς, όταν βρίσκονταν πίσω στο σκορ. Με το ίδιο… μαχαίρι στα δόντια αναμένεται να μπουν και φέτος. Όλα τα παραπάνω έρχονται να κουμπώσουν με το πλάνο πενταετίας που υπάρχει στο κλαμπ και το οποίο υλοποιείται βήμα-βήμα. Φαίνεται πως υπάρχει σχέδιο. Πολύ σημαντικό στοιχείο.

ΠΛΗΝ



Ο Ιωνικός έδειξε τα… δόντια του στα playouts. Η ομάδα νικούσε σχεδόν στο… αυτόματο (λόγω της εξαιρετικής δουλειάς που είχε γίνει, καθώς και τη στόχευσης για φορμάρισμα στο φινάλε της σεζόν). Ωστόσο, στη Νίκαια γνωρίζουν ότι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο οι αντίπαλοί τους θα είναι ακόμα πιο «υποψιασμένοι» φέτος.

Επίσης, η αλήθεια είναι ότι ο Ιωνικός έχει αρκετά δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή. Σύμφωνοι, όλοι παίζουν με όλους. Ωστόσο, δεν είναι και λίγο τα τέσσερα από τα έξι πρώτα σου ματς να τα δίνεις εκτός έδρας και μάλιστα τα τρία εξ αυτών κόντρα σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Τέλος, μένει να φανεί το πώς θα καλυφθεί το κενό του Ρεϊνάλντο Λένις. Ένας παίκτης που στην αρχή φαινόταν έξω από τα νερά του. Εν συνεχεία όμως απογειώθηκε με το 3-5-2 του Δημήτρη Σπανού, αποτελώντας καταλυτικό παράγοντα στο άμεσο παιχνίδι της ομάδας. Υπάρχει η σκέψη να βοηθήσει και ο Άοσμαν σ' αυτήν τη θέση. Από εκεί και πέρα, βρίσκουμε ορισμένα... κενάκια και σε άλλες θέσεις, σε συμπληρωματικό επίπεδο όμως. Και πέρυσι προέκυψε το ίδιο θέμα στον Ιωνικό. Τότε έδειξε να μπορεί να τα καλύψει εκ των έσω.

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ (3-5-2): Χουτεσιώτης – Ρομαό, Τσιγκρίνσκι, Μίλο – Μύγας, Κάνιας, Μασάς, Μεντόσα, Βαλεριάνος – Άοσμαν, Μάντζης (Ν. Ιωαννίδης).

Βάση του συνόλου του Δημήτρη Σπανού θα παραμείνει το 3-5-2, ωστόσο στα βασικά σχέδια θα είναι και το 4-2-3-1 (4-3-3).

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Δημήτρης Σπανός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x