Κώστας Κετσετζόγλου

Η ΑΕΚ της χαράς και της θλίψης…

Η ΑΕΚ με Ατρόμητο και η ΑΕΚ με τον Άρη, αλλά και οι επιλογές του Μανόλο Χιμένεθ, που όταν πάει κόντρα στις αρχές του το πράγμα στραβώνει. Γράφει ο Κώστας Κετσετζόγλου.

Όταν ο Μανόλο πάει κόντρα στις αρχές που ο ίδιος μας έχει μάθει τα πράγματα συνήθως στραβώνουν. Αποδείχτηκε μεγάλο λάθος το 3-5-2 που επέλεξε απέναντι σε μια ομάδα που έπαιζε 4-2-3-1 κι έναν προπονητή που πάντα χτυπάει τις αδυναμίες του αντιπάλου. Ο Μανόλο πέρυσι χρησιμοποίησε το 3-5-2 αυστηρά στα ματς που ο αντίπαλος έπαιζε κι αυτός το ίδιο. Ακόμη και σε ματς που δεν χρειαζόταν η αμυντική τριάδα και το πλήρωσε σε κάποια όμως ακόμη και σε ντέρμπι που έκριναν το πρωτάθλημα και που εξυπηρετούσε το Χ δεν επέλεξε το 3-5-2.

Όσο καλά κι αν πήγε την Τρίτη η ΑΕΚ κάνοντας το καλύτερο φετινό της παιχνίδι δεν είχε καμία σχέση ο αγώνας με τον Ατρόμητο με αυτόν του Χαριλάου για να δικαιολογεί την ίδια εντεκάδα και το ίδιο σχήμα. Δεν είναι φάρμακο για πάσα νόσον και πάσα μαλακίαν και χθες φάνηκε από τα πρώτα λεπτά. Παρότι η ΑΕΚ γλύτωσε στο πρώτο μισάωρο από τύχη κυρίως και τον Μπάρκα ο Μανόλο αποφάσισε να αλλάξει την διάταξη μετά το 1-0 παρότι ο Παντελίδης από το πρώτο λεπτό χτυπούσε στοχευμένα τις αδυναμίες. Η ισορροπία δεν κράτησε πολύ. Και στο δεύτερο ημίχρονο χάθηκε η μπάλα.

Αλλά και όλα σωστά να τα έκανε ο κόουτς δεν νομίζω πως θα είχε η ΑΕΚ καμία τύχη. Η εικόνα όλων των ποδοσφαιριστών σε σύγκριση με τους αντιπάλους τους θλίψη. Ήταν λάθος να παίξουν οι ίδιοι 11, ήταν λάθος η αρχική διάταξη και η προσέγγιση όμως δεν δικαιολογείται αυτή θλίψη. Θα πρέπει όλοι να ντρέπονται σε προσωπικό επίπεδο. Και βέβαια αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από αποτυχημένη η επιλογή να μην αποκτηθεί ένα αριστερό μπακ έστω δανεικός ή έστω ένα αριστεροπόδορα στόπερ που να μπορεί να παίξει και αριστερό μπακ. Η ομάδα ουσιαστικά δεν έχει πάρει τίποτα από την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου αφού ο Κρίστιτσιτς δεν έχει μπει και αντί για άλλο ένα χαφ κι άλλο ένα εξτρέμ υπέγραψαν νέα συμβόλαια και επανήλθαν ο Σιμόες και ο Μπακασέτας που ήταν βέβαια στην ομάδα όταν διαμορφώθηκε η διαφορά των 14 βαθμών χωρίς να έχουν φυσικά την ευθύνη αλλά ούτε να μπορέσουν να την αποτρέψουν.

Η ΑΕΚ έχει κάνει πολλά λάθη φέτος, την ευθύνη την μεγαλύτερη την έχει η διοίκηση όπως την έχει και για τα καλά που έχουν γίνει και πέρυσι και γενικότερα. Όμως τώρα αυτή είναι η ομάδα και αυτός ο προπονητής. Δεν αλλάζει τίποτα εκτός αν αποφασιστεί τελικά να γίνει αποδεκτός και ο Λαμπρόπουλος και να υπογράψει νέο συμβόλαιο. Όμως δεν είναι δυνατόν να περιμένει κάποιος ότι αυτό θα μεταμορφώσει την ΑΕΚ. Ούτε μπορεί να υπάρξει ομάδα σοβαρή που να πιστεύει ότι θα παίξει μόνο τα τρία ματς του κυπέλλου, αν πάει τελικό, και στο πρωτάθλημα θα παρουσιάζει εικόνα όπως στο Χαριλάου ή με τον Απόλλωνα ή στο δεύτερο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό. Αυτά. Δεν έχεις να πεις πολλά, η ανάλυση δυστυχώς είναι πανεύκολη. Δικαιολογίες υπάρχουν αλλά είναι ντροπή να τις ψάχνεις αντί να προσπαθείς να τιμήσεις την φανέλα που φοράς.

Στο μπάσκετ η ΑΕΚ έπαιξε σαν πρωταθλήτρια κόσμου και στην Ελλάδα. Απέναντι στην ομάδα που ανέβηκε για να την… δυσκολεύει, τον πολύ καλό Προμηθέα, η ομάδα του Μπάνκι λίγο πριν τους αγώνες της χρονιάς, μέχρι τους… επόμενους, εναντίον του ΠΑΟΚ στο πρώτο από τα δύο βήματα μέχρι το f4 ξεπέρασε και το πιο αισιόδοξο σενάριο. Με τον Ντούσαν Ελ Σιντ να παίζει κουτσαίνοντας για την ομάδα της ζωής του, με τον Τσαλμπούρη να σφίγγει κι αυτός τα δόντια, με τον… πολυτραυματία Ξανθόπουλο να μην μπορεί να βοηθήσει και να πατήσει καλά και βέβαια με μόνιμο απόντα τον έναν από τους 3 σέντερ του καλοκαιρινού σχεδιασμού τον Καββαδά… Με όλα αυτά τα προβλήματα η ΑΕΚ όπως πάντα δεν έψαξε δικαιολογίες αλλά λύσεις. Με τους πιο έμπειρους, τον συγκλονιστικό Ματσιούλις και τον Τζέιμς, να μπαίνουν μπροστά και όλους να δίνουν ότι είχαν με σοβαρότητα και πάθος μετά το πρώτο πεντάλεπτο που και οι δύο ομάδες κακοποίησαν το μπάσκετ η ΑΕΚ πήρε μπροστά και έμεινε με το πόδι κολλημένο στο γκάζι μέχρι το τέλος. Με πάνω από 5000 κόσμο στις εξέδρες να δημιουργούν φανταστική ατμόσφαιρα και να φεύγουν από το γήπεδο χαρούμενοι. Γεμάτοι. Το γράφω εδώ και χρόνια. Όσοι πάμε περνάμε καλά. Και όσο γινόμαστε περισσότεροι περνάμε ακόμη καλύτερα.

Η ομάδα έδειξε έτοιμη για τα δύο μεγάλα ματς με τον ΠΑΟΚ. Η Πυλαία πάει για sold out μετά από χρόνια, η οικογένεια Σαββίδη θα είναι στο γήπεδο, οι παίκτες πήραν κάποια φράγκα και βέβαια απέναντι τους είναι η ΑΕΚ πράγμα που τους κάνει πάντα τσαντισμένους για δικούς τους ψυχολογικούς λόγους. Και βέβαια υπάρχει και μια πολύ καλή ομάδα, ομάδα προπονητή όπως είναι και η ΑΕΚ. Θα είναι μεγάλο ματς. Αλλά στο ΟΑΚΑ θα είναι μεγαλύτερο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x