sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τα 10+1 ματς Κριστιάνο Vs Μέσι που έγραψαν ιστορία (vids)

Είναι γεγονός! Κριστιάνο Ρονάλντο και Μέσι θα βρεθούν στον ίδιο αγωνιστικό χώρο 2,5 χρόνια μετά την τελευταία τους αναμέτρηση.

Έχουν περάσει λίγα λεπτά μετά την επικράτηση της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Champions League του 2018 επί της Λίβερπουλ και οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του 13ου βαρύτιμου τροπαίου έχουν μόλις αρχίσει. Με την επιβλητική εμφάνιση του Γκάρεθ Μπέιλ που είχε περάσει ως αλλαγή, οι Μαδριλένοι έχουν φτάσει στην τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση, αλλά ακόμα κι αυτό το επίτευγμα πέρασε σε δεύτερη μοίρα λόγω των δηλώσεων του Κριστιάνο Ρονάλντο.

«Ήταν πολύ ωραίο που έπαιξα για τη Ρεάλ, θα δώσω μια απάντηση τις επόμενες ημέρες στους οπαδούς. Έχουμε γράψει ιστορία και το μέλλον ενός ποδοσφαιριστή δεν είναι το ίδιο σημαντικό. Tις επόμενες μέρες θα μιλήσω», είχε πει ο σούπερ-σταρ, προαναγγέλοντας ουσιαστικά την ολοκλήρωση της θητείας του στους Ισπανούς, κάτι που αυτομάτως σήμαινε ότι ήταν άγνωστο το πότε θα ξαναμοιραστεί τον ίδιο αγωνιστικό χώρο με το αντίπαλον δέος του, Λιονέλ Μέσι. Με άλλα λόγια, μπορεί ήδη να είχαμε δει την τελευταία τους μονομαχία, χωρίς να το γνωρίζουμε.

Ίσως να ακούγεται έως και «μελό», αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι ποτέ στο παρελθόν δύο παίκτες που για πολλούς είναι οι κορυφαίοι στα χρονικά του αθλήματος δεν βρέθηκαν τόσες πολλές φορές στο ίδιο γήπεδο, τότε αντιλαμβάνεται κανείς το ιστορικό της υπόθεσης.

Αθροιστικά, Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν αναμετρηθεί 35 φορές. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τρία ματς, όταν ο Πορτογάλος ήταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι άλλα δύο σε εθνικό επίπεδο, σε φιλικούς αγώνες της εθνικής Πορτογαλίας κόντρα στην εθνική Αργεντινής το 2011 και το 2014. Όλες οι υπόλοιπες συναντήσεις τους είναι στα «κλάσικο», Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα, για πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League. Η μερίδα του λέοντος ανήκει στον Αργεντινό. Ο σούπερ-σταρ της Μπαρτσελόνα μετρά 16 νίκες, έναντι 10 του Πορτογάλου, ενώ 9 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Τελικά, η κληρωτίδα του Champions League για τους ομίλους του 2020 έκανε μία χάρη στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, αφού φρόντισε να διασταυρώσει εκ νέου τους δρόμους των δύο παικτών, χαρίζοντας άλλη μία αναμέτρηση αν και η αποψινή ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους, το μόνο που θα κρίνει, είναι η πρωτιά στον όμιλο και τίποτα σπουδαιότερο. Έστω και με το… ζόρι, ο αρχηγός των Καταλανών παρέμεινε στους «μπλαουγράνα», ο Κριστιάνο δεν αποχωρεί (ακόμα) από το Τορίνο και έχοντας αναρρώσει πλήρως από τον κορωνοϊό (αιτία που τον ανάγκασε σε απουσία στον πρώτο αγώνα στην Ιταλία), όλα είναι έτοιμα στη… σκηνή για ακόμα μία παράσταση.

Χωρίς κόσμο για πρώτη φορά, αλλά ακόμα κι έτσι το αποψινό ματς ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους, είναι ιστορικό, καθώς πρόκειται για το πρώτο συναπάντημα των δύο έπειτα από 2,5 χρόνια (6 Μαΐου το τελευταίο παιχνίδι) και κανείς δεν ξέρει αν θα είναι και το τελευταίο.

Αξίζει, λοιπόν, να θυμηθούμε τις 10+1 πιο ιστορικές αναμετρήσεις των δύο παικτών, που έχουν κατακτήσει μαζί 11 «Χρυσές Μπάλες», κατέχοντας περίπου το 33% των συνολικών βραβεύσεων.

1.Η πρώτη τους φορά

Η πρώτη αναμέτρηση των δύο παικτών ήταν στις 23 Απριλίου του 2008 στο «Καμπ Νόου», όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν το θεωρητικό φαβορί κόντρα στο σύνολο του Φρανκ Ράικαρντ, αφού η Μπαρτσελόνα δεν έπειθε αγωνιστικά και ετοιμαζόταν για την εποχή χωρίς τον Ολλανδό στον πάγκο της. Την ίδια περίοδο η Γιουνάιτεντ εκτός από τον Κριστιάνο, είχε τον Ρούνεϊ στην καλύτερη αγωνιστική του κατάσταση, τον Τέβες, τον Σκόουλς, τον Νάνι και φυσικά τον Ράιαν Γκιγκς, αλλά και τον… Ζεράρ Πικέ στον πάγκο της. Αποτέλεσμα 0-0, με τον Κριστιάνο να χάνει πέναλτι μόλις στο 3’. Ο Μέσι φορούσε ακόμα το «19» και αντικαταστάθηκε στο 61’ για να περάσει ο Μπόγιαν.



2.Το πρώτο του Μέσι

Μέσι και Κριστιάνο έχουν τεθεί αντιμέτωποι σε τελικό Champions League το 2009, με την Μπάρτσα πλέον να είναι για τα καλά ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, μην αφήνοντας περιθώριο αμφισβήτησης για την ανωτερότητά της. Αντίπαλός της η Γιουνάιτεντ στη Ρώμη, με τους Καταλανούς να επικρατούν με σχετική άνεση 2-0. Ο Μέσι διαμορφώνει το τελικό σκορ και καταγράφει με κεφαλιά το πρώτο γκολ στην άτυπη μεταξύ τους μάχη.



3.Γκολ εσύ, γκολ εγώ σε εθνικό επίπεδο!

Λίγοι είναι αυτοί που θυμούνται την πρώτη αναμέτρηση των δύο σε εθνικό επίπεδο στις 9 Φεβρουαρίου του 2011. Ήταν ένα φιλικό ματς ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Αργεντινή στη Γενεύη, στο οποίο οι «αλμπισελέστε», επικράτησαν 2-1 με πέναλτι του Μέσι στο 90’. Ο Κριστιάνο είχε ισοφαρίσει σε 1-1 στο 21’ και αντικαταστάθηκε στο 61’, με τον Ντάνι Καρβάλιο να παίρνει τη θέση του. Σε αυτό το ματς είχαν παίξει οι Πόστιγκα, Αλμέιδα και Μασάδο.



4. To πρώτο… goal/goal σε «κλάσικο»

Ο Ζοσέ Μουρίνιο προσπαθεί με όλους τους τρόπους να καλύψει το χάντικαπ της Ρεάλ έναντι της Μπαρτσελόνα, αποστολή που δεν είναι καθόλου εύκολη. Στις 16 Απριλίου του 2011 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» οι «μερένχες» μένουν με 10 παίκτες στο 51’ λόγω αποβολής του Αλμπιόλ και ο Μέσι ανοίγει το σκορ με πέναλτι. Ωστόσο, ο Κριστιάνο με δικό του πέναλτι στο 82’ ισοφαρίζει σε 1-1, «σφραγίζοντας» το πρώτο G/G των δύο παικτών σε συλλογικό επίπεδο.



5. Ο Κριστιάνο έκρινε τον τίτλο

Οι μάχες ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης έχουν πάρει… φωτιά και ο τελικός του Copa Del Rey στις 20 Απριλίου του 2011, αποτελεί μια προπονητική εποποιία του Ζοσέ Μουρίνιο που καταφέρνει να κρατήσει στο μηδέν τη «μηχανή» του Γκουαρδιόλα και παράλληλα για πρώτη φορά, όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει, βάζει τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην κορυφή της επίθεσης. Ο τελικός οδηγείται στην παράταση και από ασίστ του Ντι Μαρία και μαγική κεφαλιά του Κριστιάνο το τρόπαιο πάει στους Μαδριλένους.



6. Το πρώτο σόου του Μέσι στο «Μπερναμπέου»

Τα «κλάσικο» έχουν γίνει πολεμικά, ειδικότερα και λόγω Μουρίνιο, αλλά στις 27 Απριλίου του 2011 για τον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Μέσι βάζει για πρώτη φορά στην καριέρα του την υπογραφή του στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Η Μπαρτσελόνα επικρατεί 2-0, ο Αργεντινός βάζει και τα δύο γκολ, αλλά το δεύτερο έχει μείνει στην ιστορία, αφού εξέθεσε όλη την άμυνα των Μαδριλένων και στο τέλος «ζωγράφισε» τον Κασίγιας.



7. Το «calma» του Κριστιάνο

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πολύ κοντά στην κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος το 2012, τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία της επιτυχία στον θεσμό. Στις 21 Απριλίου του 2012 φιλοξενείται από την Μπαρτσελόνα για την 35η αγωνιστική και με νίκη «σφραγίζει» τον τίτλο. Με γκολ του Σάντσες στο 70’, οι Καταλανοί ισοφαρίζουν σε 1-1, αλλά τρία λεπτά αργότερα «μιλάει» ο Κριστιάνο. Με εξαιρετικό πλασέ νίκησε τον Βαλντές και τότε κάνει τον περίφημο πανηγυρισμό «calma» σε 100.000 φίλους των γηπεδούχων. Πρώτη νίκη του Μουρίνιο στο «Καμπ Νόου» και πρώτο γκολ του Κριστιάνο σε αυτό το γήπεδο για το πρωτάθλημα.

8. Πρώτη φορά από δύο

Η εποχή Πεπ Γκουαρδιόλα έχει «κλείσει» και έχει αναλάβει ο Τίτο Βιλανόβα. Για την 7η αγωνιστική του 2012/13 (7/10/12), η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι δύο ομάδες μένουν στο 2-2, με τους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο να πετυχαίνουν και τα δύο γκολ για την ομάδα τους, κάτι που είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που συμβαίνει. Highlight το γκολ του Μέσι που διαμόρφωσε το 2-1 με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ.



9. To πρώτο και μοναδικό χατ-τρικ

Στις 23 Μαρτίου του 2014, η Ρεάλ Μαδρίτης του Κάρλο Αντσελότι υποδέχεται την προβληματική Μπαρτσελόνα του Τάτα Μαρτίνο. Στην πρώτη θέση οι Μαδριλένοι, στην τρίτη οι Καταλανοί σε μια χρονιά που τελικά το πήρε η καλύτερη και από τις δύο ομάδες, Ατλέτικο Μαδρίτης. Η Μπαρτσελόνα επικρατεί σε ένα εντυπωσιακό «κλάσικο» 4-3, με τον Μέσι να φτάνει σε χατ-τρικ με δύο πέναλτι. Με πέναλτι είχε σκοράρει νωρίτερα και ο Κριστιάνο. Πρόκειται για το μοναδικό χατ-τρικ που έχει καταγραφεί σε αγώνα μεταξύ των δύο.



10. Η φανέλα του Μέσι

Ζιντάν στη μία άκρη του πάγκο, Λουίς Ενρίκε από την άλλη και για την 33η αγωνιστική, η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στις 23 Απριλίου του 2017. Τρελό ματς. Άνοιξε το σκορ η Ρεάλ, το γύρισε η Μπαρτσελόνα με γκολ των Μέσι και Ράκιτιτς και «καπάκι» οι γηπεδούχοι μένουν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Σέρχιο Ράμος. Παρά το γεγονός αυτό, η Ρεάλ στο 85’ ισοφάρισε με τον Χάμες, ωστόσο στο 93’ ο Μέσι με πλασέ πετυχαίνει το δεύτερο του γκολ διαμορφώνοντας το 3-2. Τότε βγάζει τη φανέλα του και τη δείχνει σε όλο το «Μπερναμπέου» σε έναν από τους εμβληματικούς πανηγυρισμούς του Αργεντινού.



10+1. Η απάντηση του Κριστιάνο

Δεν πρόκειται για κάποιο τρομερής σημασίας ματς, αφού ανέκαθεν οι τελικοί του Σούπερ Καπ, είχαν και μία δόση φιλικών προετοιμασίας, όσο διεξάγονταν το καλοκαίρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πρώτο τελικό τον Αύγουστο του 2017 στο «Καμπ Νόου» ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε μπει ως αλλαγή. Ωστόσο, απέκτησε δική του σελίδα στην ιστορία, όταν ο Πορτογάλος πέτυχε ένα απίστευτο γκολ για το 1-2 (τελικό σκορ 1-3) και στη συνέχεια έβγαλε τη φανέλα του, δείχνοντάς την στο «Καμπ Νόου». Πιθανότατα, ήθελε να τη δείξει μόνο στον Μέσι, αφού ήταν πανηγυρισμός-απάντηση στην κίνηση του Αργεντινού.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x