sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Κωνσταντέλιας εκτοξεύεται γιατί -φέτος- συνδυάζει την ποιότητα με την ουσία

Η μαγεία του Γιάννη Κωνσταντέλια στο 4-0 του ΠΑΟΚ κόντρα στον Ολυμπιακό αποτυπώνει όσα θέλει ο Ραζβάν Λουτσέσκου από εκείνον: Ουσία, αρχικά, και στοιχεία από το απαράμιλλο ταλέντο του.

Πέντε λεπτά. Τόσα χρειάστηκε ο Γιάννης Κωνσταντέλιας για να μαγνητίσει, ξανά, όλα τα βλέμματα του ελληνικού ποδοσφαίρου πάνω του, μετά την ασύλληπτη ενέργειά στο 4-0 του ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» κόντρα στον Ολυμπιακό. Μια ατομική προσπάθεια που δείχνει με πειστικό τρόπο, για μια ακόμη φορά, ότι αυτό το παιδί αποτελεί ό,τι πιο ξεχωριστό έχει βγάλει το ποδόσφαιρο στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ ουδείς γνωρίζει ποιο είναι το ταβάνι του, καθώς η εξέλιξη που παρουσιάζει από τη στιγμή που ενσωματώθηκε στο βασικό κορμό των «ασπρόμαυρων» είναι εντυπωσιακή.

Πρώτος από όλους, ο Ραζβάν Λουτσέσκου, δείχνει ποσό ιδιαίτερος είναι ο 20χρονος με τον τρόπο που τον μεταχειρίζεται, καθώς σε μια ομάδα που έχει πολλές απαιτήσεις και στόχους, εκείνος προσπαθεί να εξελίξει τόσο τον ΠΑΟΚ, όσο και τον Κωνσταντέλια. Και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι, αφενός γιατί μια κακή περίοδο με άσχημα αποτελέσματα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, αφετέρου διότι, ως γνωστών και με βάση την πορεία του Ρουμάνου όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα, ο Λουτσέσκου δεν είναι ένας προπονητής που περιμένει νέους παίκτες να προσαρμόζονται στον πρωταθλητισμό, αλλά προτιμά να χτίζει ομάδες με ποδοσφαιριστές «ψημένους», οι οποίοι ενσωματώνονται άμεσα στα «θέλω» του και παίρνει γρήγορα τα στοιχεία που θέλει από εκείνους. Χαρακτηριστική απόδειξη για τα παραπάνω, οι ηλικίες των παικτών του ρόστερ του «δικέφαλου του Βορρά» τις σεζόν 2017/18, 2018/19, στις οποίες κατέκτησε ένα αήττητο πρωτάθλημα και δυο κύπελλα.

Ωστόσο, η ποιότητα του Κωνσταντέλια φαίνεται πως αλλάζει ακόμα και τον ιδιόρρυθμο Λουτσέσκου, όμως, κάτι τέτοιο ισχύει και από την αντίθετη πλευρά. Ο νεαρός από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν παρουσιάζεται σε τακτικό επίπεδο αρκετά βελτιωμένος, αλλά κυρίως ο τεχνικός του ΠΑΟΚ θέλει να βλέπει από εκείνον καλύτερη λήψη αποφάσεων στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που ο παρορμητισμός και η θέληση για κάτι φαντεζί οδηγούσαν τον 20χρονο σε μια τρύπα στο νερό.
Κωνσταντέλιας: Εκτοξεύεται γιατί -φέτος- συνδυάζει την ποιότητα με την ουσία
Έτσι, φέτος ο μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ φαίνεται αρκετά βελτιωμένος, όχι στο 100% φυσικά, στις τελικές του αποφάσεις, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να συνδυάζει στο παιχνίδι τόσο το ατομικό του ταλέντο, όσο και την ουσία στις προσπάθειες του που τον κάνουν απόλυτα απαραίτητο για το «δικέφαλο του Βορρά». Μάλιστα, οι αριθμοί έως τώρα αποτελούν «σύμμαχο» ενώ μόλις ολοκληρώθηκε το 1/3 της σεζόν. Πέρσι μέτρησε τρία γκολ και έξι ασίστ σε 37 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ φέτος σε 19 παιχνίδια έχει ξεπεράσει τον αριθμό τερμάτων του (4) και έχει δυο ασίστ, οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι περισσότερες.

Τα σημάδια για την αλλαγή σε επίπεδο λήψης αποφάσεων του Έλληνα μεσοεπιθετικού είχαν φανεί από νωρίς φέτος, αφού εκείνος καθάρισε την πρώτη πρόκριση του καλοκαιριού με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Αρχικά, η τρομερή ενέργειά του που οδήγησε στο αυτογκόλ για το 3-1, ενώ στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων συνεργάστηκε υπέροχα με τον Τσιγγάρα και τελείωσε ψύχραιμα τη φάση για το τελικό 4-1.
Κωνσταντέλιας: Εκτοξεύεται γιατί -φέτος- συνδυάζει την ποιότητα με την ουσία
Μάλιστα, στα Γιάννενα και στο σημαντικό «διπλό» με 3-1, που ήταν ο πρωταγωνιστής του ματς, έσπασε και ένα στόχο για πρώτη φορά στην καριέρα του. Να πετύχει δυο τέρματα σε ένα ματς, τα οποία ήρθαν από τη σωστή αντίληψη και εκτέλεση στην προσπάθειά του. Στο πρώτο γκολ διαβάζει το λάθος του Κλέιμαν, έχει επίγνωση του χώρου που είναι και παρά τον τρόπο που του έρχεται η μπάλα καταφέρνει να τη στείλει στα δίχτυα, ενώ στο δεύτερο έχει κουβαλήσει την μπάλα όσο χρειάζεται και βάζει τα σωστά φάλτσα, κάνοντας το ιδανικό πλασέ για το 2-1 που απλοποίησε τα δεδομένα στη νίκη των «ασπρόμαυρων».

Ωστόσο, το ματς που καταδεικνύει ότι ο Κωνσταντέλιας ακόμα μαθαίνει και κάνει τα λάθη, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να φανεί καθοριστικός είναι στη Σκωτία απέναντι στην Αμπερντίν. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ασύλληπτη ενέργεια στο πρώτο ημίχρονο, στην οποία με έναν εξαιρετικό ελιγμό πάτησε στην περιοχή των Σκωτσέζων, πέρασε όποιον έβλεπε μπροστά του, αλλά η μπάλα στο σουτ που επιχείρησε σταμάτησε στο δοκάρι, μια εκτέλεση που θα μπορούσε να είναι ασφαλώς πιο δυνατή και αποφασιστική.


Λίγο αργότερα, πάλι με εξαιρετική ατομική ενέργεια ο 20χρονος πέρασε εύκολα κάθε σκωτσέζικο εμπόδιο, έφτασε μόνος του με τον πανύψηλο, Ρόος, αλλά επέλεξε να τον κρεμάσει, κάτι που αποδείχθηκε εύκολο έργο για τον τερματοφύλακα της Αμπερντίν. Όμως, ο Κωνσταντέλιας στο ίδιο ματς έχει καταλάβει ότι πρέπει να επεξεργάζεται οπτικά το χώρο πριν εκτελέσει και είναι αυτός που δίνει το έναυσμα για τη μεγάλη ανατροπή, καθώς στο 2-1 οδηγεί υπέροχα την μπάλα και την κατάλληλη στιγμή μοιράζει στον Ντεσπόντοφ που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο Λουτσέσκου τον εμπιστεύεται να τον περάσει στο ματς, αφού ξέρει ότι είναι πολύτιμος στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του. Το ταλέντο του ΠΑΟΚ από την πλευρά του προχωράει στο έργο τέχνης του 0-3, σε μια φάση που συνδυάζει την ποιότητα με την ουσία, αφού προτιμά να μην εκτελέσει, αλλά να γυρίσει στον Οζντόεφ που βλέπει καλύτερα την εστία του Πασχαλάκη.

Ο Κωνσταντέλιας υπό τις οδηγίες του απαιτητικού από εκείνον Λουτσέσκου εξελίσσεται σε κάθε ματς πνευματικά, αλλά και σε επίπεδο νοοτροπίας και σκέψης, με τον οργανισμό του ΠΑΟΚ να δείχνει ότι έχει την ικανότητα να εκτοξεύσει τη χρηματιστηριακή του αξία σε νούμερα που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ από Έλληνα παίκτη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x