Η «παράσταση» των τριών full-backs της Λεβερκούζεν στη νίκη τίτλου επί της Μπάγερν Μονάχου έχει τη σφραγίδα του Τσάμπι Αλόνσο.

Όπως ο Γκουαρδιόλα έφερε στο προσκήνιο το ποδόσφαιρο κυριαρχίας, όπως ο Κλοπ δίδαξε την επανάκτηση της μπάλας αμέσως μόλις χαθεί η κατοχή της, έτσι ο Ισπανός συνάδελφος ανεβάζει level τη θέση του πλάγιου αμυντικού.

Μόνο που στη φιλοσοφία του Αλόνσο δεν υπάρχει ο παραπάνω όρος. Η ενδεκάδα του απαρτίζεται από κεντρικούς αμυντικούς και πλάγιους χαφ που στο «ρεπερτόριο» έχουν τόσο αμυντικογενείς, όσο και επιθετικογενείς αρετές. Επειδή ακριβώς Γκριμάλντο, Φρίμπονγκ και Στάνισιτς έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και ικανοποιούν στον απόλυτο βαθμό το πλάνο του άλλοτε μέσου της Λίβερπουλ, εκείνος τους αξιοποιεί πια ως «playmakers».



Η αήττητη για 31 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις Λεβερκούζεν, έναν μακριά από το ρεκόρ της Μπάγερν Μονάχου του Χάνσι Φλικ, έχει «όπλο» τα πρόσωπα στις δύο πτέρυγες. Αυτοί είναι που «ρυθμίζουν» τις κινήσεις των υπόλοιπων παικτών και κρατούν σε ισορροπία το σύνολο, ανάλογα την κατάσταση.

«Γνωρίζαμε πότε ήταν η κατάλληλη στιγμή να πιέσουμε, πότε να περιμένουμε τον αντίπαλο όταν είχαμε και όταν δεν είχαμε στην κατοχή μας τη μπάλα», ανέλυσε απλούστατα τον θρίαμβο επί της μόνιμης πρωταθλήτριας Γερμανίας, ο Τσάμπι Αλόνσο.

Η ισορροπία σε όλες τις γραμμές περιόρισε τους Βαυαρούς σε μόλις τρία σουτ στο πρώτο ημίχρονο, τη χαμηλότερη επίδοση την τρέχουσα σεζόν, ενώ έδωσε τη δυνατότητα στους τρεις προαναφερθέντες full-backs να εφαρμόσουν άρτια το σχέδιο. Κίνηση του Στάνισιτς στο δεύτερο δοκάρι για το 1-0, συνδυασμός του Γκριμάλντο με τον Τέλλα για 2-0 και υποδειγματικά ταχύτατη αντεπίθεση στο φινάλε του αγώνα για το γκολ του Φρίμπονγκ ανεξάρτητα από την ανυπεράσπιστη εστία που είχε αφήσει πίσω του ο Νόιερ.



Ειδικά ο 28χρονος Ισπανός παίρνει τον τίτλο της πιο «value for… no money» μεταγραφής, αφού αποκτήθηκε ως ελεύθερος το περασμένο καλοκαίρι και μετράει 10 γκολ και 11 ασίστ! Αριθμοί εντυπωσιακοί για μη επιθετικό ποδοσφαιριστή. Σε αυτούς προσθέστε τα οκτώ γκολ και τις 10 ασίστ του 23χρονου Ολλανδού. Οι δυο τους είναι «μέσα» στα 29 από τα 93 φετινά τέρματα των «ασπιρίνων». Το 1/3 δηλαδή των συνολικών γκολ της Λεβερκούζεν προέρχονται από τους δύο πλάγιους αμυντικούς!



Η φιλοσοφία του 42χρονου προπονητή έχει «σήμα κατατεθέν» το build up και στις δύο πτέρυγες «παίζεται» όλο το παιχνίδι. Από εκεί περνάει η μπάλα, εκεί γίνονται οι περισσότεροι συνδυασμοί για να ξεκινήσει μία οργανωμένη επίθεση.

Μεγάλη ομοιότητα με το στυλ της Λίβερπουλ του Κλοπ. Εδώ εντοπίζεται η βασική αιτία που ο Αλόνσο έχει περίοπτη θέση στη λίστα των υποψήφιων αντικαταστατών του Γερμανού. Ο αγώνας με την Μπάγερν Μονάχου αποτέλεσε το «crash test» στο οποίο υπεβλήθη άτυπα ο Ισπανός από τους διοικούντες των «κόκκινων» και πήρε άριστα.

Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x