sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Αυτή είναι η Γιουνάιτεντ που προσπαθεί να φτιάξει ο Ράνγκνικ

Μπορεί να προπόνησε μόλις 45 λεπτά τη νέα του ομάδα, αλλά ο Ραλφ Ράνγκνικ παρουσιάστηκε αποφασισμένος από την πρώτη μέρα να περάσει τη δική του φιλοσοφία στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η νέα ομάδα του Ράνγκνικ

Με το που έγινε γνωστό ότι ο Ραλφ Ράνγκνικ θα αναλάβει τα ηνία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ως υπηρεσιακός προπονητής, οι απορίες και τα ερωτήματα που προέκυψαν ήταν πολλά και αυτά είχαν να κάνουν στο κατά πόσο τα χνώτα του υπάρχοντος ρόστερ θα μπορούσαν να ταιριάξουν με τον «πατέρα» του λεγόμενου «gegenpressing».

Για την ακρίβεια το μεγαλύτερο ζήτημα που έφερναν όλοι στο προσκήνιο ήταν πώς θα μπορούσε να χωρέσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο σε αυτή τη φιλοσοφία, καθώς ο Πορτογάλος στα 36 του, όσο βιονικός και να φαντάζει, χρειάζεται συγκεκριμένη διαχείριση ακόμα και μέσα στη διάρκεια μιας αναμέτρησης.

Οι απαντήσεις για όλα αυτά προφανώς και δεν θα δοθούν μόλις από μία αναμέτρηση στον πάγκο και συγκεκριμένα έπειτα από 45 λεπτά προπόνησης, ωστόσο ακόμα και από το πρώτο παιχνίδι κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας φάνηκε ότι ο Γερμανός προπονητής ανέλαβε τη θέση όχι απλά για να βρεθεί στον πάγκο ενός δημοφιλούς συλλόγου, αλλά για να περάσει τη δική του φιλοσοφία και γιατί όχι να παρατείνει τη θητεία του και μετά το καλοκαίρι. Ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παραδέχθηκε ότι όντως δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.

Καλημέρα και αλλαγή σχηματισμού

Επί Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είχε ένα συγκεκριμένο σχηματισμό ως «ταυτότητα». Πολύ συχνά έπαιζε 4-2-3-1, άλλες φορές και κυρίως τις προηγούμενες σεζόν επέλεγε το 4-4-2 σε ρόμβο ενώ όταν έβρισκε τα πολύ δύσκολα, εφάρμοζε και την τριάδα στην άμυνα. Με την άφιξή του ο Ραλφ Ράνγκνικ δεν είχε κανένα ενδοιασμό να επιλέξει το 4-2-2-2, αλλάζοντας και πρόσωπα που αυτομάτως διαφοροποιούν το προφίλ. Συγκεκριμένα, ο Νταλό έχει πάρει προς το παρόν τη θέση στο δεξί άκρο της άμυνας, αφού προωθείται πολύ πιο εύκολα από τον αμυντικογενή, Γουάν-Μπισάκα, ο Τέλες παίζει αριστερά αντί του ντεφορμέ, Λουκ Σο, ενώ οι Μπρούνο Φερνάντες και Σάντσο παίζουν σαν δύο «10», ώστε να έχουν χώρο από τα άκρα οι δύο μπακ. Στην επίθεση ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει πλέον παρτενέρ τον Μάρκους Ράσφορντ.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η νέα ομάδα του Ράνγκνικ

«Για μένα το ερώτημα ήταν πώς θα ασκήσουμε πίεση στην μπάλα, πώς θα κοντρολάρουμε το παιχνίδι. Αποφάσισα να παίξουμε 4-2-2-2 με δύο επιθετικούς, ώστε να εκμεταλλευτούμε την ταχύτητα του Ράσφορντ στις κάθετες μπαλιές. Την ίδια στιγμή με τον Σάντσο και τον Μπρούνο σαν δύο “10”, είχαν χώρο οι δύο μπακ να παίξουν επιθετικά και να ζητήσουν την μπάλα στα άκρα», εξήγησε ο Γερμανός, σε μια συνέντευξη που αφιερώθηκε αποκλειστικά σε τακτικά ζητήματα.



Ο παράγοντας «πρέσινγκ»

Τελικά, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να ασκήσει πίεση στον αντίπαλο ή έχει παραδοθεί σε έναν παθητικό τρόπο ποδοσφαίρου; Σύμφωνα με τον νέο της προπονητή, οι «κόκκινοι διάβολοι» η αρχή ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική. «Ήμουν έκπληκτος από τη φυσική κατάσταση και την ένταση. Το πρώτο μας ημίχρονο ήταν σε εξαιρετικά υψηλό τέμπο, μεγάλη ένταση και πάντα να έχουμε τον πρώτο λόγο. Αυτό που έλειπε ήταν ότι δεν σκοράραμε δύο ή τρία γκολ», είπε ο Ραλφ Ράνγκνικ και τα νούμερα αποδεικνύουν την εικόνα που παρουσίασε.

Συγκεκριμένα, κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας η Γιουνάιτεντ δέχθηκε 8 τελικές τη στιγμή που ο μέσος όρος στη συγκεκριμένη στατιστική ήταν 14,6. Επιπλέον, τα τάκλιν των γηπεδούχων ήταν 24, όταν ο μέσος όρος ήταν 13,6, οι κερδισμένες μονομαχίες ήταν 55 από 44,8 και το κυριότερο… Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισε την κατοχή 12 φορές στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, με τον μέσο όρο της εποχής Σόλσκιερ να φτάνει στο 4,1.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το «μηδέν» στην άμυνα, κάτι που ήταν άγνωστο στους τελευταίους μήνες του Νορβηγού προπονητή, δημιούργησε χαμόγελα.



«Το μηδέν στην άμυνα ήταν το πιο σημαντικό. Υπάρχουν τομείς που πρέπει να βελτιώσουμε. Πρέπει να κρατάμε το μηδέν. Με μόλις μία προπόνηση είμαι εντυπωσιασμένος. Πήγαμε πολύ καλύτερα από ό,τι περίμενα».

What about Cristiano?

Και τελικά ο Κριστιάνο Ρονάλντο χωράει στη νέα Γιουνάιτεντ; Ο 36χρονος Κριστιάνο Ρονάλντο των 17 εμφανίσεων και των 12 γκολ, μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα; Το πρώτο δείγμα το φανέρωσε στον Γερμανό προπονητή κόντρα στην Άρσεναλ, όταν ο Ραλφ Ράνγκνικ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις δυνάμεις του ποδοσφαιριστή του. Μετά τη νίκη επί της Κρίσταλ Πάλας, ένιωσε την ανάγκη να τον αποθεώσει και πάλι. «Θέλαμε να παίξουμε με δύο επιθετικούς, ειδικά σε κεντρική θέση. Επιπλέον, η δουλειά του Κριστιάνο Ρονάλντο μακριά από την μπάλα… Απλά του βγάζω το καπέλο».

Με άλλα λόγια, ο Ραλφ Ράνγκνικ υπολογίζει πάρα πολύ τον Πορτογάλο επιθετικό, που μάλιστα έπαιξε σε όλο το ενενηντάλεπτο της αναμέτρησης.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x