sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο Τεν Χάαγκ την αλλάζει επίπεδο, αλλά έκανε πολλά για να φτάσει ως εδώ!

Η Γιουνάιτεντ κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο μετά από 2.200 μέρες με τον Έρικ Τεν Χάαγκ να μετατρέπει έναν ιστορικό σύλλογο που δεν φόβιζε, σε ένα ισχυρό σύνολο που διεκδικεί όλα τα τρόπαια.

Ήταν 21 Απριλίου του 2022 όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προερχόμενη από έναν διασυρμό με 4-0 από τη Λίβερπουλ, ανακοίνωνε τη συμφωνία της με τον Έρικ Τεν Χάαγκ, για συνεργασία για τα επόμενα τρία χρόνια. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που χαρακτήρισαν τεράστιο ρίσκο την απόφαση του Ολλανδού τεχνικού να αφήσει τον Άγιαξ, μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης που πρωταγωνιστούσε εντός και εκτός συνόρων (αποκορύφωμα η συμμετοχή στον ημιτελικό του Champions League) για έναν σύλλογο δεδομένα μεγαλύτερο και με τεράστια ιστορία, αλλά με παρά προβλήματα τόσο διοικητικά όσο κυρίως αγωνιστικά μετά τη φυγή του «μυθικού» Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το 2013.

Δέκα μήνες μετά απ’ αυτή την απόφαση, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Έρικ Τεν Χάαγκ νιώθει απόλυτα δικαιωμένος και πώς αλλιώς θα γινόταν, αφού μετά τη νίκη με 2-0 επί της Νιούκαστλ στον τελικό του League Cup κατάφερε να δώσει το πρώτο τρόπαιο στους «κόκκινους διάβολους» μετά από έξι χρόνια ή καλύτερα 2.200 ημέρες γεμάτες από αποτυχίες που δεν συνέδεαν με την ιστορία του οργανισμού.

Ωστόσο, αυτή η εντυπωσιακή βελτίωση δεν ήρθε στην τύχη. Οι άνθρωποι της Γιουνάιτεντ έδωσαν τα «κλειδιά» του συλλόγου στον Τεν Χάαγκ και αυτός με τις κινήσεις του, έδειξε αποφασισμένος να γυρίσει το… χαρτί. Οι καλοκαιρινές προσθήκες ήταν απόλυτα στοχευμένες επιλογές που σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να μην προκαλούσαν… θόρυβο, αλλά είχαν τα στοιχεία που ήθελε ο 53χρονος τεχνικός.

Αρχικά, ο Λισάντρο Μαρτίνες αμφισβητήθηκε για το αν είναι ικανός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγγλικού πρωταθλήματος, αλλά έχει καταφέρει με τον Ραφαέλ Βαράν, να ξεχαστούν όσο… γίνεται τα «παιδικά» λάθη των Μαγκουάιρ και Λίντελοφ τα προηγούμενα χρόνια.



Ο Άντονι μπορεί να κόστισε 95 εκατομμύρια ευρώ και να χρειάστηκε μια περίοδο προσαρμογής, αλλά μετά την επανέναρξη έχει αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας, με αποκορύφωμα το γκολ-πρόκρισης απέναντι στην Μπαρτσελόνα για τους «16» του Europa League.

Επίσης, πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πίστεψαν στην έλευση του Κασεμίρο στις τελευταίες ημέρες του μεταγραφικού παραθύρου, αλλά απέτυχαν παταγωδώς, με τον Βραζιλιάνο να μοιάζει λες και είναι χρόνια στην ομάδα του Μάντσεστερ. «Σύμμαχός» του οι αριθμοί, αφού λίγο πριν τα τέλη Φλεβάρη, μετράει 33 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με πέντε γκολ και ισάριθμες ασίστ. Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος έχει πετύχει κρίσιμα τέρματα όπως αυτό στον τελικό επί της Νιούκαστλ, αλλά και το εκτός έδρας γκολ ισοφάρισης στις καθυστερήσεις κόντρα στην Τσέλσι.



Άξιοι αναφοράς ήταν και οι χειρισμοί του Τεν Χάαγκ στο πολύκροτο ζήτημα με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Πρωταρχικό μέλημα του Ολλανδού ήταν η «υγεία» και το αρμονικό κλίμα στα αποδυτήρια, ωστόσο, παρατηρούσε πως η συμπεριφορά του Πορτογάλου διατάρασσε τις ισορροπίες. Έτσι, βλέποντας πως δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του και στον υψηλό ρυθμό που ήθελε να βγάζουν οι παίκτες του, τον παραγκώνισε στον πάγκο αψηφώντας τις αντιδράσεις των πολλών fans του Πορτογάλου και στη συνέχεια τον «τελείωσε» από την ομάδα, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Ρονάλντο στην συνέντευξη του, στον Πιρς Μόργκαν.

Η εν λόγω απόφαση του Τεν Χάαγκ, έδειξε με χαρακτηριστικό τρόπο ότι όσο βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας ουδείς θα μπορεί να μπαίνει πάνω από τον σύλλογο ακόμα και αν είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η αποχώρηση του 38χρονου δεν λειτούργησε ευεργετικά μόνο στα αποδυτήρια, αλλά και στην απόδοση ορισμένων παικτών. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον Μάρκους Ράσφορντ, δεν υπάρχει. Ο Άγγλος διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με 25 γκολ και εννέα ασίστ σε 38 συμμετοχές, ενώ «τρομάζουν» οι αριθμοί του μετά την επανέναρξη. Συγκεκριμένα, σε 19 παιχνίδια έχει «βρει» δίχτυα 17 φορές και δεν αποκαλείται άδικα ως ο πιο φορμαρισμένος ποδοσφαιριστής του κόσμου.

«Ο Ράσφορντ είναι σίγουρα από τους καλύτερους επιθετικούς στην Ευρώπη, και ήμουν πεπεισμένος γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή. Ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένος που θα δούλευα μαζί του. Μπορώ να τον κάνω να δείξει περισσότερα. Έχει πραγματικά πολύ υψηλές δυνατότητες» ήταν τα λόγια του Τεν Χάαγκ προ λίγων ημερών για τον Άγγλο επιθετικό, δείχνοντας την εμπιστοσύνη που έχει για αυτόν.

Έτσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπό τις οδηγίες του Έρικ Τεν Χάαγκ έχει καταφέρει μετά από πολλά χρόνια να βρίσκεται στα τέλη του Φεβρουαρίου μέσα σε όλους τους στόχους της. Κατέκτησε το League Cup, βρίσκεται στους «16» τόσο του FA CUP όσο και του Europa League, ενώ είναι στο -8 από την πρωτοπόρο, Άρσεναλ στην Premier League. Δεδομένα, ο στόχος του πρωταθλήματος είναι πολύ δύσκολος αφού θα πρέπει οι «κανονιέρηδες» και η Μάντσεστερ Σίτι να… αυτοκτονήσουν αλλά η αγωνιστική της εικόνα και η μόλις μια ήττα στα τελευταία 19 παιχνίδια, δεν μπορούν να την διαγράψουν από τη συζήτηση.



Ανεξάρτητα από το πως θα εξελιχθεί η φετινή σεζόν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φαίνεται ότι έχει βρει τον «δρόμο» της. Επανέφερε την αισιοδοξία και το μέταλλο που την χαρακτήριζε, βρήκε παίκτες-σημεία αναφοράς και αν τα οφείλει σε κάποιον άνθρωπο, είναι σε εκείνον που πήρε την απόφαση να έρθει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Στον Έρικ Τεν Χάαγκ!

Επιμέλεια: Χρήστος Λόης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x