sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ματιέ Βαλμπουενά: Ένας Γάλλος… από τον Πειραιά!

Το αντίο του Ολυμπιακού στον Ματιέ Βαλμπουενά είναι μονάχα ποδοσφαιρικό. Κλείνει έναν κύκλο, στον οποίο ο Γάλλος εξτρέμ κατάφερε πολλά περισσότερα, βρίσκοντας τη χαμένη του νιότη και ένα νέο σπίτι.

Το κεφάλαιο Ματιέ Βαλμπουενά κλείνει τον κύκλο του, τουλάχιστον, προσωρινά, στον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» δηλώνουν στην ανακοίνωσή τους ότι οι δρόμοι τους με τον Γάλλο μεσοεπιθετικό θα συναντηθούν ξανά, υπό διαφορετικό πρίσμα. Μία εξέλιξη, που όλες οι πλευρές επιθυμούν.

Άλλωστε η ανακοίνωση του αποχωρισμού δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση τα τυπικά λόγια, που συνοδεύουν συχνά ένα «διαζευκτήριο» μεταξύ ομάδας και παίκτη. «Oh Captain! Our Captain! Σε ευχαριστούμε για όλα τεράστιε νικητή Ματιέ! Για το ταλέντο σου και την ποιότητά σου εντός και εκτός γηπέδου, το μαχητικό σου πνεύμα και την καρδιά λιονταριού που έχεις! Είσαι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχουν περάσει από τη χώρα μας και φόρεσες επάξια και με υπερηφάνεια την ερυθρόλευκη φανέλα του Ολυμπιακού μας. Αυτό σίγουρα δεν είναι ένα αντίο μεταξύ μας. Όπως έχουμε ήδη συμφωνήσει, οι δρόμοι μας θα συναντηθούν ξανά σύντομα. Ο Πειραιάς είναι και θα είναι πάντα το σπίτι σου. Είσαι ένας από εμάς!», αναφέρει ο επίσημος Ολυμπιακός, δείχνοντας πως για τον σύλλογο ο βραχύσωμος άσος ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένας ακόμη περαστικός, ξένος παίκτης.

Ο Βαλμπουενά ήρθε στον Πειραιά το καλοκαίρι του 2019, λίγο πριν κλείσει τα 35 και αποχωρεί λίγο πριν κλείσει τα 39. Γεμάτος, μιας και κανένα από τα δύο προαναφερθέντα νούμερα δεν υπερίσχυε στο χορτάρι. Κάθε άλλο, μάλιστα. Έχοντας μία αξιοσημείωτη καριέρα, μεταξύ άλλων σε Μαρσέιγ, Λιόν, Φενέρμπαχτσε, αλλά και εθνική Γαλλίας, η πείρα δεν μετατράπηκε σε αδιαφορία και αναζήτηση των τελευταίων… ενσήμων, με την έλευσή του στον Ολυμπιακό. Αλλά σε πείσμα και ενθουσιασμό. Και η αμφισβήτηση της εξέδρας αρχικά, για τον «υπερήλικα που μας φέρατε», έγινε σύντομα αποθέωση σε κάθε ευκαιρία και αναγνώριση πως αυτός ο… ηλικιωμένος και κοντοπίθαρος μέσος άφηνε σε όσο χρόνο αγωνιζόταν και την ψυχή του στο γήπεδο για την ομάδα.



Η εικόνα του στον αγωνιστικό χώρο αντιστοιχούσε περισσότερο σε κάτι κοντά μεταξύ 20 και 30 ετών, ηλικιακά, παρά στα πραγματικά του χρόνια. Πολλά τρεξίματα, πίεση σε κάθε χώρο και ένταση… στα κόκκινα, ήρθαν να ταιριάξουν αρμονικά με την άρτια τεχνική του κατάρτιση. Στοιχεία απολύτως ευεργετικά, ώστε να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση τριών σερί πρωταθλημάτων (2020, 2021, 2022) και ενός Κυπέλλου Ελλάδας (2020). Σίγουρα δεν θα μπορούσε να λείπει η Ευρώπη από αυτή την εξίσωση. Πορεία μέχρι τους «16» του Europa League στις δύο πρώτες χρονιές του Γάλλου στον Πειραιά, με την πρώτη (2019/20) να συνδυάζεται από αξιοπρεπή παρουσία, στους ομίλους του Champions League, αλλά και μυθική πρόκριση επί της Άρσεναλ, μέσα στο Λονδίνο, λίγο αργότερα.

Ας μη στεκόμαστε, όμως, μόνο στη συλλογική εικόνα. Με τον Ολυμπιακό, ο Ματιέ Βαλμπουενά κατέγραψε 150 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, δίνοντας 43 ασίστ και σημειώνοντας 18 τέρματα, με το κοντέρ λεπτών παρουσίας στον αγωνιστικό χώρο να σταματά στα 7.193 λεπτά. Δεύτερος σε γεμίσματα, κατά τις αγωνιστικές σεζόν 2019/20 (17/49) και 2021/22 (21/41). Η δεύτερη καλύτερη στατιστική της καριέρας του, συνολικά, αμέσως μετά τη Μαρσέιγ (38 γκολ, 58 ασίστ και 21.424 λεπτά συμμετοχής). Με τη μόνη διαφορά ότι με τους Μασσαλούς κατέγραψε υπερδιπλάσιο αριθμό συμμετοχών (330) και σε καλύτερη ηλικία (2006-2014, μεταξύ 22 και 30 ετών).

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να διακρίνουμε και τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Έχουμε δει πολλούς παίκτες να έρχονται στην Ελλάδα με τέτοια όρεξη, χωρίς να θέλουν απλά να κολλήσουν τα τελευταία ένσημα; Σίγουρα όχι. Και τα πιο πρόσφατα παραδείγματα των Μαρσέλο και Βρσάλικο είναι ενδεικτικά. Δέκα συμμετοχές, μόλις, ο Βραζιλιάνος, με 1 γκολ, ενώ ο Κροάτης, σε 9 συμμετοχές, το μόνο που είχε να επιδείξει είναι 3 κίτρινες κάρτες.

Ο Βαλμπουενά κάλλιστα θα μπορούσε να μπει σε αυτήν τη λούπα. Αλλά αποφάσισε να πάει από άλλον δρόμο. Όχι γιατί το επέλεξε, αλλά γιατί έτσι ήταν «φτιαγμένος». Να δίνει το 200%, πάντα! Και δικαιώθηκε. Ο ενθουσιασμός, άλλωστε, που έκλεψε την παράσταση, στη φιέστα του 2021, αποτελεί την καλύτερη απάντηση, στο αν γούσταρε να βρίσκεται στον Ολυμπιακό. Μαζί με τον κόσμο, ο οποίος έκανε το όνομά του σύνθημα στα χείλη του.

Και τι πιο ωραίο από το να δούμε να παίρνει «σάρκα και οστά» μία δεύτερη συνεργασία, ανάμεσα στις δύο πλευρές; Ο Ολυμπιακός έχει να κερδίσει πολλά από την παρουσία ανθρώπων, όπως ο Ματιέ, στις τάξεις του, με κάποιο σημαντικό πόστο. Ενώ ο ίδιος ο Γάλλος ποδοσφαιριστής βρίσκει ξανά τη νεότητά του στον Πειραιά. Και σίγουρα το «ερυθρόλευκο» περιβάλλον που προσφέρει μία οικειότητα. Φυσιολογικά, κάπως έτσι, δεν φαίνεται πως λένε το «adieu» (αντίο) μεταξύ τους, αλλά μάλλον το «au revoir» (εις το επανιδείν).

Το δηλώνει, άλλωστε, και ο ίδιος στο αποχαιρετιστήριο γράμμα του. Όχι με τυπικότητες, αλλά με λόγια βγαλμένα από την καρδιά, γιατί για εκείνον το ποδόσφαιρο είναι πάνω από όλα συναίσθημα. «Ο Ολυμπιακός έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Θα είμαι για πάντα περήφανος που έγινα αρχηγός αυτού του θρυλικού συλλόγου και θα είμαι μέρος της ιστορίας σας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ κανέναν από εσάς, ούτε θα ξεχάσω την ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκη. Το μόνο συναίσθημα που έχω για τον Ολυμπιακό είναι η αγάπη και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Ο Ολυμπιακός είναι μέρος της ζωής μου. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι ένα "αντίο". Ξέρω βαθιά μέσα μου ότι θα μια μέρα θα βρεθούμε ξανά. Με όλη μου την αγάπη».



Επιμέλεια: Θοδωρής Δημόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x